On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Jakie pokarmy obniżają poziom cukru we krwi?

Długotrwałe podwyższenie poziomu cukru w krążeniu obwodowym może powodować poważne problemy zdrowotne.

Hiperglikemia to wzrost stężenia glukozy we krwi powyżej normy. Długotrwałe podwyższenie poziomu cukru w krążeniu obwodowym może powodować poważne problemy zdrowotne, takie jak uszkodzenia naczyń krwionośnych i nerwów, otyłość, choroby nerek i serca. Przewlekła hiperglikemia jest główną przyczyną powikłań w nieleczonej cukrzycy. Wśród zasadniczych powodów wysokiego poziomu glukozy wyróżnia się zbyt małą ilość insuliny w krwiobiegu, niewystarczającą insulinowrażliwość tkanek i niektóre choroby układowe.

Właściwie skomponowana i bogata w odpowiednie pokarmy dieta może znacząco obniżać poziom cukru we krwi, niwelując ryzyko powstawania cukrzycy u osób zdrowych i jej powikłań u diabetyków.

Rola błonnika w jadłospisie

Błonnik pokarmowy nie ulega rozkładowi w układzie trawiennym i jest wydalany w niezmienionej postaci. Błonnik jest niezmiernie korzystny dla zdrowia człowieka, gdyż wzmaga perystaltykę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy, obniża wchłanianie cholesterolu, reguluje wypróżnienia oraz pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Badania jednoznacznie potwierdziły, że błonnik spowalnia rozkład węglowodanów w jelitach, co bezpośrednio przekłada się na niższy poziom cukru we krwi. Ponadto, błonnik podwyższa wrażliwość tkanek na insulinę, dzięki czemu hormon ten bardziej efektywnie obniża stężenie glukozy w krwiobiegu.

Do pokarmów bogatych w błonnik należą między innymi:

• pieczywo pełnoziarniste i chrupkie,

• musli, otręby i płatki owsiane,

• warzywa (kapusta biała, fasola, groch, papryka),

• kasze,

• morele suszone i rodzynki,

• nasiona chia.

Bogactwo zielonych warzyw

Chlorofil, zielony barwnik warzyw liściastych, obfituje w magnez. Diabetolodzy twierdzą, że pierwiastek ten ma istotny wpływ na metabolizm glukozy i wrażliwość tkanek na insulinę. Aby obniżyć poziom cukru we krwi, warto do jadłospisu włączyć szpinak, sałatę, rzepę, jarmuż, roszponkę czy boćwinkę.

Cynamon na hiperglikemię

Eksperci potwierdzają, że cynamon ma wiele prozdrowotnych właściwości. Prowadzone od lat badania wykazały, że codzienne spożywanie cynamonu może zapobiec skokom poziomu cukru we krwi i reguluje wyrzuty insuliny. Pomaga to zapobiegać powikłaniom hiperglikemii, a także może przeciwdziałać powstawaniu hipercholesterolemii, cukrzycy i otyłości.

Produkty spożywcze nie mogą być traktowane jak leki, nie mogą stanowić samodzielnego leczenia cukrzycy, mogą być natomiast cennym wsparciem terapii konwencjonalnej. Jeżeli hiperglikemia się utrzymuje, powinno skonsultować się z diabetologiem w celu przeprowadzenia dokładnej diagnozy.


Bibliografia

Fujii H,. Iwase M., Ohkuma T. i in., Impact of dietary fiber intake on glycemic control, cardiovascular risk factors and chronic kidney disease in Japanese patients with type 2 diabetes mellitus: the Fukuoka Diabetes Registry, Nutrition Journal 2013, vol. 12, 159,

online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24330576 [dostęp 26.02.2018].

Hruby A. i in., Higher magnesium intake reduces risk of impaired glucose and insulin metabolism and progression from prediabetes to diabetes in middle-aged A mericans, Diabetes Care 2014, vol. 37, p. 2, s. 419–427, online.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password