YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Medycyna naturalna
  • Organizm
    • Układ hormonalny
    • Układ kostny i stawy
    • Układ krążenia
    • Układ moczowy
    • Układ nerwowy
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Układ trawienny
  • Schorzenia
    • Alergie
    • Ból
    • Choroby reumatyczne
    • Choroby zakaźne
    • Cukrzyca
    • Nowotwory
    • Pozostałe choroby
  • Zdrowie
    • Dieta i odżywianie
    • Oczyszczanie organizmu
    • Piękno i uroda
    • Sport i ćwiczenia
    • Suplementy diety
    • Witaminy i minerały
    • Wzrok
    • Zdrowie intymne
  • Sklep internetowy
  • Hurtownia
  • Więcej
    • Aktualności
    • Warunki promocji
    • Praca
    • Kontakt
    • O nas
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Jakie pokarmy obniżają poziom cukru we krwi?

Hiperglikemia to wzrost stężenia glukozy we krwi powyżej normy. Długotrwałe podwyższenie poziomu cukru w krążeniu obwodowym może powodować poważne problemy zdrowotne, takie jak uszkodzenia naczyń krwionośnych i nerwów, otyłość, choroby nerek i serca. Przewlekła hiperglikemia jest główną przyczyną powikłań w nieleczonej cukrzycy. Wśród zasadniczych powodów wysokiego poziomu glukozy wyróżnia się zbyt małą ilość insuliny w krwiobiegu, niewystarczającą insulinowrażliwość tkanek i niektóre choroby układowe.

Właściwie skomponowana i bogata w odpowiednie pokarmy dieta może znacząco obniżać poziom cukru we krwi, niwelując ryzyko powstawania cukrzycy u osób zdrowych i jej powikłań u diabetyków.

Rola błonnika w jadłospisie

Błonnik pokarmowy nie ulega rozkładowi w układzie trawiennym i jest wydalany w niezmienionej postaci. Błonnik jest niezmiernie korzystny dla zdrowia człowieka, gdyż wzmaga perystaltykę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy, obniża wchłanianie cholesterolu, reguluje wypróżnienia oraz pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Badania jednoznacznie potwierdziły, że błonnik spowalnia rozkład węglowodanów w jelitach, co bezpośrednio przekłada się na niższy poziom cukru we krwi. Ponadto, błonnik podwyższa wrażliwość tkanek na insulinę, dzięki czemu hormon ten bardziej efektywnie obniża stężenie glukozy w krwiobiegu.

Do pokarmów bogatych w błonnik należą między innymi:

• pieczywo pełnoziarniste i chrupkie,

• musli, otręby i płatki owsiane,

• warzywa (kapusta biała, fasola, groch, papryka),

• kasze,

• morele suszone i rodzynki,

• nasiona chia.

Bogactwo zielonych warzyw

Chlorofil, zielony barwnik warzyw liściastych, obfituje w magnez. Diabetolodzy twierdzą, że pierwiastek ten ma istotny wpływ na metabolizm glukozy i wrażliwość tkanek na insulinę. Aby obniżyć poziom cukru we krwi, warto do jadłospisu włączyć szpinak, sałatę, rzepę, jarmuż, roszponkę czy boćwinkę.

Cynamon na hiperglikemię

Eksperci potwierdzają, że cynamon ma wiele prozdrowotnych właściwości. Prowadzone od lat badania wykazały, że codzienne spożywanie cynamonu może zapobiec skokom poziomu cukru we krwi i reguluje wyrzuty insuliny. Pomaga to zapobiegać powikłaniom hiperglikemii, a także może przeciwdziałać powstawaniu hipercholesterolemii, cukrzycy i otyłości.

Produkty spożywcze nie mogą być traktowane jak leki, nie mogą stanowić samodzielnego leczenia cukrzycy, mogą być natomiast cennym wsparciem terapii konwencjonalnej. Jeżeli hiperglikemia się utrzymuje, powinno skonsultować się z diabetologiem w celu przeprowadzenia dokładnej diagnozy.

Bibliografia

Fujii H,. Iwase M., Ohkuma T. i in., Impact of dietary fiber intake on glycemic control, cardiovascular risk factors and chronic kidney disease in Japanese patients with type 2 diabetes mellitus: the Fukuoka Diabetes Registry, Nutrition Journal 2013, vol. 12, 159,

online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24330576 [dostęp 26.02.2018].

Hruby A. i in., Higher magnesium intake reduces risk of impaired glucose and insulin metabolism and progression from prediabetes to diabetes in middle-aged A mericans, Diabetes Care 2014, vol. 37, p. 2, s. 419–427, online.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Nasiona chia – wiele zmieniający dodatek Len – roślina o wielu zastosowaniach Liść Damiana – nie tylko afrodyzjak Jakie korzyści przynoszą „superfoods”? NasionaBabkiPłesznikBabka płesznik – panaceum na problemy jelitowe
Dodany w Cukrzyca, Dieta i odżywianie, Medycyna naturalna, Pozostałe choroby, Układ krążenia, Układ trawienny błonnik, cynamon, hiperglikemia, kasza, kasze, magnez, metabolizm glukozy, morele, nasiona chia, pieczywo chrupkie, pieczywo pełnoziarniste, powikłania hiperglikemii, regulacja wyrzutów insuliny, skoki poziomu cukru we krwi, warzywa, wrażliwość tkanek na insulinę, wzrost stężenia glukozy we krwi
Migrena – choroba neurologiczna
Jak bez leków obniżyć ciśnienie tętnicze?
Tagi
alergia antyoksydanty apcc astma boswellia serrata cholesterol cukrzyca depresja dlaczego warto stosować imbir flawonoidy Helicobacter pylori imbir kadzidłowiec karotenoidy kordyceps kurkumina kurkumina 95 maczużnik chiński magnez miażdżyca profilaktyka naturalne afrodyzjaki naturalne antyoksydanty naturalne suplementy odpowiednia dieta Piperyna polifenole profilaktyka miażdżycy profilaktyka nowotworów profilaktyka osteoporozy profilaktyka zawałów serca przeciwbakteryjne właściwości przeciwgrzybiczne właściwości shitake siemię lniane stres tarczyca twardnik japoński wapń witamina A witamina C witamina E witamina k2 wolne rodniki łagodzenie stresu żeń-szeń
Zobacz też
  • Korzeń maca i jego działanie na zdrowie człowieka

    Korzeń maca i jego działanie na zdrowie człowieka

  • Zdrowie jelit a Boswellia serrata

    Zdrowie jelit a Boswellia serrata

  • Migdałecznik arjuna – kora chroniąca serce

    Migdałecznik arjuna – kora chroniąca serce

Kontakt
(22) 758 05 34
731 005 507
yango@yango.pl
Strony Produktowe
  • Kurkumina95.pl
  • Boswellia65.pl
  • Beta-Glukan.pl
  • GraviolaPremium.pl
Śledź nas
  • Facebook
  • Instagram
  • Google+
YANGO
©2014-2017 | Regulamin Strony

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
Facebook
Facebook
Strona wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies). Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OK