Kalettes jest nowym warzywem wyhodowanym przez pewną brytyjską firmę jesienią 2014 roku. Naukowcy pracowali nad jego stworzeniem prawie 15 lat. Kalettes jest hybrydą, czyli krzyżówką jarmużu i brukselki. Jego nazwa to połączenie dwóch angielskich słów: kale (jarmuż) i Brussels prout (brukselka). Roślina ta została stworzona przy wykorzystaniu tradycyjnych metod zapylania, bez sztucznej ingerencji w kod genetyczny – nie jest to więc żywność GMO (genetycznie modyfikowana).
Kalettes ma postać małej fioletowo-zielonej główki kapustki z pofalowanymi listkami o postrzępionych krawędziach (jak u jarmużu). Uprawiany jest w Wielkiej Brytanii, USA i Australii, powoli jednak zaczyna być popularny również w krajach europejskich, w tym w Polsce. Tu uprawą zajmuje się inna firma, która wprowadziła własną nazwę – kalerosse. Jest to warzywo sezonowe, plony – od listopada do marca.
Delikatność i wysoka wartość odżywcza
Smak warzywa można określić jako lekko orzechowy i słodkawy. Niewątpliwą jego zaletą jest krucha i delikatna struktura pozwalająca na zachowanie cennych walorów odżywczych i smakowych oraz na szybkie przygotowanie dań. W roślinie zawartych jest moc witamin, minerałów i substancji bioaktywnych.
Zarówno brukselka, jak i jarmuż zaliczane są do tzw. superfoods – ich połączenie, czyli kalettes, ma więc jeszcze większą wartość odżywczą:
• jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz witamin: A, D, E i K. Na szczególną uwagę zasługują: pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę K – 130% (które zapewnione jest po spożyciu 85 g kalerosse); duże stężenie witaminy E, nazywanej witaminą młodości; dwukrotnie większa zawartość witamin B6 i C niż w brukselce;
• zapewnia niezbędne do życia biopierwiastki: żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk, potas, mangan, selen;
• zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego;
• dostarcza chlorofilu;
• obfituje w karotenoidy.
Tak bogaty skład decyduje o pozytywnym wpływie rośliny na zdrowie. Jego spożywanie może pomóc wyeliminować zaparcia i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, bo warzywo to wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową. Kalettes działa oczyszczająco, reguluje poziom glukozy we krwi, wyrównuje ciśnienie tętnicze, a wapń zawarty w liściach tej rośliny chroni przez osteoporozą i próchnicą. Witamina E wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, pracę mięśni i płodność, a witamina B6 wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje przemiany energetyczne zachodzące w organizmie.
Możliwości kulinarne
Warzywo można jeść na surowo samo lub jako dodatek do surówek, sałatek czy kanapek, po zblanszowaniu lub krótkim gotowaniu czy pieczeniu. Będzie stanowiło idealne uzupełnienie zup i dań głównych, zarówno warzywnych, jak i mięsnych.
Zdrowa i bezpieczna nowość
Jest to warzywo nie tylko smaczne i odżywcze, ale przede wszystkim całkowicie bezpieczne. Warto włączyć je do diety jesienią i zimą, czyli w sezonie na kalettes.