YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Kalettes – połączenie jarmużu i brukselki
Opublikowany przez

Kalettes jest nowym warzywem wyhodowanym przez pewną brytyjską firmę jesienią 2014 roku. Naukowcy pracowali nad jego stworzeniem prawie 15 lat. Kalettes jest hybrydą, czyli krzyżówką jarmużu i brukselki. Jego nazwa to połączenie dwóch angielskich słów: kale (jarmuż) i Brussels prout (brukselka). Roślina ta została stworzona przy wykorzystaniu tradycyjnych metod zapylania, bez sztucznej ingerencji w kod genetyczny – nie jest to więc żywność GMO (genetycznie modyfikowana).

Kalettes ma postać małej fioletowo-zielonej główki kapustki z pofalowanymi listkami o postrzępionych krawędziach (jak u jarmużu). Uprawiany jest w Wielkiej Brytanii, USA i Australii, powoli jednak zaczyna być popularny również w krajach europejskich, w tym w Polsce. Tu uprawą zajmuje się inna firma, która wprowadziła własną nazwę – kalerosse. Jest to warzywo sezonowe, plony – od listopada do marca.

Delikatność i wysoka wartość odżywcza

Smak warzywa można określić jako lekko orzechowy i słodkawy. Niewątpliwą jego zaletą jest krucha i delikatna struktura pozwalająca na zachowanie cennych walorów odżywczych i smakowych oraz na szybkie przygotowanie dań. W roślinie zawartych jest moc witamin, minerałów i substancji bioaktywnych.

Zarówno brukselka, jak i jarmuż zaliczane są do tzw. superfoods – ich połączenie, czyli kalettes, ma więc jeszcze większą wartość odżywczą:
• jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz witamin: A, D, E i K. Na szczególną uwagę zasługują: pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę K – 130% (które zapewnione jest po spożyciu 85 g kalerosse); duże stężenie witaminy E, nazywanej witaminą młodości; dwukrotnie większa zawartość witamin B6 i C niż w brukselce;
• zapewnia niezbędne do życia biopierwiastki: żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk, potas, mangan, selen;
• zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego;
• dostarcza chlorofilu;
• obfituje w karotenoidy.

Tak bogaty skład decyduje o pozytywnym wpływie rośliny na zdrowie. Jego spożywanie może pomóc wyeliminować zaparcia i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, bo warzywo to wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową. Kalettes działa oczyszczająco, reguluje poziom glukozy we krwi, wyrównuje ciśnienie tętnicze, a wapń zawarty w liściach tej rośliny chroni przez osteoporozą i próchnicą. Witamina E wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, pracę mięśni i płodność, a witamina B6 wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje przemiany energetyczne zachodzące w organizmie.

Możliwości kulinarne

Warzywo można jeść na surowo samo lub jako dodatek do surówek, sałatek czy kanapek, po zblanszowaniu lub krótkim gotowaniu czy pieczeniu. Będzie stanowiło idealne uzupełnienie zup i dań głównych, zarówno warzywnych, jak i mięsnych.

Zdrowa i bezpieczna nowość

Jest to warzywo nie tylko smaczne i odżywcze, ale przede wszystkim całkowicie bezpieczne. Warto włączyć je do diety jesienią i zimą, czyli w sezonie na kalettes.

Bibliografia

Rusek A., Kalerosse – nowe warzywo w Polsce, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego 17.11.2017,

online: http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-tureckim/item/7958-kalerosse-nowe-warzywo-w-polsce [dostęp 7.05.018]

Bukowski J., Nowe warzywo w Polsce – kalettes, czyli kalerosse, Akademia Dietetyki,

online: http://www.akademiadietetyki.pl/nowe-warzywo-w-polsce-kalettes-czyli-kalerosse/ [dostęp 7.05.2018]

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Witaminy z grupy B Witamina P – nieodzowny towarzysz witaminy C Amarantus – silnie odżywczy składnik diety i kosmetyk Znaczenie witaminy D3 Teff – niewielkie, a zasobne nasionka
Posted in Dieta i odżywianie, Pozostałe choroby, Układ krążenia, Układ trawienny, Witaminy i minerały kalettes, mikroflora jelitowa, połączenie brukselki i jarmużu, superfood, witamina K
Niebezpieczne kosmetyki – wpływ na organizm
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Popularne tagi

kalettesmikroflora jelitowapołączenie brukselki i jarmużusuperfoodwitamina K
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Kiełki brokuła źródło sulforafanu

    Kiełki brokuła źródło sulforafanu

  • Zakwaszenie organizmu – zachwiana równowaga

    Zakwaszenie organizmu – zachwiana równowaga

  • Impotencja

    Impotencja

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt