YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Kiełki brokuła źródło sulforafanu
Opublikowany przez
Kiełki brokuła

Brokuł jest rośliną należącą do rodziny krzyżowych, zawiera dokładnie przebadaną substancję przeciwnowotworową, zwaną sulforafanem. W dojrzałej roślinie związek ten występuje w stosunkowo niewielkiej ilości, w dodatku rozpada się w trakcie gotowania. Aby skorzystać z jego prozdrowotnego wpływu, najlepiej jest spożywać kilkudniowe kiełki brokuła zawierające go znacznie więcej.

Właściwości przeciwnowotworowe

Według badań naukowych, sulforafan ma znaczące działanie przeciwnowotworowe. Zapobiega chemicznym uszkodzeniom DNA, wspomagając oczyszczanie organizmu z czynników mutagennych i genotoksycznych. Istotne dla ochrony przed rakiem są także właściwości przeciwzapalne.

Podczas powstawania nowotworu w ciele człowieka, sulforafan powstrzymuje namnażanie się zmutowanych komórek oraz indukuje proces apoptozy czyli przyspiesza proces ich obumierania. W mniejszym stopniu także zapobiega ich ekspansji i przerzutom.

Działanie na układ nerwowy

Kiełki brokuła chronią mózg przed stanami zapalnymi i chorobami neurodegeneracyjnymi, mogą pomagać w chorobach Alzheimera i Parkinsona. Wpływają też pozytywnie na funkcje poznawcze i poprawiają pamięć. U osób dotkniętych autyzmem korzystnie wpływają na interakcje społeczne i komunikację.

Pozostałe działanie

Sulforafan posiada silny wpływ na oczyszczanie organizmu: pomaga usuwać metale ciężkie, pestycydy oraz zanieczyszczenia wdychane z powietrzem; wspomaga zdolności antyoksydacyjne komórek, pracę wątroby, układ immunologiczny; chroni nerki. Ponadto zabezpiecza skórę i oczy przed promieniowaniem UV. Posiada właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Kiełki brokuła obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL). Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Redukują stany zapalne w chorobach autoimmunologicznych, w artretyzmie, zapaleniach dróg oddechowych i astmie.

Bibliografia

Krzepiłko A., Skwaryło-Bednarz B., Zych-Wężyk I., Kiełki roślin kapustowatych – żywność funkcjonalna, Aura, 2017, nr 7-8, s. 14-16

Tomczyk J., Olejnik A., Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2010; 64, s. 590–603

Hajek M., Broccoli Sprouts: Nature’s Most Powerful Cancer-Fighting Food, online: https://www.naturalnewsblogs.com/broccoli-sprouts-one-of-natures-most-powerful-cancer-fighters-sprouting-increases-anti-cancer-properties-50x / [dostęp 21.12.2018]

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Bajkalina – przeciwzapalne działanie Acerola – cenne źródło witaminy C Ostropest plamisty – cenne źródło sylimaryny Aronia – cenne źródło antyoksydantów Czarna marchew – cenne źródło przeciwutleniaczy
Posted in Dieta i odżywianie, Nowotwory, Oczyszczanie organizmu, Układ nerwowy, Układ odpornościowy brokuł, detoksykacja, kiełki brokuła, potencjał antynowotworowy, potencjał prozdrowotny sulforafan, regulacja poziomu cholesterolu, sulforafan, właściwości przeciwbakteryjne, właściwości przeciwgrzybicze, właściwości przeciwwirusowe, wspomaganie oczyszczania organizmu
Gotu kola – wpływ na organizm
Brahmi – wszechstronne właściwości

Popularne tagi

brokułdetoksykacjakiełki brokułapotencjał antynowotworowypotencjał prozdrowotny sulforafanregulacja poziomu cholesterolusulforafanwspomaganie oczyszczania organizmuwłaściwości przeciwbakteryjnewłaściwości przeciwgrzybiczewłaściwości przeciwwirusowe
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Iryzyna i jej wpływ na organizm

    Iryzyna i jej wpływ na organizm

  • Tężyczka jawna i utajona

    Tężyczka jawna i utajona

  • Zdrowa przyprawa kuchni śródziemnomorskiej

    Zdrowa przyprawa kuchni śródziemnomorskiej

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt