On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Kiełki brokuła źródło sulforafanu

Brokuł zawiera dokładnie przebadaną substancję prozdrowotną zwaną sulforafanem, najwięcej można jej znaleźć w kiełkach tej rośliny.

Kiełki brokuła

Brokuł jest rośliną należącą do rodziny krzyżowych, zawiera dokładnie przebadaną substancję przeciwnowotworową, zwaną sulforafanem. W dojrzałej roślinie związek ten występuje w stosunkowo niewielkiej ilości, w dodatku rozpada się w trakcie gotowania. Aby skorzystać z jego prozdrowotnego wpływu, najlepiej jest spożywać kilkudniowe kiełki brokuła zawierające go znacznie więcej.

Właściwości przeciwnowotworowe

Według badań naukowych, sulforafan ma znaczące działanie przeciwnowotworowe. Zapobiega chemicznym uszkodzeniom DNA, wspomagając oczyszczanie organizmu z czynników mutagennych i genotoksycznych. Istotne dla ochrony przed rakiem są także właściwości przeciwzapalne.

Podczas powstawania nowotworu w ciele człowieka, sulforafan powstrzymuje namnażanie się zmutowanych komórek oraz indukuje proces apoptozy czyli przyspiesza proces ich obumierania. W mniejszym stopniu także zapobiega ich ekspansji i przerzutom.

Działanie na układ nerwowy

Kiełki brokuła chronią mózg przed stanami zapalnymi i chorobami neurodegeneracyjnymi, mogą pomagać w chorobach Alzheimera i Parkinsona. Wpływają też pozytywnie na funkcje poznawcze i poprawiają pamięć. U osób dotkniętych autyzmem korzystnie wpływają na interakcje społeczne i komunikację.

Pozostałe działanie

Sulforafan posiada silny wpływ na oczyszczanie organizmu: pomaga usuwać metale ciężkie, pestycydy oraz zanieczyszczenia wdychane z powietrzem; wspomaga zdolności antyoksydacyjne komórek, pracę wątroby, układ immunologiczny; chroni nerki. Ponadto zabezpiecza skórę i oczy przed promieniowaniem UV. Posiada właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Kiełki brokuła obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL). Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Redukują stany zapalne w chorobach autoimmunologicznych, w artretyzmie, zapaleniach dróg oddechowych i astmie.


Bibliografia

Krzepiłko A., Skwaryło-Bednarz B., Zych-Wężyk I., Kiełki roślin kapustowatych - żywność funkcjonalna, Aura, 2017, nr 7-8, s. 14-16

Tomczyk J., Olejnik A., Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2010; 64, s. 590–603

Hajek M., Broccoli Sprouts: Nature’s Most Powerful Cancer-Fighting Food, online: https://www.naturalnewsblogs.com/broccoli-sprouts-one-of-natures-most-powerful-cancer-fighters-sprouting-increases-anti-cancer-properties-50x / [dostęp 21.12.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password