Przyprawa o niezwykłych właściwościach
Kolendra siewna (Coriandrum sativum L.) jest popularną rośliną przyprawową, należącą do rodziny selerowatych (Apiaceae). Znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach, ale również w medycynie naturalnej. Kolendra łagodzi dolegliwości trawienne, uspokaja oraz oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.
Niezastąpiona w kuchni i domowej apteczce
Kolendra jest rośliną jednoroczną, pochodzącą z obszaru Morza Śródziemnego. Osiąga wysokość 40-70 cm. Kwitnie w okresie czerwca -lipca, wytwarzając białe lub białoróżowe kwiaty. Jej owocem jest żółtawobrunatna, okrągła rozłupka. Liście i owoce kolendry są popularnym dodatkiem do ciast, sałatek, sosów, zup i dań kuchni meksykańskiej, chińskiej, indyjskiej. Olejek kolendrowy jest środkiem aromatyzującym wykorzystywanym w przemyśle spożywczym i perfumerii, kosmetyce.
Do celów leczniczych wykorzystywany jest głównie owoc kolendry. Z dojrzałych owoców uzyskuje się olejek kolendrowy. Owoc kolendry zawiera olejek eteryczny (1-2%), białko, olej tłusty (bogaty w kwas petroselinowy), flawonoidy, fitosterole, kumaryny (umbeliferon, skopoletyna, izokumaryny), sole mineralne (cynk, magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor), kwas kawowy i chlorogenowy, witaminy C, A i B2.
Głównym składnikiem olejku eterycznego jest linalol (70%). Oprócz niego olejek kolendrowy zawiera też: geraniol, terpinen-4-ol, α-terpineol, γ-terpinen, limonen, α-pinen, kamfen, myrcen, ketony, estry i kumaryny.
Na problemy z żołądkiem
Olejek kolendrowy działa spazmolitycznie (rozkurczowo) na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych. Dzięki temu poprawia perystaltykę jelit, usprawnia przepływ żółci i soku trzustkowego, łagodzi dolegliwości trawienne i wzdęcia, reguluje rytm wypróżnień. Stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, przez co poprawia trawienie i pobudza apetyt.
Na obniżenie cukru i cholesterolu
Kolendra wykazuje aktywność: przeciwutleniającą, hipotensyjną, hipoglikemiczną i hipolipemizującą. Jej przyjmowanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi oraz stężenia nadtlenków lipidowych w wątrobie i w sercu.
W walce z bakteriami
Olejek eteryczny z kolendry ma właściwości przeciwbakteryjne. Ogranicza rozwój patogennych bakterii, m.in. Staphylococcus aureus, Streptococcus haemolyticus, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli i Proteus vulgari. Dzięki temu może wspomóc leczenie infekcji układu pokarmowego i oddechowego oraz przywrócić prawidłową mikroflorę jelitową.
Na ból i ukojenie nerwów
Znajdujący się w olejku eterycznym linalol działa przeciwlękowo i przeciwdepresyjnie. Olejek kolendrowy rozgrzewa i pobudza krążenie krwi, dlatego stosowany jest w aromaterapii, leczeniu nerwobólów, reumatyzmu, bólów mięśniowych, przeziębień.
Na piękną skórę
Olejek kolendrowy stosuje się także zewnętrznie. Ze względu na działanie przeciwbakteryjne, odkażające i keratolityczne wspomaga terapię infekcji skóry, trudno gojących się ran, oparzeń.
Na wątrobę i oczyszczenie organizmu
Kolendra ma właściwości chelatujące, dzięki czemu wspomaga usuwanie metali ciężkich (m.in. ołowiu, rtęci, kadmu) z organizmu. Działa ochronnie na wątrobę i redukuje uszkodzenia spowodowane metalami ciężkimi i toksynami. Jest użyteczna w profilaktyce i terapii chorób wątroby oraz kuracjach detoksykujących.
Według badań Téllez-López i wsp. (2017) przyjmowanie ekstraktu z kolendry obniża poziom ołowiu w surowicy krwi u szczurów i zmniejsza uszkodzenia wątroby wywołane zatruciem ołowiem.
Kolendra, ze względu na aktywność przeciwutleniającą chroni wątrobę przed działaniem toksyn. Według Moustafa i wsp. (2012) jej przyjmowanie przez szczury narażone na hepatotoksynę zmniejsza aktywności ALT, AST i ALP.
Środki ostrożności
Kolendra zawiera antywitaminowy czynnik witaminy B1, dlatego jej długotrwałe zażywanie może powodować niedobory tiaminy. Kolendry nie powinny stosować kobiety ciężarne, karmiące piersią i dzieci poniżej 12 roku życia.