Jadalne kwiaty – Piękne i zdrowe
Różnokolorowe kwiaty są największą atrakcją każdego ogrodu. Ze względu na walory dekoracyjne są także wspaniałym dodatkiem do wykwintnych dań. Mogą jednak nie tylko ubarwić każdą kulinarną kompozycję, ale również wzbogacić codzienne posiłki o składniki prozdrowotne.
Najważniejsze kwiaty jadalne
Około 80 gatunków kwiatów nadaje się do jedzenia. Do menu można z powodzeniem włączyć zarówno kwiaty roślin ozdobnych, drzew, krzewów, jak i warzyw czy ziół. W sztuce kulinarnej powszechnie stosuje się: nagietek lekarski, aksamitkę, bez lilak, chaber bławatek, bez czarny, bratek ogrodowy, cykorię podróżnika, dynię zwyczajną, cukinię, fiołek trójbarwny, fiołek wonny, goździk ogrodowy, lawendę wąskolistną, mniszek lekarski, nasturcję większą, niecierpek, pierwiosnek, pelargonię, robinię akacjową, różę, rumianek pospolity, słonecznik zwyczajny, ogórecznik lekarski, stokrotkę polną, szałwię lekarską, tulipan, jeżówkę purpurową.
Głównymi surowcami pozyskiwanymi z kwiatów są: płatki, pyłek kwiatowy i nektar kwiatowy. Niektóre kwiaty (nasturcja, fiołek) można jeść w całości, kwiaty dyni – razem z jeszcze nie w pełni rozwiniętymi owocami, z innych (chabru bławatka, róży, tulipana) pobiera się tylko wybrane części, głównie płatki.
Substancje prozdrowotne
Kwiaty jadalne mogą być źródłem: błonnika, witamin, minerałów i olejków eterycznych. Szczególną rolę przypisuje się jednak związkom polifenolowym: flawonoidom, izoflawonom, antocyjanom i katechinom, wykazującym silne właściwości antyoksydacyjne. Do najważniejszych kwiatowych flawonoidów należą m.in.: apigenina, pelargonidyna, cyjanidyna, kempferol, myrcetyna, kwercetyna, luteolina, izokwercetyna. Znaleźć można je np. w: rumianku, nasturcji, fiołku trójbarwnym, hibiskusie czy nagietku. Zawartość flawonoidów w kwiatach niektórych roślin (np. dyni) jest znacznie wyższa niż w ich owocach: kwiaty nagietka, nasturcji większej, dyni i aksamitki wyróżniają się także dużą zawartością karetonoidów, a nasturcja może dostarczyć znacznych ilości witaminy C.
Środki ostrożności
Jadalne kwiaty najlepiej pozyskiwać z naturalnych stanowisk lub przydomowych ogrodów. Należy pamiętać, że do ich uprawy nie powinny być używane środki chemiczne, dlatego ich źródłem nie mogą być kwiaciarnie ani sklepy ogrodnicze. Kwiaty najlepiej zbierać w ciepłe i suche przedpołudnie, ponieważ rośliny nie powinny być mokre, chore ani zwiędnięte. Spożywanie jadalnych kwiatów jest niezalecane w niektórych chorobach, np.: alergii, astmy i kataru siennego.
Dania z dodatkiem kwiatów
Jadalne kwiaty mogą stanowić smakowity dodatek do: deserów, sałatek, napojów, zup, serów i dań mięsnych. Kwiatów dyni i bzu czarnego warto spróbować zwłaszcza smażonych w cieście naleśnikowym. Dania z ryżu i zupy mięsne można wzbogacić nagietkiem lekarskim. Chaber bławatek i bergamotka będą świetnymi dodatkami do herbat. Jeśli chcemy natomiast przygotować kwiatowe sałatki lub desery, możemy sięgnąć po aksamitkę, bratek ogrodowy, goździk, różę lub stokrotkę.