On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Liczi – egzotyczne superowoce

Owoce te charakteryzują się bardzo dużą aktywnością antyoksydacyjną przyczyniając się do spowolnienia procesów starzenia.

Liczi to owoce drzewa liczi (łac. Litchi chinensis) nazywane także śliwkami chińskimi. Drzewa pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej, ale są uprawiane w wielu innych regionach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Owoce mają różową twardą skórkę, a pod nią mięsistą, jadalną osnówkę. Znalazły zastosowanie w kuchni przede wszystkim do wyrobu różnych deserów.

Duża zawartość antyoksydantów

Liczi zawiera bardzo dużo polifenoli, dużo więcej niż w innych owocach tropikalnych jak: mango, rambutan czy mangostan. Innymi antyoksydantami w liczi jest m.in. witamina C.

Dzięki tym substancjom owoce charakteryzują się bardzo dużą aktywnością antyoksydacyjną, co oznacza, że neutralizują wolne rodniki, które z kolei odpowiedzialne są za stres oksydacyjny. Antyoksydanty chronią organizm przed zapaleniem tkanek, spowalniają procesy starzenia i zmniejszają prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworów.

Ochrona wątroby

Owoce chronią także wątrobę przed przeciążeniem, dlatego ułatwiają jej funkcjonowanie; wspomagają zmniejszenie stresu oksydacyjnego i zwiększają odporność komórek wątroby na toksyny. Substancje czynne w liczi zmniejszają zdolność komórek wątroby do apoptozy, czyli programowanej śmierci. Powoduje to mniejsze obumieranie komórek wątroby, co prowadzi do poprawy funkcjonowanie wątroby.

Wspieranie odporności organizmu

W owocach liczi zidentyfikowano trzy substancje o działaniu immunomodulującym, czyli wspierającym układ odpornościowy. Substancje te to: epikatechina, proantocyjanidyna B2 oraz proantocyjanidyna B4. Związki te wpływały stymulująco na komórki śledziony, powodując zwiększenie odporności organizmu.

Walka z nowotworami

Te same substancje mają wpływ na chorobę nowotworową. W niektórych nowotworach, np. raka piersi powodowały one: po pierwsze – zmniejszenie tempa podziałów komórek nowotworów, a po drugie – obumieranie jego komórek. Dzięki temu guzy ulegać mogą zmniejszeniu.

Nie tylko owoce liczi mają właściwości przeciwnowotworowe, ale i liście. Występująca w nich procyjanidyna A2 działa na komórki nowotworu wątroby i szyjki macicy, a nieco słabiej także na raka płuc i piersi.


Bibliografia

Bhoopat L. i in., Hepatoprotective effects of lychee (Litchi chinensis Sonn.): a combination of antioxidant and anti-apoptotic activities, Journal of Ethnopharmacology 2011, vol. 136, p. 1, s. 55–66, online.

Drużyńska B. i in., Składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe wybranych owoców egzotycznych, Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 2014, vol. 2, s. 169–174, online.

Kong F. i in., Antioxidant activity of polysaccharide-enriched fractions extracted from pulp tissue of Litchi chinensis Sonn., Molecules 2010, vol. 15, s. 2152–2164, online.

Wen L. i in., Identification of flavonoids in litchi (Litchi chinensis Sonn.) leaf and evaluation of anticancer activities, Journal of Functional Foods 2014, vol. 6, s. 555–563, online.

Zhang D. i in., Changes in phenolic compounds in litchi (Litchi chinensis Sonn.) fruit during postharvest storage, Postharvest Biology and Technology 2000, vol.19, p. 2, s. 165–172, online.

Zhao M. i in., Immunomodulatory and anticancer activities of flavonoids extracted from litchi (Litchi chinensis Sonn.) pericarp, International Immunopharmacology 2007, vol. 7, p. 2, s. 162–166, online.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password