
Wiele naturalnych barwników przejawia niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Jednym z nich jest likopen – węglowodór nienasycony z grupy karotenów. Ten organiczny związek nadaje owocom i warzywom intensywną czerwoną barwę.
Likopen w profilaktyce przeciwrakowej
Pomimo coraz bardziej zaawansowanych technik leczenia nowotwory z roku na rok powodują coraz to więcej zgonów. Z tego względu szczególnie istotna jest skuteczna profilaktyka, zmniejszająca szanse formowania się zmian rakowych. Likopen jest naturalnym i nietoksycznym elementem skutecznej prewencji nowotworów. Analizy dowiodły, że związek ten oddziałuje na specyficzne szlaki przekaźnikowe, spowalniając bądź uniemożliwiając przyrost guza.
W badaniu przeprowadzonym na terenie USA wykazano istotną korelację pomiędzy podażą likopenu a ryzykiem rozwoju raka prostaty – mężczyźni z grupy suplementowanej wykazali niższą zapadalność na tę chorobę.
Co więcej, omawiany związek okazał się skuteczny także w profilaktyce raka szyjki macicy. Naukowcy doszli do wniosku, że likopen przyspiesza i ułatwia leczenie infekcji specyficznych szczepów wirusa HPV, który może być powodem rozwoju guza w drogach rodnych.
Dzięki swoim naturalnym właściwościom przeciwrakowym likopen zyskał sławę w medycynie naturalnej. Przypisuje się mu ważną rolę w walce z nowotworami między innymi trzustki, jelita grubego czy piersi.
Dla dobra serca
Likopen klasyfikowany jest jako pokarm o istotnym wpływie na zdrowie całego układu krwionośnego. Dowiedziono, że zwiększona podaż tego związku znacznie obniża ryzyko rozwoju schorzeń takich jak choroba wieńcowa, nadciśnienie czy miażdżyca. Co więcej, likopen zmniejsza poziom cholesterolu HDL we krwi, a w konsekwencji działa na usprawnienie krążenia i zmniejszenie tendencji do odkładania się płytek miażdżycowych.
Skuteczny przeciw wolnym rodnikom
Antyoksydacyjne właściwości likopenu zostały udowodnione w badaniach naukowych. Zwalczając wolne rodniki, spowalnia on procesy starzenia komórkowego, poprawia kondycję skóry i oczyszcza organizm. Mniejsza ilość wolnych rodników oznacza zaś obniżenie ryzyka nowotworów, chorób oczu i miażdżycy.
Gdzie znaleźć likopen?
Rośliny bogate w likopen to: pomidory, melony, grejpfruty i dzika róża. Znaleźć go można także w: marchwi, borówkach, burakach, orzechach i mango. Warto pamiętać, że – jak donoszą badania – wchłanialność likopenu może zostać podwyższona przez obróbkę termiczną i połączenie z tłuszczami, stąd szczególnie poleca się spożywanie przetworów i sosów pomidorowych.