On:
list W: Alergie person Dodane przez:

Lukrecja – korzeń o wszechstronnym działaniu

Korzeń lukrecji, z którego sporządza się napar może być używany do wspomagania leczenia lub zapobiegania wielu dolegliwościom.

Lukrecja gładka (łac. Glucyrrhiza glabra L.) jest byliną z rodziny bobowatych o fioletowoliliowych kwiatach i silnie rozgałęzionym systemie korzeniowym. Nazwa pochodzi od greckich słów: glykiz – słodki, rhiza – korzeń). Jest to gatunek występujący naturalnie w rejonie Morza Śródziemnego (Hiszpania, Włochy, Grecja, Turcja, Syria, Iran) oraz w południowej i zachodniej Azji. Z kolei uprawy tej rośliny rozpowszechnione są również w wielu innych krajach, w tym w Polsce, i obejmują kilka różnych odmian. Surowcem leczniczym są korzenie, które zbiera się późną jesienią i wczesną wiosną (są wtedy najbardziej energetyczne i mają najwięcej substancji odżywczych i bioaktywnych), a następnie suszy. W takiej formie służą do sporządzania leczniczego naparu.

Pradawny napar

Korzeń lukrecji używany był już w starożytnym Rzymie i Grecji oraz w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej. Do dziś w wywarze z korzeni lukrecji kąpie się posągi Buddy raz do roku – w dniu jego urodzin. Uprawy w Europie zapoczątkowali w XV wieku benedyktyni.

Liczne substancje prozdrowotne

W korzeniu lukrecji obecne są związki chemiczne zaliczane do następujących grup:

1) saponiny triterpenowe (stanowiące 2-15%), wśród których dominują oleanozydy: głównie glicyryzyna, ale także sole kwasu glicyryzynowego (potasowe, wapniowe i amonowe);
2) flawonoidy stanowiące 1–2% – pochodne flawonu (likwirytygenina i jej glukozyd, nieczynna biologicznie likwirytyna, ramnolikwirytyna, neolikwirytyna, likoflawonol, likoizoflawony A i B, glabrol, glabrydyna, glabron, glizaryna, kumatakenina), pochodne chalkonu (izolikwirytygenina i jej glukozyd i nieczynna biologicznie izolikwirytyna, neozolikwirytyna, ramnoizolikwirytyna, likochalkony A i B, echinatyna) oraz pochodne izoflawonu (pochodne formononetyny);
3) kumaryny – likumaryna (6-acetylo-5-hydroksy-4-metylokumaryna), umbeliferon i herniaryna;
4) polisacharydy, wśród których najwięcej jest kwaśnego polisacharydu – glicyryzanu GA;
5) olejki eteryczne stanowiące 0,04–0,06%: anetol, estragon, geraniol, fenchon, linalol, alkohol furfurylowy, salicylan metylu, aldehyd benzoesowy, hydroksyaceton, kwas propionowy, 2-acetylopyrol, 2-acetylofuran oraz znaczne ilości kwasów alifatycznych, aldehydów, ketonów, alkoholi i węglowodorów;
6) skrobia (2,0–20%);
7) gumy;
8) żywice (do 7,5%);
9) cukry (3,0–14%): sacharoza, glukoza i alkohol cukrowy – mannitol;
10) aminokwasy (asparagina do 4,0%) i białka (albumina);
11) kwasy organiczne: uronowy i mannuronowy;
12) garbniki;
13) lipidy;
14) substancje goryczkowe;
15) fitosterole (β-sitosterol);
16) witaminy z grupy B.

Działanie na organizm

Głównie za sprawą zawartości saponin triterpenowych i flawonoidów korzeń lukrecji przynosi korzyści zdrowotne:

1) przeciwzapalne – działa osłonowo na przewód pokarmowy, zapobiega stanom zapalnym błon śluzowych oraz wspomaga gojenie się owrzodzeń – glicyryzyna;
2) zmniejszenie lepkości śluzu zalegającego w drogach oddechowych, co ułatwia jego odkrztuszanie i przyspiesza powrót do zdrowia po infekcjach - saponiny;
3) hamowanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych: bakterii, wirusów i grzybów - glabren, glabrol i glabrydyna;
4) ochronne na komórki wątroby;
5) przeciwalergiczne;
6) poprawia funkcje poznawcze: procesy uczenia się i zapamiętywania, co ma duże znaczenie w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera - glabrydyny.

Zastosowanie

Korzeń lukrecji może być używany jako substancja wspomagająca leczenie lub zapobiegająca wielu dolegliwościom, w tym celu sporządza się napar. Wyciąg z lukrecji jest składnikiem kosmetyków: ochronnych, głęboko nawilżających i pielęgnacyjnych kremów do twarzy, rąk i ciała, kremów do opalania jako ochrona przed promieniowaniem UV, kremów łagodzących po opalaniu, preparatów antycellulitowych oraz środków do higieny jamy ustnej. Charakterystyczny słodkawy smak lukrecji i jej przyjemny zapach znalazły zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym czy nawet tytoniowym do maskowania gorzkiego smaku i przykrego zapachu.

Długotrwałe stosowanie lukrecji

Korzeń lukrecji przyjmowany przez dłuższy czas może wywołać niepożądane objawy: obrzęki (wskutek zatrzymania w organizmie wody i jonów sodu), zawroty głowy, hipokalemię (zmniejszenie stężenia potasu we krwi), wzrost ciśnienia tętniczego, ospałość, zaburzenia rytmu serca czy niewydolność nerek. Nie jest zalecane stosowanie lukrecji łącznie z doustną antykoncepcją hormonalną (która może nasilać objawy niepożądane), w okresie ciąży, w chorobach wątroby (zastój żółci, marskość wątroby) oraz w ostrej niewydolności nerek. Rozsądnie używając korzenia lukrecji, można pomóc przy wielu chorobach.


Bibliografia

Kucharska-Ambrożej K., Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności biologicznej lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra L., Postępy Fitoterapii 2017, nr 2, s. 158–164,

online: http://www.czytelniamedyczna.pl/5991,aktualny-stan-wiedzy-na-temat-chemizmu-i-aktywnosci-biologicznej-lukrecji-gladki.html,[ dostęp 5.04.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password