YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Miechunka – niezwykłe lekarstwo Inków
Opublikowany przez
Występowanie

Miechunki to rośliny należące do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Większość gatunków w stanie naturalnym występuje na terenie Ameryki Środkowej i Południowej, a znane są z walorów smakowych i właściwości prozdrowotnych.

Gatunki

Do rodzaju miechunka (Physalis L.) zalicza się około 120 gatunków roślin jednorocznych i wieloletnich. Najbardziej znane są: peruwiańska, rozdęta, omszona i pomidorowa. Osiągają wysokość od 40 do 200 cm, mają grubą łodygę i pojedyncze skrętoległe liście, owocami są soczyste kuliste jagody ukryte w kielichach kwiatowych w kształcie lampionów.

Miechunka peruwiańska jest znana pod różnymi nazwami: rodzynek brazylijski, miechunka jadalna, wiśnia peruwiańska lub jagoda Inków. Jest byliną, osiąga wysokość 120 cm. Ma silnie rozgałęzione łodygi, sercowate liście z fioletowymi ogonkami i nerwami liściowymi oraz żółte kwiaty z ciemnymi plamkami, a pomarańczowy owoc otacza jasnobrązowy kielich.

Miechunka rozdęta znana jest jako: wiśnia żydowska, garliczka i pęcherznica. Zazwyczaj osiąga wysokość do 45 cm, odznacza się ostro zakończonymi liśćmi, białymi kwiatami i jaskrawymi pomarańczowoczerwonymi kielichami; jest popularną rośliną ozdobną, uprawianą w przydomowych ogrodach.

W kuchni

Ze względu na charakterystyczny słodko-kwaśny smak, przypominający agrest lub ananas, miechunki są szeroko używane jako dodatki do: dżemów, galaretek, sałatek, ciast, nalewek, sosów. Owoce miechunki peruwiańskiej są zjadane na surowo, suszone lub smażone w syropie.

Lecznicze substancje

Surowcem leczniczym jest owoc, który zawiera dużo witamin: A, C i z grupy B; minerałów: wapnia i fosforu; fitosterole: kampesterol, stigmasterol i sitosterol; wielonienasycone kwasy tłuszczowe, garbniki i śluzy. Lecznicze właściwości miechunek warunkują głównie witasteroidy, do których należą: witanoloidy, fyzaliny i alkaloidy tropanowe i notropanowe, iksokarpalaktony.

Witanoloidy i fyzaliny działają cytostatycznie, przeciwdrobnoustrojowo, przeciwzapalne, neuroochronnie, przeciwlękowo, przeciwdepresyjnie, immunomodulująco, odtruwająco i hipoglikemicznie. Dzięki alkaloidom tropanowym miechunki hamują czynność układu przywspółczulnego, wykazują aktywność rozkurczową mięśni przewodu pokarmowego, dróg moczowych i oskrzeli, zmniejszają wydzielanie kwasu solnego i pepsyny. Znajdujące się w roślinach fitosterole wywołują efekt hipocholesterolomiczny – obniżający poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL.

Ekstrakt z miechunki rozdętej powoduje wzrost stężenia hormonów tarczycy T3 i T4, ma właściwości przeciwutleniające oraz chroniące wątrobę.

W profilaktyce i terapii

Miechunki stosuje się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych: nowotworów, miażdżycy, cukrzycy. Dzięki właściwościom odtruwającym i moczopędnym wspomagają terapię chorób nerek, kamicy moczowej, dny moczanowej. Zaleca się przyjmowanie preparatów z miechunki w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i chorobach reumatycznych. Napary z owoców nadają się do stosowania zewnętrznego w leczeniu: trądziku, łupieżu, łuszczycy, przebarwień czy infekcji skóry. Miechunki można stosować również jako środek wzmacniający odporność.

Przeciwwskazania

Miechunek nie powinny przyjmować kobiety ciężarne ani karmiące. Niewskazane jest spożywanie niedojrzałych owoców z powodu toksycznego działania.

Bibliografia

Bahmani M., Rafieian-Kopaei M., Naghdi N. i in., Physalis alkekengi: A review of Its Therapeutic Effects, Journal of Chemical and Pharmaceutical Sciences 2016, t. 9, nr 3, s. 1472–1475.

Zdziebło M., Miechunka – cenny lek Inków, Panacea 2014, nr 4 (49), s. 34.

Wieteska A., Przegląd wybranych roślin zielarskich z rodzaju miechunka (Physalis L.), w: Zagadnienia aktualnie poruszane przez młodych naukowców 22, red. Kuczera M., Piech K., Kraków 2015, s. 104–108.

Kusiak J., Stępień B., Bergier K. i in., Bioaktywne metabolity wtórne roślin z rodzaju Physalis, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2010, nr 64, s. 665–673.

Różański H., Miechunka – czy znana w Polsce jako smaczna i lecznicza?, Rozanski.li 13.10.2007, online: https://rozanski.li/120/miechunka-czy-znana-w-polsce-jako-smaczna-i-lecznicza/ [dostęp: 12.07.2019].

Lewkowicz-Mosiej T., Egzotyczne rośliny lecznicze w domu i w ogrodzie, Kraków 2013, s. 113–116.

Majewska M., Miechunka jadalna (peruwiańska) – właściwości i wartości odżywcze, Poradnikzdowie.pl 12.12.2018, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/miechunka-jadalna-peruwianska-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-aa-dYo7-GBmP-dZJ7.html [dostęp: 12.07.2019].

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Lekarstwo na problemy współczesności Kora magnolii lekarskiej w medycynie Spirulina – niezwykłe właściwości zielonych alg Zdrowa przyprawa kuchni śródziemnomorskiej Lekarstwo prosto z parapetu
Posted in Cukrzyca, Dieta i odżywianie, Medycyna naturalna, Nowotwory, Pozostałe choroby, Układ krążenia, Układ odpornościowy, Układ trawienny cholesterol, choroby cywilizacyjne, cukrzyca, hormony, miechunka, minerały, odporność, owoce, profilaktyka miażdżycy, tarczyca, układ immunologiczny, witaminy, właściwości antynowotworowe, właściwości neuroprotekcyjne, właściwości przeciwdepresyjne, właściwości przeciwlękowe, właściwości przeciwzapalne, właściwości rozkurczowe
Synestezja – Jak smakują dźwięki
Zależność genów i chorób serca

Popularne tagi

cholesterolchoroby cywilizacyjnecukrzycahormonymiechunkaminerałyodpornośćowoceprofilaktyka miażdżycytarczycaukład immunologicznywitaminywłaściwości antynowotworowewłaściwości neuroprotekcyjnewłaściwości przeciwdepresyjnewłaściwości przeciwlękowewłaściwości przeciwzapalnewłaściwości rozkurczowe
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Oleje MCT – zdrowe kwasy tłuszczowe?

    Oleje MCT – zdrowe kwasy tłuszczowe?

  • Karczoch – dla ochrony serca i wątroby

    Karczoch – dla ochrony serca i wątroby

  • Kora sosny – właściwości prozdrowotne

    Kora sosny – właściwości prozdrowotne

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt