Na łamach yango.pl zdążyliśmy już przekazać wiedzę w zakresie właściwości zdrowotnych orzechów włoskich, pistacji i orzeszków ziemnych. Tym razem nadszedł czas na migdały, orzechy nerkowca oraz … orzechy laskowe!
Migdały
Są nasionami migdałowca. W pojęciu dietetycznym wlicza się je do rodziny orzechów, natomiast w terminologii botanicznej, są to po prostu pestki. Zaleca się spożywać migdały podczas przejścia na dietę z uwagi na szeroką gamę wartości odżywczych i odchudzających (są bardzo sycące). Naukowcy z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii dowiedli tego, że 50 gramowa garstka migdałów na dzień, wyraźnie obniża ciśnienie tętnicze a także poprawia krążenie krwi, a to oznacza, że konsumpcja migdałów może mieć czynny wpływ na hamowanie rozwoju chorób sercowych. Migdały to również bogate źródło takich witamin jak B2 czy E oraz błonnika. Jedzenie migdałów to także doskonała metoda na pozbycie się zgagi oraz mdłości u kobiet w ciąży.
Orzechy nerkowca (nanerczowe)
Są owocami z drzewa nadnerczowego. Owoc kształtem przypomina nerkę, stąd też nazwa nerkowiec. Orzechy nerkowca charakteryzują delikatny i słodki smak oraz rozmaite zdrowotne właściwości. Jednym z dowodów na zdrowotne skutki jedzenia nerkowców są badania dotyczące hamowania rozwoju cukrzycy typu II. Z badań wynika, że ten rodzaj orzecha w walce z cukrzycą jest najbardziej efektywny. Uwrażliwia tkanki w ciele na dostarczaną w pokarmie insulinę. Posiada także właściwości uspokajające, które zawdzięcza wysokiemu stężeniu magnezu a także poprawia pamięć i koncentracje.
Orzechy laskowe
Na bazie orzechów laskowych robione są kremy śniadaniowe ( np. nutella). Niestety, w takiej postaci, nie przekazują nam w pełni swoich zalet zdrowotnych. Dzięki witaminie E, która wlicza się w skład orzecha laskowego, zachodzi wyraźna poprawa kondycji skóry i cery. Deficyt witaminy E może prowadzić do zaburzeń koncentracji, pamięci, oraz może prowadzić do rozdrażnienia. Orzechy laskowe to także źródło witamin z grupy B lecz przede wszystkim witaminy B1 i B6. Witamina B1 jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pokarmowego, zaś witamina B6 ma czynny udział w takich procesach trawienia czy przyswajania białka. Co ciekawe, witamina B6 ma wpływ na łagodzenie bólu związanego z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.