YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Piękno i uroda
|
Miód – nie sama słodycz
Opublikowany przez
Jak powstaje miód

Miód to substancja wytwarzana przez pszczoły i inne spokrewnione z nimi owady. Gromadzą go jako zapasy pokarmu na zimę, a także wykorzystują do karmienia swoich larw. Powstaje z nektaru kwiatowego lub spadzi, czyli słodkiej wydzieliny produkowanej przez mszyce. Pszczoły połykają nektar i przenoszą do ula w wolu, gdzie wstępnie podlega on trawieniu. Następnie miód zbiera się w gnieździe w komórkach woskowych, skąd jest pozyskiwany.

Skład miodu

Miód składa się głównie z węglowodanów – z przewagą cukrów prostych fruktozy i glukozy – i z oligosacharydów. Poza tym zawiera aminokwasy, związki lotne, minerały oraz witaminy. Dokładny skład miodu zależy od tego, z jakiego rodzaju roślin się go pozyskuje, i od regionu, ponieważ lokalne warunki klimatyczne wpływają na skład nektaru kwiatowego.

Rodzaje miodu

Istnieje wiele rodzajów miodu – szacuje się, że na całym świecie może ich być nawet ponad 300. Miód klasyfikujemy według gatunków roślin, z których nektaru jest on produkowany. Poszczególne jego rodzaje różnią się kolorem, konsystencją i smakiem, a przede wszystkim zawartością substancji odżywczych.

W Polsce najbardziej popularne są miody:

• wielokwiatowy – ma żółty kolor, składa się z nektarów różnych kwiatów, więc jego dokładny skład zależy od tego, w jakim regionie się go produkuje;
• lipowy – również żółtej barwy, jest ostry w smaku i ma lekką goryczkę;
• akacjowy – jasnosłomkowy, ma znacznie więcej sacharozy niż inne miody;
• rzepakowy – po skrystalizowaniu ma kolor biały lub kremowy, zawiera najwięcej aminokwasów i glukozy;
• spadziowy – produkowany jest z wydzielin owadów żerujących na roślinach (w Polsce najczęściej są to mszyce żerujące na drzewach liściastych bądź iglastych), na ogół ma charakterystyczny posmak żywicy.

Właściwości lecznicze miodu

Stosuje się go od setek lat w medycynie ludowej, a ostatnio także coraz częściej w medycynie konwencjonalnej. Kto z nas nie pił herbaty z miodem i cytryną, zmagając się z przeziębieniem?

Najważniejsze jego właściwości to:

• antyoksydacyjne – ma możliwość neutralizowania wolnych rodników – cząsteczek, które mogą uszkadzać komórki i ich materiał genetyczny, a przez to prowadzić do stanów zapalnych, procesów starzenia się oraz powstawania nowotworów;
• przeciwbakteryjne – może zabijać bakterie albo powodować ograniczenie tempa ich namnażania, co zawdzięcza niskiemu pH i występowaniu enzymów, dlatego stosuje się go na rany, bo jednocześnie zapewnia odpowiednie nawilżenie rany;
• przeciwkaszlowe – podawany przy przeziębieniu, a przed wystąpieniem kaszlu, może zapobiec jego wystąpieniu;
• na płodność – w wielu kulturach stosowano go dla poprawy płodności, zarówno kobiet, jak i mężczyzn;
• na odporność – często zawiera pyłki kwiatowe, ich obecność może służyć do ćwiczenia naszego układu odpornościowego.

Bibliografia

Almasaudi S. i in., Antimicrobial effect of different types of honey on Staphylococcus aureus, Saudi Journal of Biological Sciences 2017, vol. 24, s. 1255–1261, online.

Alvarez-Suarezz J. i in., Contribution of honey in nutrition and human health: a review, Mediterranean Journal of Nutritional Medicine 2010, vol. 3, s. 15–23, online.

Borawska J. i in., Charakterystyka sacharydów miodu oraz możliwości zastosowania Bifidobacterium do modyfikacji ich składu i właściwości, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2011, vol. 3, p. 76, s. 29–39, online.

Meo S. i in., Role of honey in modern medicine, Saudi Journal of Biological Sciences 2017, vol. 24, s. 975–978, online.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Naturalne antybiotyki Matcha – zielona herbata w innej formie Aspartam – nienaturalna słodycz Sarsaparilla – niezwykła roślina Mahonia pospolita – z ogródka do apteczki
Posted in Dieta i odżywianie, Nowotwory, Oczyszczanie organizmu, Piękno i uroda, Pozostałe choroby, Układ moczowy, Układ odpornościowy, Układ trawienny, Witaminy i minerały aminokwasy, miód, miód akacjowy, miód lipowy, miód rzepakowy, miód spadziowy, miód wielokwiatowy, odporność, płodność, pyłki kwiatowe, właściwości antyoksydacyjne, właściwości przeciwbakteryjne, właściwości przeciwkaszlowe
Rabarbar – wszechstronne zastosowanie
Wiosenne alergie

Popularne tagi

aminokwasymiódmiód akacjowymiód lipowymiód rzepakowymiód spadziowymiód wielokwiatowyodpornośćpyłki kwiatowepłodnośćwłaściwości antyoksydacyjnewłaściwości przeciwbakteryjnewłaściwości przeciwkaszlowe
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Nadzwyczajny grzyb leczniczy

    Nadzwyczajny grzyb leczniczy

  • Zanokcica i zastrzał

    Zanokcica i zastrzał

  • Kłącze tataraku – różnorodne właściwości

    Kłącze tataraku – różnorodne właściwości

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt