YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Mirabelki – właściwości prozdrowotne
Opublikowany przez
Czym jest mirabelka

Mirabelka to odmiana hodowlana śliwy domowej (łac. Prunus domestica), czasem uznawana za jej oddzielny podgatunek. Jest to drzewo uprawiane w całej Polsce i popularne w przydomowych ogródkach. Owoce, podobnie jak inne odmiany śliwy, mają jedną dużą pestkę i miąższ. Są niewielkie (średnica2–3 cm), kuliste i zwykle żółte.

Skład owoców

Zawierają dość dużo witamin, przede wszystkim: C, E, prowitaminę A oraz B6. Występują w nich: cukry proste – głównie glukoza i fruktoza; minerały – wapń, potas, żelazo, fosfor oraz magnez; kwasy organiczne – jabłkowy, cytrynowy i chlorogenowy. Mirabelki zawierają też pektyny oraz kwercetynę i kempferol.

Właściwości przeciwutleniające

Witamina C, A, E, kwas chlorogenowy, kempferol i kwercetyna mają właściwości przeciwutleniające, czyli neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu mirabelki mogą sprawiać, że prawdopodobieństwo powstawania nowotworów maleje, procesy starzenia spowalniają, a zasięg istniejących w organizmie stanów zapalnych się zmniejsza i nie pojawiają się nowe.

Działanie na układ pokarmowy

Mirabelki zawierają dużo pektyn, które przyspieszają perystaltykę jelit. Tak jak wszystkie śliwki, pomagają w zapobieganiu zaparciom. Jednocześnie dzięki zawartości tanin, które nadają im kwaśny smak, działają ściągająco na błonę śluzową, czyli zapobiegają podrażnieniom, które mogłyby się pojawić przy przyspieszeniu perystaltyki.

Obniżanie poziomu glukozy we krwi

Dzięki przyspieszaniu przechodzenia treści pokarmowej mogą zmniejszać ilość glukozy wchłanianej w jelitach i spowalniać jej wchłanianie. To sprawia, że po posiłku zawierającym mirabelki poziom cukru we krwi podnosi się wolniej, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę lub zagrożonych jej wystąpieniem.

Przeciwdziałanie depresji

Niektóre badania wskazują, że kwas chlorogenowy w mirabelkach może wpływać na neurony, chroni bowiem układ nerwowy i nie dopuszcza do wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera lub depresji.

Bibliografia

Bouayed J. i in., Chlorogenic acid, a polyphenol from Prunus domestica (Mirabelle), with coupled anxiolytic and antioxidant effects, Journal of the Neurological Sciences 2007, vol. 262, p. 1–2, s. 77–84, online
Igwe E., Charlton K., A systematic review on the health effects of plums (Prunus domestica and Prunus salicina), Phytotherapy Research 2016, vol. 30, p. 5, s. 703–731, online
Lombardi-Boccia G. i in., Nutrients and antioxidant molecules in yellow plums (Prunus domestica L.) from conventional and organic productions: a comparative study, Journal of Agriculture and Food Chemistry 2004, vol. 52, p. 1, s. 90–94, online
Rop O. i in., Antioxidant activity and selected nutritional values of plums (Prunus domestica L.) typical of the White Carpathian Mountains, Scientia Horticulturae 2009, vol. 122, p. 4, s. 545–549, online
Stacewicz-Sapuntzakis M. i in., Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food?, Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2001, vol. 41, p. 4, s. 251–286, online

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Pigwa – właściwości polskiej cytryny Prozdrowotne działanie czarnego bzu Poziomka – krewna truskawki Ocet jabłkowy – właściwości prozdrowotne Czarny czosnek – właściwości prozdrowotne
Posted in Dieta i odżywianie, Układ trawienny, Witaminy i minerały Kwas chlorogenowy, mirabelka, mirabelki, obniżanie poziomu cukru we krwi
Truskawki – pyszne i zdrowe
Kalafior i jego liczne właściwości

Popularne tagi

Kwas chlorogenowymirabelkamirabelkiobniżanie poziomu cukru we krwi
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Lawenda i olejek lawendowy – właściwości

    Lawenda i olejek lawendowy – właściwości

  • Paciorkowce, czyli streptokoki

    Paciorkowce, czyli streptokoki

  • Pietruszka – znana od wieków w kuchni

    Pietruszka – znana od wieków w kuchni

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt