Czym jest mirabelka
Mirabelka to odmiana hodowlana śliwy domowej (łac. Prunus domestica), czasem uznawana za jej oddzielny podgatunek. Jest to drzewo uprawiane w całej Polsce i popularne w przydomowych ogródkach. Owoce, podobnie jak inne odmiany śliwy, mają jedną dużą pestkę i miąższ. Są niewielkie (średnica2–3 cm), kuliste i zwykle żółte.
Skład owoców
Zawierają dość dużo witamin, przede wszystkim: C, E, prowitaminę A oraz B6. Występują w nich: cukry proste – głównie glukoza i fruktoza; minerały – wapń, potas, żelazo, fosfor oraz magnez; kwasy organiczne – jabłkowy, cytrynowy i chlorogenowy. Mirabelki zawierają też pektyny oraz kwercetynę i kempferol.
Właściwości przeciwutleniające
Witamina C, A, E, kwas chlorogenowy, kempferol i kwercetyna mają właściwości przeciwutleniające, czyli neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu mirabelki mogą sprawiać, że prawdopodobieństwo powstawania nowotworów maleje, procesy starzenia spowalniają, a zasięg istniejących w organizmie stanów zapalnych się zmniejsza i nie pojawiają się nowe.
Działanie na układ pokarmowy
Mirabelki zawierają dużo pektyn, które przyspieszają perystaltykę jelit. Tak jak wszystkie śliwki, pomagają w zapobieganiu zaparciom. Jednocześnie dzięki zawartości tanin, które nadają im kwaśny smak, działają ściągająco na błonę śluzową, czyli zapobiegają podrażnieniom, które mogłyby się pojawić przy przyspieszeniu perystaltyki.
Obniżanie poziomu glukozy we krwi
Dzięki przyspieszaniu przechodzenia treści pokarmowej mogą zmniejszać ilość glukozy wchłanianej w jelitach i spowalniać jej wchłanianie. To sprawia, że po posiłku zawierającym mirabelki poziom cukru we krwi podnosi się wolniej, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę lub zagrożonych jej wystąpieniem.
Przeciwdziałanie depresji
Niektóre badania wskazują, że kwas chlorogenowy w mirabelkach może wpływać na neurony, chroni bowiem układ nerwowy i nie dopuszcza do wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera lub depresji.