On:
list W: Aktualności person Dodane przez:

Molibden - metal potrzebny w organizmie

Występuje w śladowych ilościach i jest niezbędny do produkcji wielu enzymów, odgrywa również istotną rolę przy produkcji krwi.

Prawidłowy metabolizm i rozwój organizmu

Molibden należy do grupy metali przejściowych. Charakteryzuje się srebrzystobiałą barwą, bardzo dużą twardością i jedną z najwyższych temperatur topnienia spośród wszystkich pierwiastków. Z uwagi na te właściwości jest stosowany w przemyśle zbrojeniowym i lotniczym oraz do produkcji lamp żarowych. W postaci czystej rzadko w przyrodzie występuje, ale jest w minerałach: molibdenit, wulfenit, powellit. Jako mikroelement wchodzi w skład wszystkich organizmów zwierzęcych i organizmu ludzkiego. W ciele człowieka znajduje się w wątrobie, nerkach i zębach oraz w śledzionie, płucach, mózgu i mięśniach. Jego nadmiar neutralizowany jest przez nerki i wątrobę, a wydalany wraz z kałem i moczem.

Mało znana rola w ustroju

Choć jest pierwiastkiem śladowym i występuje w organizmie w niewielkich ilościach, jest niezbędny do prawidłowego przebiegu wielu funkcji życiowych:

  1. Wchodzi w skład ważnych enzymów;
    - umożliwiających aktywowanie i wykorzystanie (przyswajanie) żelaza przechowywanego w ferrytynie – białku obecnym w wątrobie;
    - aktywujących utlenianie oraz przyswajanie tłuszczów i węglowodanów – umożliwia więc dostarczanie komórkom energii;
    - neutralizujących toksyczne związki siarkowe – bierze tym samym udział w detoksykacji organizmu;
    - biorących udział w procesach oksydacyjno-redukcyjnych;
    - oksydazy ksantynowej odpowiadającej za metabolizm puryn i produkcję kwasu moczowego;
  2. Bierze udział w produkcji hemoglobiny;
  3. Uczestniczy w syntezie tauryny – aminokwasu transportującego kreatynę do mięśni oraz poprawiającego funkcje ośrodkowego układu nerwowego;
  4. Równoważy stężenie miedzi i cynku;
  5. Wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój organizmu;
  6. Wykazuje pozytywny wpływ na męską płodność;
  7. Bierze udział w procesach komórkowych.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na anemię, poprawia samopoczucie; polepsza pamięć, koncentrację oraz procesy uczenia się i zapamiętywania; sprzyja szybszej regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym; podnosi odporność; wzmacnia zęby i kości oraz oczyszcza organizm.

Konsekwencje zdrowotne nadmiaru i niedoboru

Odpowiednio zbilansowana dieta zapewnia prawidłowy poziom molibdenu w ustroju, ponieważ pierwiastek ten przenika z gleby do wszystkich roślin. U osób niedbających o zdrowe odżywianie, spożywających zbyt mało warzyw oraz zbyt dużo żywności wysoko przetworzonej (zawierającej konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i spulchniacze), a także żywionych pozajelitowo i długotrwale zażywających leki może wystąpić niedobór mikroelementu. Jego skutkami są: zaburzenia libido i impotencja u mężczyzn, problemy ze wzrokiem, choroby skóry, rozdwajanie się i wypadanie włosów, łamliwość paznokci, skłonność do próchnicy zębów oraz przewlekłe zmęczenie i senność. Długotrwały niedobór może prowadzić do rozwoju nowotworów (zwłaszcza przełyku). Oprócz zmiany nawyków żywieniowych, wskazana jest u tych osób suplementacja molibdenu. Nadmiar tego pierwiastka występuje rzadko, gdyż jest on sukcesywnie wydalany z organizmu. W wyjątkowych przypadkach przedawkowania suplementów (przyjmowanie powyżej 10 mg dziennie) oraz u osób mających styczność ze sproszkowaną formą tego metalu (np. w pracy) mogą wystąpić: zaburzenia układu pokarmowego, podwyższony poziomu kwasu moczowego we krwi, dna moczanowa, bóle stawów, niedokrwistość, niedoczynność tarczycy i uszkodzenia wątroby.

Warzywa i zboża jako podstawowe źródła pierwiastka

Zawartość molibdenu w poszczególnych roślinach jadalnych zależy od rodzaju gleby, na której są uprawiane. Tereny obfitujące w ten mikroelement to gleby wapienne i bagienne. Najwięcej molibdenu znajduje się w zbożach (gryka, jęczmień, owies, proso, żyto, orkisz), nasionach roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca) i zielonych warzywach liściastych (jarmuż, szpinak, sałata, rukiew wodna, natka pietruszki, koperek, brokuły), a w mniejszej ilości również w innych warzywach. Co ciekawe, spore ilości molibdenu dostarcza twarda woda z wodociągów publicznych.


Bibliografia

Radecka I., Molibden: rola w organizmie. Nadmiar, niedobór i źródła molibdenu, Poradnik Zdrowie, 8.10.2014, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/molibden-rola-w-organizmie-nadmiar-niedobor-zrodla-molibdenu-aa-xeV9-UfKW-8zPM.html [dostęp 10.04.2019]

Masłowska J., Janiak J., Rola biologiczna i metody oznaczania molibdenu w produktach spożywczych, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, Technologia i Chemia spożywcza 1993, tom 50 (648), s. 85-102


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password