YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Piękno i uroda
|
Naturalne antybiotyki
Opublikowany przez
Jak walczyć z zarazkami

Codziennie, co chwilę atakują nas zarazki – wirusy, bakterie i grzyby. Wywołują infekcje, od miejscowych zakażeń, np. ran, przez zapalenia jelit i zatrucia pokarmowe po choroby ogólnoustrojowe, jak: przeziębienie i grypa. Aby nie ulec infekcji, warto dbać o odporność, gdy jednak choroba się rozpocznie, jest za późno. Warto jednak spróbować walczyć z chorobą naturalnymi metodami.

Czym są antybiotyki

Antybiotykami nazywamy takie leki czy substancje chemiczne, które zwalczają bakterie. Mogą one powodować tylko wstrzymanie ich namnażania, ale mogą także zabijać bakterie. Substancje o takim działaniu są zawarte w roślinach i naturalnych produktach, także w takich, których zwykle używamy w kuchni.

Cebula i czosnek

Są spokrewnionymi roślinami, występuje w nich allicyna będąca antybiotykiem. Cebula świetnie się nadaje do wspomagania leczenia ran, a także do leczenie górnych dróg oddechowych. Najlepiej działa surowa, chociaż warto także przygotowywać z niej syrop. Czosnek także może wspierać leczenie wielu infekcji bakteryjnych, w tym chorób górnych dróg oddechowych.

Miód

Miód także zawiera substancje bakteriobójcze. Świetnie nadaje się do leczenia poparzeń i rozległych ran, obtarć. Poza tym warto dodawać miód do ciepłego mleka lub herbaty przy zapaleniach górnych dróg oddechowych. Konieczne należy pamiętać, aby nie wlewać miodu do napoju o temperaturze wyższej niż 38°C–39°C, ponieważ traci swoje właściwości.

Papryczka chili

W ostrych paprykach, np. chili, występuje kapsaicyna. Jest to alkaloid, który ma m.in. działanie przeciwbakteryjne. Świetnie się nadaje do wspomagania leczenia zakażenia Helicobacter pylori, czyli bakterii powodującej chorobę wrzodową żołądka. Kapsaicyna wspomaga także leczenie stanów zapalnych jelit.

Inne rośliny jako antybiotyki

Inne rośliny mają także działanie przeciwbakteryjne, warto je więc stosować w kuchni lub jako suplementy diety, np.: jeżówkę, mirrę, kapustę i olejek z oregano.

Fermentowana żywność

Nie jest sama w sobie antybiotykiem, a raczej probiotykiem, czyli wspiera rozwój bakterii głównie tych korzystnych. Dzięki temu po zjedzeniu fermentowanej żywności dochodzi do rozwoju przyjaznych bakterii i zmniejszenia ilości tych, które są potencjalnie chorobotwórcze. Warto więc uzupełniać nimi dietę. Przykładami produktów fermentowanych są kiszona kapusta, kiszone ogórki, kimchi oraz kefiry.

Bibliografia

Aal A. i in., Antimicrobial effect of bee honey in comparison to antibiotics on organisms isolated from infected burns, Annals of Burns and Fire Disasters 2007, vol. XX, p. 2, s. 83–88, online.

Benkeblia N., Antimicrobial activity of essential oil extracts of various onions (Allium cepa) and garlic (Allium sativum), LWT – Food Science and Technology 2004, vol. 37, p. 2, s. 263–268, online.

Jones N. i in., Capsaicin as an inhibitor of the growth of the gastric pathogen Helicobacter pylori, FEMS Microbiology Lettes 1997, vol. 143, s. 223–227, online.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Miód – nie sama słodycz Mahonia pospolita – z ogródka do apteczki Węgiel aktywny – właściwości i działanie Fitoterapia chorób wirusowych Bajkalina – przeciwzapalne działanie
Posted in Dieta i odżywianie, Oczyszczanie organizmu, Piękno i uroda, Pozostałe choroby, Układ odpornościowy, Układ trawienny, Witaminy i minerały allicyna, bakterie, cebula, chilli, choroba wrzodowa żołądka, choroby ogólnoustrojowe, czosnek, fermentowana żywność, górne drogi oddechowe, grypa, grzyby, Helicobacter pylori, infekcje, jelita, jeżówka, kapsaicyna, kapusta, kimchi, miód, mirra, naturalne antybiotyki, obtarcia, olejek z oregano, paparzenia, papryczka chilli, probiotyk, probiotyki, przeziębienie, rany, stany zapalne, substancje bakteriobójcze, wirusy, zapalenie jelita, zatrucia pokarmowe
Sauna – dla urody i zdrowia czy przeciwnie?
Amarantus – silnie odżywczy składnik diety i kosmetyk

Popularne tagi

allicynabakteriecebulachillichoroba wrzodowa żołądkachoroby ogólnoustrojoweczosnekfermentowana żywnośćgrypagrzybygórne drogi oddechoweHelicobacter pyloriinfekcjejelitajeżówkakapsaicynakapustakimchimirramiód
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Likopen – czerwień w zdrowej diecie

    Likopen – czerwień w zdrowej diecie

  • Olej migdałowy w codziennej pielęgnacji

    Olej migdałowy w codziennej pielęgnacji

  • Przeciwutleniające właściwości Camu camu

    Przeciwutleniające właściwości Camu camu

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt