On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Naturalne antybiotyki

Warto dbać o odporność, gdy jednak choroba nas dorwie, warto spróbować walczyć z nią naturalnymi metodami.

Jak walczyć z zarazkami

Codziennie, co chwilę atakują nas zarazki – wirusy, bakterie i grzyby. Wywołują infekcje, od miejscowych zakażeń, np. ran, przez zapalenia jelit i zatrucia pokarmowe po choroby ogólnoustrojowe, jak: przeziębienie i grypa. Aby nie ulec infekcji, warto dbać o odporność, gdy jednak choroba się rozpocznie, jest za późno. Warto jednak spróbować walczyć z chorobą naturalnymi metodami.

Czym są antybiotyki

Antybiotykami nazywamy takie leki czy substancje chemiczne, które zwalczają bakterie. Mogą one powodować tylko wstrzymanie ich namnażania, ale mogą także zabijać bakterie. Substancje o takim działaniu są zawarte w roślinach i naturalnych produktach, także w takich, których zwykle używamy w kuchni.

Cebula i czosnek

Są spokrewnionymi roślinami, występuje w nich allicyna będąca antybiotykiem. Cebula świetnie się nadaje do wspomagania leczenia ran, a także do leczenie górnych dróg oddechowych. Najlepiej działa surowa, chociaż warto także przygotowywać z niej syrop. Czosnek także może wspierać leczenie wielu infekcji bakteryjnych, w tym chorób górnych dróg oddechowych.

Miód

Miód także zawiera substancje bakteriobójcze. Świetnie nadaje się do leczenia poparzeń i rozległych ran, obtarć. Poza tym warto dodawać miód do ciepłego mleka lub herbaty przy zapaleniach górnych dróg oddechowych. Konieczne należy pamiętać, aby nie wlewać miodu do napoju o temperaturze wyższej niż 38°C–39°C, ponieważ traci swoje właściwości.

Papryczka chili

W ostrych paprykach, np. chili, występuje kapsaicyna. Jest to alkaloid, który ma m.in. działanie przeciwbakteryjne. Świetnie się nadaje do wspomagania leczenia zakażenia Helicobacter pylori, czyli bakterii powodującej chorobę wrzodową żołądka. Kapsaicyna wspomaga także leczenie stanów zapalnych jelit.

Inne rośliny jako antybiotyki

Inne rośliny mają także działanie przeciwbakteryjne, warto je więc stosować w kuchni lub jako suplementy diety, np.: jeżówkę, mirrę, kapustę i olejek z oregano.

Fermentowana żywność

Nie jest sama w sobie antybiotykiem, a raczej probiotykiem, czyli wspiera rozwój bakterii głównie tych korzystnych. Dzięki temu po zjedzeniu fermentowanej żywności dochodzi do rozwoju przyjaznych bakterii i zmniejszenia ilości tych, które są potencjalnie chorobotwórcze. Warto więc uzupełniać nimi dietę. Przykładami produktów fermentowanych są kiszona kapusta, kiszone ogórki, kimchi oraz kefiry.


Bibliografia

Aal A. i in., Antimicrobial effect of bee honey in comparison to antibiotics on organisms isolated from infected burns, Annals of Burns and Fire Disasters 2007, vol. XX, p. 2, s. 83–88, online.

Benkeblia N., Antimicrobial activity of essential oil extracts of various onions (Allium cepa) and garlic (Allium sativum), LWT – Food Science and Technology 2004, vol. 37, p. 2, s. 263–268, online.

Jones N. i in., Capsaicin as an inhibitor of the growth of the gastric pathogen Helicobacter pylori, FEMS Microbiology Lettes 1997, vol. 143, s. 223–227, online.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password