Mało kto z nas wie, że niemal każda odmiana orzechów zawiera w sobie liczne składniki poprawiające kondycję naszego zdrowia, urody i mózgu. Prawie każdy typ orzecha zawiera w sobie witaminy z grupy B, C, E, a także substancje mogące spowolnić rozwój nowotworów czy otyłości.
Orzechy włoskie
Uchodzą za największe skupisko substancji o właściwościach zdrowotnych wśród wszystkich odmian. Przeciwutleniacze zawarte w orzechach włoskich mogą spowolnić procesy starzenia się skóry. Kwas elagowy zawarty w tym produkcie chroni nasz układ odpornościowy. W 60% tłuszczu orzecha włoskiego zawarte są też nienasycone kwasy tłuszczowe, które zwalczają cholesterol , redukują ciśnienie krwi w organizmie oraz likwiduj zalążki miażdżycy. Orzech włoski to najbogatsze źródło witamin typu E (witamina młodości) , K i PP a zatem usprawnia krzepliwość krwi oraz warunkuje prawidłowe funkcjonowanie komórek. Naukowcy dowiedli, że regularna konsumpcja orzechów włoskich może spowodować spadek ryzyka zawału nawet do 30% a to ze względu na wysoką ilość antyoksydantów, które sprzyjają dobrej kondycji serca.
Orzeszki ziemne
Przekazują nam 100 % swoich zdrowotnych właściwości tylko wtedy gdy spożywamy je w świeżej postaci. Każde prażenie usuwa z nich znaczący procent pierwiastków wartościowych dla zdrowia. Są to orzechy wysoko kaloryczne natomiast nie idzie to w parze z przybieraniem na wadze (jeśli nie będziemy zjadać ich często, w dużych ilościach) . Zawierają w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo łatwo spalane podczas przemiany materii. Orzeszki jedzone w umiarkowanych ilościach mogą pomóc w spalaniu tłuszczu z uwagi na obecny w nich kwas linolowy który doskonale stymuluje ten proces. Kolejnym atutem jedzenia świeżych orzeszków ziemnych jest znaczący wpływ na poprawę i wzmocnienie włosów i paznokci. Jedynym minusem omawianych orzeszków jest to, że zawierają w sobie silny alergen, na który niektórzy mogą być uczuleni.
Pistacje (orzechy pistacjowe)
Pistacje są największym źródłem potasu z całej rodziny orzechów. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminy z grupy C i B jak również wysoki poziom błonnika i luteiny, które to regulują poziom dobrego i złego cholesterolu w organizmie. Zdaniem naukowców z uniwersytetu Loma Linda z Kaliforni, regularne spożywanie pistacji poprawia funkcje układu sercowo- naczyniowego, kondycję naczyń krwionośnych oraz normalizuje poziom cukru we krwi. Zaleca się spożywanie jednej garści pistacji na dzień aby odczuć ich zdrowotny efekt.