Granat – owoc płodności
Owoce granatu są znane w medycynie ludowej od tysięcy lat, a w wielu religiach były symbolem obfitości, płodności i nieśmiertelności.
Granatowiec właściwy (łac. Punica granatum) pochodzi z Azji Środkowej. Jego owoce są duże, okrągłe, a w środku mają 1200–1300 nasion otoczonych galaretowymi osnówkami. W kuchni i medycynie używa się przede wszystkim soku i całych nasion z osnówkami, ale także wyciska się olej z nasion oraz robi ekstrakty ze skórki.
Skład owoców
Każda część owocu zawiera inne składniki czynne:
• osnówka nasion – dużo witamin, przede wszystkim C i E, oraz minerałów: potasu, magnezu i fosforu;
• osnówka i wyciśnięty z niej sok – także kwasy organiczne, flawonoidy, w tym antocyjany;
• skórka owocu – dużo fenoli, w tym flawonole, elagotaniny oraz proantocyjanidyny;
• olej z nasion – dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz polifenole, w tym izoflawony.
Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne
Antyoksydanty znajdują się w każdej części owocu. Powodują one: zmniejszenie tzw. stresu oksydacyjnego w tkankach, co chroni komórki przed zapaleniami; spowolnienie starzenia, a także zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów. Zmniejszenie ilości procesów zapalnych w organizmie pozwala także zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób metabolicznych, np. cukrzycy typu 2.
Pomoc w zwalczaniu zarazków
Granat wykazuje działanie przeciwbakteryjne przeciwko bakteriom chorób układu pokarmowego oraz układu oddechowego, dlatego nadaje się do leczenia długotrwałego zapalenia jelit. Wykazano także, że granat pomaga zwalczać infekcje wywołane przez grzyby.
Działanie przeciwnowotworowe
Owoce granatu mają właściwości przeciwnowotworowe. Ekstrakty stosowane są w terapii nowotworów stercza, raka jelita, raka piersi, a także czerniaka. Związki czynne zmniejszają zdolność komórek nowotworów do podziałów, co ogranicza rozrost guza, a w niektórych przypadkach mogą wręcz przyczyniać się do zmniejszania guzów.
Inne właściwości granatu
• działa hipocholesterolemiczne – sok obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu chroni układ krążenia przed miażdżycą;
• poprawia stan skóry;
• poprawia stanu jamy ustnej – sok zmniejsza płytkę nazębną i zmniejsza zapalenie dziąseł;
• działa hipoglikemiczne – sok obniża poziom glukozy we krwi, co zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 lub powikłań.