YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Kariera
    • Warunki promocji
    • Regulamin konkursu „Konkurs noworoczny”
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Piękno i uroda
|
Papaina – cenny enzym ukryty w papai
Opublikowany przez

Papaina jest roślinnym enzymem proteolitycznym, to znaczy, że ma zdolność trawienia białek. Należy do podklasy proteaz cysteinowych (zawiera grupę tiolową -SH cysteiny). Enzym ten występuje w mlecznym soku owoców i liści melonowca właściwego (papai). Roślina ta jest uprawiana w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej, głównie w Ameryce Południowej (np. w Meksyku) i Środkowej oraz w południowej części Ameryki Północnej (np. na Florydzie). Najwięcej papainy jest w mleczku z niedojrzałych owoców. Papaina ma zastosowanie w przemyśle spożywczym jako składnik preparatów zmiękczających mięso (sól zmiękczająca) oraz w browarnictwie do klarowania piwa.

Właściwości prozdrowotne

Działanie papainy jest podobne do działania pepsyny zawartej w soku żołądkowym – rozkładają białka długołańcuchowe do krótszych. W przeciwieństwie do pepsyny, która działa tylko w kwaśnym środowisku, papaina zachowuje zdolność do rozkładu protein również przy neutralnym i zasadowym pH (optimum aktywności przypada na pH = 6,5). Dzięki swoim właściwościom papaina wykazuje korzystne oddziaływanie na organizm.

1) usprawnia trawienie przez przyspieszanie spalania białek i lepsze przyswajanie aminokwasów, a tym samym:
• redukuje nadmiar tkanki tłuszczowej;
• wspomaga detoksykację ustroju;
• niweluje zgagę, wzdęcia, zaparcia i nudności;
• zwalcza pasożyty bytujące w układzie pokarmowym (m.in. lamblie – pierwotniaki bytujące w jelicie cienkim);
• pobudza apetyt;
• zapobiega wrzodom żołądka i dwunastnicy.
2) niszczy strukturę białkową błon komórkowych bakterii i wirusów oraz ścian grzybów, przez co zwiększa odporność na choroby wywoływane przez grzyby skórne i wewnątrzustrojowe, bakterie czy wirusy (np. opryszczkę i półpasiec).
3) łagodzi zakwasy w mięśniach po intensywnym wysiłku fizycznym.
4) obniża poziom cukru we krwi.
5) wspomaga układ immunologiczny w walce z nowotworami – przyspiesza niszczenie komórek rakowych.
6) wspomaga leczenie ostrego zapalenia prostaty.
7) jest nieoceniona w pielęgnacji naskórka i leczeniu dolegliwości skórnych oraz przyspiesza gojenie ran, oparzeń, zadrapań, owrzodzeń i blizn.

W kosmetyce i dermatologii

Papaina znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę. Jest składnikiem kremów, maseczek do twarzy, peelingów, maści czy szamponów, ponieważ wykazuje zdolność do usuwania martwych komórek naskórka. Chroni przed nadmiernym promieniowaniem UV, wspomaga odnowę komórek naskórka, rozjaśnia koloryt skóry także plamy potrądzikowe lub słoneczne. Zmiękcza skórę i wygładza, głęboko nawilża oraz opóźnia procesy starzenia dzięki właściwościom przeciwutleniającym.

Papaina stosowana jest też w kremach antycellulitowych, rozpuszcza bowiem martwe tkanki, drobne skrzepy i wydzielinę ropną oraz wspomaga wzrost żywej tkanki. Tę właściwość wykorzystuje się w produkcji farmaceutyków wspomagających leczenie łupieżu, łuszczycy, czyraków, kurzajek, ran, skaleczeń, zadrapań, oparzeń i owrzodzeń. Dzięki właściwościom antybakteryjnym proces gojenia ran jest znacznie przyspieszony. Papaina rozkłada enzymy produkowane przez bakterie i je same, oczyszczając w ten sposób ranę lub skórę i zmniejszając odczyn zapalny. Papaina znalazła też zastosowanie w leczeniu niewydolności żył powierzchownych, widocznych w postaci żylaków. Działa na nie resorbująco (powoduje ich wchłanianie się), antykoagulacyjnie (przeciwzakrzepowo) i przeciwzapalnie.

Alergia krzyżowa

Przed zastosowaniem suplementów diety z papainą i przed zjedzeniem samej papai należy wiedzieć, że owoc ten jest zaliczany do alergenów oraz wchodzi w alergię krzyżową z lateksem. Papainy powinni wystrzegać się: ciężarne z powodu działania poronnego, diabetycy i osoby z hipoglikemią w zaawansowanym stadium choroby.

Bibliografia

Zielonka-Brzezicka J., Synowiec L., Nowak A. Klimowicz A., Wybrane owoce, jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii, Postępy Fitoterapii 2017, nr 2, s. 126–131
Wolski T., Najda A., Kędzia B., Wolska-Gawron K., Fitoterapia chorób dermatologicznych, Postępy Fitoterapii 2017, nr 4, s. 298–308
Majewska M., Papaja – niepowtarzalny smak i właściwości owocu papai, Poradnik Zdrowie 4.04.2016, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/papaja-niepowtarzalny-smak-i-wlasciwosci-owocu-papai-aa-Zvzv-c9K3-ZY52.html [dostęp 2.01.2019]

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Bromelaina – skarb ukryty w ananasie Olej babassu – tłuszcz cenny dla włosów i skóry Papryczka chili – ostra i rozgrzewająca Masło shea, karité, galam, olej z masłosza Sirtfood – dieta na całe życie
Posted in Alergie, Dieta i odżywianie, Oczyszczanie organizmu, Piękno i uroda, Układ trawienny apetyt, detoksykacja, enzym roslinny, lepsze przyswajanie aminokwasów, liście papai, łagodzenie zakwasów w mięśniach, melonowiec właściwy, odbudowa komórek, papaina, pielęgnacja skóry, redukcja tkanki tłuszczowej, sok z owoców papai, trawienie białek, usprawnienie trawienia, właściwości antybakteryjne, właściwości przeciwutleniające, wspomaganie odporności, żylaki
Kwas DAA – męski aminokwas
Głóg – skarbnica wyjątkowych substancji

Popularne tagi

apetytdetoksykacjaenzym roslinnylepsze przyswajanie aminokwasówliście papaimelonowiec właściwyodbudowa komórekpapainapielęgnacja skóryredukcja tkanki tłuszczowejsok z owoców papaitrawienie białekusprawnienie trawieniawspomaganie odpornościwłaściwości antybakteryjnewłaściwości przeciwutleniającełagodzenie zakwasów w mięśniachżylaki
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Noni – cudowny lek z wysp Pacyfiku

    Noni – cudowny lek z wysp Pacyfiku

  • Włosy – ważny element urody

    Włosy – ważny element urody

  • Oksytocyna – hormon miłości

    Oksytocyna – hormon miłości

Kontakt

(+48) 731 005 507
yango@yango.pl

Dołącz do newslettera

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2020 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Kariera
    • Warunki promocji
    • Regulamin konkursu „Konkurs noworoczny”
    • Kontakt
Strona wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies). Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności. Treści na stronie mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.OKPolityka Prywatności