On:
list W: Aktualności person Dodane przez:

Pieczarki - niezwykle zdrowe grzyby

Zawierają aminokwasy potrzebne zwłaszcza przy diecie wegetariańskiej oraz lektyny odpowiedzialne za wzmocnienie odporności.

Pospolite grzyby na powszechne dolegliwości

Pieczarki to jedne z najbardziej wartościowych grzybów. Do niedawna ceniono je przede wszystkim ze względu na walory smakowe i aromatyczne. Nie są one jednak wyłącznie smakowitym dodatkiem do dań, są również doskonałym źródłem substancji o działaniu prozdrowotnym.

Smakowite grzyby uprawne

Pieczarki (Agaricus L.) to grzyby zaliczane do podstawczaków. Na świecie powszechnie uprawiana jest przede wszystkim pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus). W stanie dzikim występuje w: Azji, Europie, Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, Australii, Nowej Zelandii. Pieczarka dwuzarodnikowa jest najpopularniejszym grzybem jadalnym na całym świecie, jest składnikiem zup, sosów, farszów i sałatek.

Wartość odżywcza i prozdrowotna

Pieczarki należą do produktów niskokalorycznych, ich wartość odżywcza wynosi 22 kcal/100 g, zawierają aż 93% wody. Stanowią dobre źródło aminokwasów, dlatego są wskazane dla wegetarian. Są bogate w składniki mineralne, m.in.: potas, fosfor, wapń i żelazo, oraz witaminy z grupy B (B2, B3, B5). Dostarczają ponadto niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego. Znajdują się w nich lektyny o działaniu immunomodulującym i przeciwnowotworowym, a zawarte w nich chityna i chitosan regulują pracę przewodu pokarmowego. Do innych substancji prozdrowotnych tych grzybów należą: kwasy fenolowe, ergotioneina, ergosterol i β-glukan działające przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo.

Lekarstwo na choroby cywilizacyjne

Dodawanie pieczarek do diety może wspomóc profilaktykę i terapię chorób cywilizacyjnych. Substancje zawarte w ekstrakcie z tych grzybów hamują aktywność enzymu aromatazy, przez co zmniejsza się ekspresja receptorów estrogenowych, co ogranicza rozwój estrogenozależnego raka piersi.

Pieczarki sprawdzą się w profilaktyce miażdżycy i cukrzycy, ponieważ mają zdolność do obniżania stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz podwyższenia stężenia frakcji HDL. Dodatkowo ograniczają stres oksydacyjny, zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych i obniżają poziom glukozy we krwi.

W obronie przed infekcjami

Po pieczarki warto sięgnąć również, aby zwiększyć odporność i ograniczyć ryzyko infekcji. W wyniku ich spożywania w ślinie wzrasta poziom przeciwciał IgA, odgrywających istotną rolę w mechanizmach odpornościowych błon śluzowych.

Na odchudzanie i trawienie

Znajdujące się w pieczarkach polisacharydy wspomagają rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, poprawiają perystaltykę przewodu pokarmowego i zmniejszają wchłanianie tłuszczów z pożywienia. Dieta zawierająca pieczarki może więc wspomóc odchudzanie. Badania Kanaya N., Kubo M., Liu Z. i wsp. (2011) sugerują ponadto, że jedzenie pieczarek może zapobiegać niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby u kobiet w okresie pomenopauzalnym.


Bibliografia

Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Świetlikowska K. (red.), Warszawa 2008, s. 368–369.

Kanaya N., Kubo M., Liu Z. i in., Protective Effects of White Button Mushroom (Agaricus bisporus) against Hepatic Steatosis in Ovariectomized Mice as a Model of Postmenopausal Women, PLOS One 2011, nr 6 (10), online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22046322 [dostęp: 23.05.2019].

Majewski J., Orylski M., Majewski M., Rasała J., Wpływ substancji zawartych w pieczarkach na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna 2018, nr 2, s. 151–155.

Kalbarczyk J., Radzki W., Uprawiane grzyby wyższe jako cenny składnik diety oraz źródło substancji aktywnych biologicznie, Herba Polonica 2009, nr 55 (4), s. 224–232.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password