On:
list W: Ból person Dodane przez:

Pietruszka – znana od wieków w kuchni

Od wieków używana jest w medycynie ludowej, ze względu na działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwutleniające.

Pietruszka – nać, korzeń, nasiona

Pietruszka zwyczajna (łac. Petroselinum crispum) jest rośliną z rodziny selerowatych, pochodzącą z półwyspów: Apenińskiego i Bałkańskiego oraz z Afryki Północnej. Uprawiana jest praktycznie na całym świecie, służy przede wszystkim do celów kulinarnych. Jadalne są korzenie i liście (nać). Do Polski przybyła z tzw. włoszczyzną, sprowadzona przez królową Bonę. W różnych krajach używa się jej od wieków w medycynie ludowej, przede wszystkim ze względu na działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniające oraz z powodu zawartości wielu witamin i minerałów.

Składniki

Najcenniejsze są flawonoidy. Ich skład i ilość w poszczególnych częściach rośliny jest różny: inne są w korzeniu, inne – w naci, a inne – w ekstrakcie z nasion. Najważniejszymi, występującymi we wszystkim częściach rośliny są: apigenina, luteolina i kwercetyna. W natce pietruszki znajdują się także duże ilości witaminy C.

Antyoksydanty

Flawonoidy oraz witamina C działają antyoksydacyjnie, czyli mają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Najsilniejsze takie działanie wykazuje apigenina – zmniejsza stres oksydacyjny w tkankach, a przez to zmniejsza stany zapalne, spowalnia procesy starzenia oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się niektórych nowotworów.

Ochrona przed cukrzycą

Liście pietruszki obniżają poziom cukru we krwi, dlatego częste dodawanie pietruszki do potraw pozwala zapobiegać powstawaniu cukrzycy, a u już chorych – zmniejszyć prawdopodobieństwo powikłań związanych ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi.

Inne właściwości pietruszki

• działa diuretycznie – olejek z nasion pietruszki zwiększa wydalanie moczu, dzięki temu zapewnia odpowiednie funkcjonowanie układu moczowego i zapobiega powstawaniu obrzęków;
• działa przeciwbakteryjnie – wykazano, że olejek z nasion pietruszki może zwalczać bakterie z rodzaju Vibrio;
• działa immunomodulacyjnie – olejek z nasion pietruszki wspiera działanie komórek śledziony i polepsza aktywność makrofagów, co zwiększa odporność;
• chroni wątrobę – liście pietruszki zmniejszają uszkodzenia wątroby i chronią ją przed następnymi uszkodzeniami;
• chroni mózg – liście pietruszki chronią komórki centralnego układu nerwowego przed uszkodzeniami , dzięki działaniu antyoksydacyjnemu ;
• działa przeciwbólowo – olejek z nasion pietruszki zmniejsza odczuwanie bólu.


Bibliografia

Farzaei M. i in., Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities, Journal of Traditional Chinese Medicine 2013, vol. 33, p. 6, s. 815–826, online.

Snoussi M. i in., Chemical composition and antibiofilm activity of Petroselinum crispum and Ocimum basilicum essential oils againts Vibrio spp. strains, Microbial Pathogenesis 2016, vol. 90, s. 13–21, online.

Yousofi A. i in., Immunomodulatory effect of parsley (Petroselinum crispum) essential oil on immune cells: mitogen-activated splenocytes and peritoneal macrophages, Immunopharmacology and Immunotoxicology, 2012, vol. 34, p. 2, s. 303-308, online.

Zhang H. i in., Evaluation of antioxidant activity of parsley (Petroselinum cripsum) essential oil and identification of its antioxidant constituents, Food Research International, 2006, vol. 39, p. 8, s. 833-839, online.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password