On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Pigwa – właściwości polskiej cytryny

W medycynie tradycyjnej używana była w przypadkach zatruć i nieżytów układu pokarmowego.

Czy pigwa i pigwowiec to to samo?

Pigwa pospolita (łac. Cydonia oblonga) jest drzewem z rodziny różowatych, pochodzącym z Azji, przede wszystkim z Iranu, Turkiestanu oraz Azji Mniejszej. Obecnie jest uprawiana także w Europie, w tym w Polsce. Mylona jest z pigwowcem (łac. Chaenomeles), który jest krzewem także należącym do rodziny różowatych. Rzeczywiście owoce pigwy i pigwowca są podobne, przy czym te pigwy są znacznie większe, mają przynajmniej 6 cm średnicy.

Owoce i liście pigwy

Owoce pigwy są twarde, mają cierpki aromatyczny miąższ. Tradycyjnie były używane do produkcji dżemów i galaretek oraz nalewek. W medycynie niekonwencjonalnej zastosowanie mają zarówno owoce, jak i liście. Liście mają trochę więcej substancji czynnych, przez co wykazują silniejsze działanie.

Działanie przeciwutleniające

Wszystkie części owocu: miąższ, skórka i nasiona, a także liście wykazują właściwości przeciwutleniające. Mają zdolność do neutralizowania wolnych rodników, przez co obniżają poziom stresu oksydacyjnego. Co za tym idzie, chronią organizm przed procesami zapalnymi, spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Takie właściwości mają głównie: kwasy kafeolikwinowe, witamina C oraz kwas cytrynowy.

Działanie na układ pokarmowy

Cierpki smak pigwa zawdzięcza przede wszystkim taninom. Taniny są substancjami o działaniu ściągającym. Dzięki temu mogą być pomocne w czasie zaburzeń pracy układu pokarmowego, przede wszystkim w czasie biegunek. Takie samo działanie maja same nasiona pigwy, olejek z nich - wykorzystywany był w medycynie tradycyjnej w przypadkach zatruć i nieżytów układu pokarmowego.

Dodatkowo pigwa zawiera pektyny – związki będące składnikiem błonnika pokarmowego, co także dobrze oddziałuje na układ pokarmowy. Pektyny nie są trawione przez enzymy trawienne, ale mogą być trawione przez bakterie jelitowe, a przez to zapewniać ich różnorodność.

Pomoc w walce z infekcjami

Witamina C wzmacnia także układ immunologiczny, dzięki czemu powoduje zwiększenie odporności na infekcje. Owoce pigwy mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zmniejszają bowiem zdolność bakterii i wirusów do namnażania się, co ułatwia ich zwalczenie. Wykazano także, że pigwa pomaga zapobiegać grypie dzięki działaniu przeciwwirusowego.

Działanie przeciwnowotworowe

Kwasy kafeolikwinowe mają wpływ na komórki istniejących już w organizmie nowotworów, powstrzymują bowiem komórki niektórych nowotworów przed podziałami. Takie działanie uniemożliwia rozrost guzów. Udowodniono to na podstawie nowotworów nerek oraz jelita grubego.

Zastosowania w kosmetologii

Olejek wyciskany z nasion pigwy oraz śluz z nich wykorzystywane są także do gojenia ran i zmniejszania podrażnień skóry. Bywa dodawana do kosmetyków dla skóry podrażnionej i mocno przesuszonej.


Bibliografia

Al-Snafi A., The medical importance of Cydonia oblonga – a review, Journal of Pharmacy 2016, vol. 6, p. 6, s. 87–99, online.

Carvalho M. i in., First report on Cydonia oblonga Miller anticancer potential: differential antiproliferative effcet against human kidney and colon cancer cells, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2010, vol. 58, p. 6, s. 3366–3370, online.

Costa R. i in., Evaluation of free radical-scavenging and antihemolytic activities of quince (Cydonia oblonga) leaf: a comparative study with green tea (Camellia sinensis), Food and Chemical Toxicology 2009, vol. 47, p. 4, s. 860–865, online.

Fattouch S. i in., Antimicrobial activity of tunisian quince (Cydonia oblonga Miller) pulp and peel polyphenolic extracts, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2007, vol. 55, p. 3, s. 963-969, online.

Hamauzu Y. i in., Phenolic profile, antioxidant property and anti-influenza viral activity of chinese quince (Pseudocydonia sinensis Schneid.), quince (Cydonia oblonga Mill.) and apple (Malus domestica Mill.) fruits, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005, vol.53, p. 4, s. 928-934, online.

Khoubnasabjafari M. i Abolghasem J., A review of phytochemistry and bioactivity of quince (Cydonia oblonga Mill.), Journal of Medicinal Plants Research, 2011, vol.5, p. 16, s. 3577-3594, online.

Silva B. i in., Quince (Cydonia oblonga Miller) fruit (pulp, peel and seed) and jam: antioxidant activity, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2004, vol. 52, p. 15, s. 4705-4712, online.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password