Czy pigwa i pigwowiec to to samo?
Pigwa pospolita (łac. Cydonia oblonga) jest drzewem z rodziny różowatych, pochodzącym z Azji, przede wszystkim z Iranu, Turkiestanu oraz Azji Mniejszej. Obecnie jest uprawiana także w Europie, w tym w Polsce. Mylona jest z pigwowcem (łac. Chaenomeles), który jest krzewem także należącym do rodziny różowatych. Rzeczywiście owoce pigwy i pigwowca są podobne, przy czym te pigwy są znacznie większe, mają przynajmniej 6 cm średnicy.
Owoce i liście pigwy
Owoce pigwy są twarde, mają cierpki aromatyczny miąższ. Tradycyjnie były używane do produkcji dżemów i galaretek oraz nalewek. W medycynie niekonwencjonalnej zastosowanie mają zarówno owoce, jak i liście. Liście mają trochę więcej substancji czynnych, przez co wykazują silniejsze działanie.
Działanie przeciwutleniające
Wszystkie części owocu: miąższ, skórka i nasiona, a także liście wykazują właściwości przeciwutleniające. Mają zdolność do neutralizowania wolnych rodników, przez co obniżają poziom stresu oksydacyjnego. Co za tym idzie, chronią organizm przed procesami zapalnymi, spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Takie właściwości mają głównie: kwasy kafeolikwinowe, witamina C oraz kwas cytrynowy.
Działanie na układ pokarmowy
Cierpki smak pigwa zawdzięcza przede wszystkim taninom. Taniny są substancjami o działaniu ściągającym. Dzięki temu mogą być pomocne w czasie zaburzeń pracy układu pokarmowego, przede wszystkim w czasie biegunek. Takie samo działanie maja same nasiona pigwy, olejek z nich – wykorzystywany był w medycynie tradycyjnej w przypadkach zatruć i nieżytów układu pokarmowego.
Dodatkowo pigwa zawiera pektyny – związki będące składnikiem błonnika pokarmowego, co także dobrze oddziałuje na układ pokarmowy. Pektyny nie są trawione przez enzymy trawienne, ale mogą być trawione przez bakterie jelitowe, a przez to zapewniać ich różnorodność.
Pomoc w walce z infekcjami
Witamina C wzmacnia także układ immunologiczny, dzięki czemu powoduje zwiększenie odporności na infekcje. Owoce pigwy mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zmniejszają bowiem zdolność bakterii i wirusów do namnażania się, co ułatwia ich zwalczenie. Wykazano także, że pigwa pomaga zapobiegać grypie dzięki działaniu przeciwwirusowego.
Działanie przeciwnowotworowe
Kwasy kafeolikwinowe mają wpływ na komórki istniejących już w organizmie nowotworów, powstrzymują bowiem komórki niektórych nowotworów przed podziałami. Takie działanie uniemożliwia rozrost guzów. Udowodniono to na podstawie nowotworów nerek oraz jelita grubego.
Zastosowania w kosmetologii
Olejek wyciskany z nasion pigwy oraz śluz z nich wykorzystywane są także do gojenia ran i zmniejszania podrażnień skóry. Bywa dodawana do kosmetyków dla skóry podrażnionej i mocno przesuszonej.