On:
list W: Ból person Dodane przez:

Probiotyki dobre na trawienie

Bacillus coagulans to rodzaj bakterii wspomagających trawienie laktozy i fruktozy oraz wykazujących działanie uodparniające i przeciwdrobnoustrojowe.

Bakterie probiotyczne Bacillus coagulans

Bacillus coagulans to gatunek Gram-dodatnich, kwasolubnych bakterii, zdolnych do wytwarzania kwasu mlekowego. Po raz pierwszy zostały wyizolowane z mleka skondensowanego. Bacillus coagulans mają działanie probiotyczne, dlatego mogą usprawnić funkcjonowanie układu odpornościowego i pokarmowego.

Pożyteczne bakterie

Bakterie Bacillus coagulans mają wielkość od 0,9 do 5,0 μm. Optymalne warunki do ich wzrostu to: temperatura 30–55°C i pH od 5,5 do 6,5. Komórki wegetatywne rozwijają się najlepiej w warunkach tlenowych, ale mogą namnażać się również w warunkach beztlenowych. W niesprzyjających warunkach środowiskowych bakterie tworzą przetrwalniki (endospory).

Bacillus coagulans uznawane są za niepatogenne dla ludzi i zwierząt. Nie wpływają negatywnie na rozwój innych mikroorganizmów tworzących mikroflorę jelitową. Cechuje je odporność na obróbkę cieplną, antybiotyki, działanie kwasu żołądkowego i żółci, przez co mogą przetrwać w przewodzie pokarmowym.

Bakterie Bacillus coagulans wykorzystywane są do produkcji żywności probiotycznej. Ich metabolity mają duże znaczenie przemysłowe. Bakterie służą do przemysłowego wytwarzania kwasu mlekowego, β-galaktozydazy, α-amylazy.

Aktywność probiotyczna

Szczep B. coagulans GBI-30, 6086 wykazuje aktywność probiotyczną. Łagodzi biegunki i bóle brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego i chorobą Leśniowskiego i Crohna.

Bakterie B. coagulans wspomagają trawienie laktozy i fruktozy. Wykazują ponadto działanie immunostymulujące. Wpływają na aktywność komórek NK, IL-4, IL -6, IL-10, TNF-ai IFN-g –odpowiedzialnych za reakcje odpornościowe i zapalne. Stosowanie mikroorganizmów pomaga złagodzić dolegliwości związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów -– ogranicza ból, poprawia mobilność i powoduje spadek stężenia białka C-reaktywnego (CRP).

Wytwarzana przez bakterie bakteriocyna wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. Hamuje namnażanie się patogennych bakterii: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Clostridium difficile, Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes i grzybów: Candida albicans, Botrytis cinereal, Fusarium pallidoroseum i Fusarium moniliforme. Bakterie B. coagulans warto stosować w profilaktyce i terapii biegunek infekcyjnych i po antybiotykoterapii.


Bibliografia

Konuray G., Erginkaya Z., Potential Use of Bacillus coagulans in the Food Industry, Foods 2008, nr 7 (6), doi: 10.3390/foods7060092.

Keller D., Farmer S., McCartney A. i in., Bacillus coagulansas as a probiotic, Food Science and Technology Bulletin: Functional Foods 2010, nr 7, s. 103–109.

Pietraszek P., Walczak P., Charakterystyka i możliwości zastosowania bakterii z rodzaju Bacillus wyizolowanych z gleby, Polish Journal of Agronomy 2014, nr 16, s. 37–44.

Mu Y., Cong Y., Bacillus coagulans and its applications in medicine, Beneficial Microbes 2019, nr 10 (6), s. 679 – 688.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password