YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Probiotyki – szczepy dobrych bakterii
Opublikowany przez
Rola naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego

Organizm człowieka jest skolonizowany przez ogromną liczbę drobnoustrojów. Szacuje się, że w skład mikroflory wchodzi ok. 1000 gatunków bakterii. Pełnią one wiele istotnych zadań, takich jak: regulacja wchłaniania różnych substancji z przewodu pokarmowego, produkcja witamin oraz ochrona przed atakiem zjadliwych chorobotwórczych bakterii. Zaburzenia w składzie i czynności mikroflory organizmu nazywane są dysbiozą i prowadzą do upośledzenia funkcjonowania organizmu.

Czynnikami ryzyka powstania dysbiozy są stosowanie antybiotyków oraz zakażenia przewodu pokarmowego. W literaturze wskazuje się na związek zaburzenia z występowaniem różnych chorób, takich jak zespół jelita drażliwego, choroby zapalne jelit, choroby alergiczne, cukrzyca, otyłość, zaburzenia psychiczne oraz autyzm, choć związki te nie zostały ostatecznie udowodnione.

Probiotyki

Według definicji WHO, „probiotyki” to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywołują korzystny efekt zdrowotny. Zalicza się do nich przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdżaki Saccharomyces boulardii. Niektóre probiotyki występują w postaci leków zarejestrowanych do leczenia różnych schorzeń przewodu pokarmowego. Pozostałe produkuje się jako suplementy diety lub są dodawane do produktów mlecznych, np. kefirów, maślanek oraz jogurtów. Bakterie kwasotwórcze biorą również udział w naturalnych mechanizmach fermentacji i można je przyjmować w pokarmie w postaci kiszonek.

W lecznictwie stosowanie probiotyków ma za zadanie odbudowanie i przywrócenie prawidłowego składu mikroflory jelitowej. Obecnie prowadzi się wiele badań klinicznych oceniających wpływ stosowania tych leków w rozmaitych schorzeniach. Towarzystwa naukowe zalecają przyjmowanie probiotyków w leczeniu ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego u dzieci (odnotowano skrócenie czasu trwania biegunki) oraz zapobiegawczo równocześnie z antybiotykoterapią u dzieci i dorosłych (zmniejszenie częstości występowania biegunki poantybiotykowej).

Znane są doniesienia o korzystnym wpływie probiotyków na przebieg zespołu jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (ale nie w chorobie Leśniowskiego-Crohna!) oraz na leczenie zakażenia Helicobacter pylori u dorosłych. Natomiast nie zaleca się probiotyków w zakażeniach spowodowanych Clostridium difficile, biegunce podróżnych, zaparciach oraz w otyłości. Dodatkowo w infekcjach dróg rodnych u kobiet zaleca się stosowanie preparatów dopochwowych zawierających pałeczki kwasotwórcze, razem z antybiotykiem lub lekiem przeciwgrzybiczym.

Podsumowanie

Bakterie stanowią naturalny i bardzo istotny składnik ludzkiego organizmu, niezbędny do prawidłowego jego funkcjonowania. Zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej, nazywane dysbiozą, predysponują do rozwoju rozmaitych schorzeń. Probiotyki to preparaty, zawierające żywe drobnoustroje. Ich zadaniem jest przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Zgodnie z zaleceniami, stosowane są w ostrym nieżycie żołądkowo-jelitowym u dzieci oraz profilaktycznie równocześnie z antybiotykoterapią. Obecnie trwają badania naukowe nad wykorzystaniem probiotyków w terapii innych chorób.

Bibliografia

Szajewska H., Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej, Medycyna Praktyczna, mp.pl, 17.11.2017, online: https://www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/168224,probiotyki-aktualny-stan-wiedzy-i-zalecenia-dla-praktyki-klinicznej [dostęp: 07.10.2018]

Wnęk D., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki, Medycyna Praktyczna, mp.pl, 11.05.2016, online: https://dieta.mp.pl/zasady/142829,probiotyki-prebiotyki-i-synbiotyki [dostęp: 07.10.2018]

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Flora bakteryjna jelit Zdrowie jelit, a psychika Naturalne antybiotyki L. Casei – dobre bakterie podnoszące odporność Zakażenia przewodu pokarmowego
Posted in Dieta i odżywianie, Pozostałe choroby, Układ trawienny bakterie produkujące kwas mlekowy, kiszonki, Lcasei, ochrona przed chorobotwórczymi bakteriami, prawidłowy stan mikroflory jelitowej, probiotyki, produkcja witamin, stosowanie antybiotyków, szczepy dobrych bakterii, Zakażenia przewodu pokarmowego
Syndrom RSI – choroba komputerowa
Osteopatia ginekologiczna

Popularne tagi

bakterie produkujące kwas mlekowykiszonkiLcaseiochrona przed chorobotwórczymi bakteriamiprawidłowy stan mikroflory jelitowejprobiotykiprodukcja witaminstosowanie antybiotykówszczepy dobrych bakteriiZakażenia przewodu pokarmowego
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Reumatoidalne zapalenie stawów a kadzidłowiec

    Reumatoidalne zapalenie stawów a kadzidłowiec

  • Naturalny sposób na równowagę hormonalną

    Naturalny sposób na równowagę hormonalną

  • Owoc granatu – antyoksydanty dla zdrowia

    Owoc granatu – antyoksydanty dla zdrowia

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt