On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Produkty rozgrzewające i wychładzające organizm

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej produkty spożywcze przyczyniają się do ocieplania lub chłodzenia organizmu i poprzez dietę można wspierać ciało.

Podział i zasady stosowania

Według tradycyjnej medycyny chińskiej, odpowiedni dobór pokarmów pod względem ich termiki ma niebagatelny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Produkty o rozgrzewającej bądź wychładzającej naturze pomagają regulować temperaturę ciała i utrzymywać równowagę organizmu. Aby wiedzieć, po jakie pokarmy najlepiej sięgać latem, a po jakie zimą, warto poznać ich termiczne właściwości.

Harmonia między siłami Yin i Yang we wszystkich aspektach życia to jedna z głównych zasad medycyny chińskiej. Negatywny wpływ na stan zdrowia może mieć więc zarówno wychłodzenie, jak i przegrzanie organizmu. Ze względu na termiczną naturę pokarmy podzieli się na 5 kategorii: neutralne – Ping, wyziębiające – Han, wychładzające – Liang, ogrzewające – Wen i gorące – Re. W zrównoważonej diecie powinny przeważać pokarmy neutralne. Aby uniknąć problemów zdrowotnych, konieczne jest jednak dostosowanie diety do aktualnych potrzeb, pory roku i strefy klimatycznej.

Klasyfikacja pokarmów według właściwości termicznych

Właściwości termiczne produktów żywnościowych wynikają nie tylko z ich składu chemicznego, ale również ze sposobu obróbki. Potrawy podawane na ciepło mają właściwości rozgrzewające, ponieważ organizm musi zużyć mniej energii na ich strawienie, a co za tym idzie – łatwiej mu wytwarzać ciepło. Termika pokarmów może też ulegać zmianom w zależności od stopnia ich rozdrobnienia. Produkty posiekane, roztarte czy zmielone są łatwiej strawne, a przez to – silniej rozgrzewające. Natura energetyczna pokarmów nierzadko współgra z ich barwą – surowce o ciepłych barwach (ciemnofioletowej, czerwonej, czarnej) częściej są rozgrzewające, natomiast o zimnych (niebieskiej, białej, zielonej) – wychładzające.

 


Bibliografia

Sienkiewicz K., Co nas ziębi, co nas grzeje, Natura i Ty 2013, nr 11/12, s. 36–42.

Żyłowska A., Produkty rozgrzewające i wychładzające organizm [LISTA], Poradnikzdrowie.pl, 29.08.2018, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/produkty-rozgrzewajace-i-wychladzajace-organizm-aa-ZYUQ-6bfC-vhyb.html [dostęp: 26.03.2019].


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password