YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Sezonowe warzywa letnie
Opublikowany przez
Czy warto zmieniać dietę razem z porami roku?

Potrzeby organizmu zależą od środowiska (mikroklimatu) i trybu życia. Takie czynniki, jak: temperatura powietrza, wilgotność, a także własna aktywność fizyczna, wpływają na samopoczucie i potrzeby żywieniowe. Z tych powodów należy dostosowywać dietę do pór roku. W zimie ważne jest dogrzanie organizmu, zapewnienie rozgrzewających pokarmów, a w lecie – jego nawodnienie i schłodzenie.

Korzystaj z tego, co dostępne

Ważne jest spożywanie tego, co jest w danym sezonie dostępne. Nasze organizmy dostosowane są do korzystania z tego co osiągalne w różnych porach roku, sezonowość wyżywienia zaczęli nasi przodkowie, jedli to, co właśnie było. Gdy nieznane było konserwowanie żywności, jedli dużo wtedy, gdy była dostępna. Konserwacja żywności nie jest jednak idealna, dlatego warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców.

Co się dzieje z warzywami w czasie przetwarzania?

Warzywa mogą być konserwowane na różne sposoby, jednak większość z nich wymaga dodawania przeciwutleniających związków chemicznych. Możliwe jest mrożenie, w tym procesie jednak też traci się część substancji odżywczych, szczególnie antocyjanin, karotenoidów i witamin – a mają one charakter antyoksydacyjny, a to właśnie dla nich jemy warzywa.

Letnie warzywa sezonowe

• cukinia – idealna dla osób odchudzających się, ponieważ zawiera niewiele kalorii, a do tego jest lekkostrawna;
• ogórki – składają się przede wszystkim z wody, dzięki czemu dobrze nawadniają organizm, są niskokaloryczne;
• pomidory – bogate źródło likopenu, antyoksydantu zapobiegającego rozwojowi nowotworów, przede wszystkim raka prostaty;
• papryka – jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera także duże ilości β-karotenu;
• szpinak – jedno z najlepszych źródeł kwasu foliowego, zawiera także β-karoten; charakteryzuje się również dużą zawartością β-karotenu i luteiny – wspomagają narząd wzroku;
• fasolka szparagowa – zawiera żelazo, potas i fosfor;
• marchew – letnie marchewki zawierają największe ilości β-karotenu, pomagającego chronić skórę przed promieniowaniem UV;
• warzywa kapustne – kapusta, brokuły, brukselka czy kalafior, zawierające dużo glikozydów, w tym takie, które mogą zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.

Świeże zawsze najlepsze

Świeże warzywa warto dodawać do jadłospisu przede wszystkim ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego oraz substancji o charakterze antyoksydacyjnym. Mają one właściwość neutralizacji wolnych rodników, a przez to spowalniają procesy starzenia się, obniżają ryzyko nowotworów i zmniejszają ilość procesów zapalnych w organizmie.

Bibliografia

Adamczyk G., Wybrane aspekty zachowań konsumpcyjnych i wzorców spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych, Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu 2002, z 348, nr 1, s. 31–41, online.
Cox B. i in., Seasonal consumption of salad vegetables and fresh fruit in relations to the development of cardiovascular disease and cancer, Public Health and Nutrition 1999, vol. 3, p. 1, s. 19–29, online.
Górnicka M. i in., Warzywa i owoce w przedszkolnych jadłospisach, Problemy Higieny i Epidemiologii 2016, t. 91, nr 1, s. 76-80, online.
Leong S. i in., Effects of processing on anthocyanins, carotenoids and vitamin C in summer fruits and vegetables, Food Chemistry 2012, vol. 133, p. 4, s. 1577–1587, online.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Poziomka – krewna truskawki Masło – czy warto je jeść? Pigwa – właściwości polskiej cytryny Kuskus – wyjątkowa kasza Naturalne antybiotyki
Posted in Dieta i odżywianie, Układ trawienny, Witaminy i minerały sezonowe warzywa, warzywa dostępne latem
Masło – czy warto je jeść?
Ananas – zdrowie z odległych tropików

Popularne tagi

sezonowe warzywawarzywa dostępne latem
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Selen – niezbędny pierwiastek

    Selen – niezbędny pierwiastek

  • Olej z pestek winogron – niekorzystny dla zdrowia?

    Olej z pestek winogron – niekorzystny dla zdrowia?

  • Biopierwiastki – minerały warunkujące życie

    Biopierwiastki – minerały warunkujące życie

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt