YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Spirulina – niezwykłe właściwości zielonych alg
Opublikowany przez
Zastosowanie glonów w dietetyce

Spirulina to zbiorcza nazwa kilku gatunków glonów należących do cyjanobakterii, inaczej nazywanych sinicami. Jednym z gatunków znajdujących się w tej mieszance jest Artthrospira platensis. Spirulina jest bogata w białko, w wysuszonej znajduje się nawet 70% białka. Zawiera wiele witamin oraz beta-karoten i minerały, takie jak: magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod.

Dzięki tym właściwościom przez wiele lat badano jej właściwości oraz możliwości masowej uprawy. Jadali ją Majowie i Aztecy, a także w czasach nowożytnych – mieszkańcy Czadu.

Suplementacja diety

Obecnie spirulinę najczęściej stosuje się jako suplement diety, przede wszystkim ze względu na jej dużą zawartość białka, przy jednoczesnej niewielkiej zawartości tłuszczu. Poza tym spirulina zawiera dużo witamin, w tym witaminy A, a także beta-karotenu prekursora tej witaminy.

Silne właściwości przeciwutleniające

Witamina A jest bardzo ważnym i silnym przeciwutleniaczem, ale nie jedynym w spirulinie. Znajdują się w niej bowiem barwniki roślinne: fitocyjanina oraz fitocyjanobilina, a także inne witaminy, w tym C.

Substancje te dezaktywują wolne rodniki – bardzo reaktywne cząsteczki, które uszkadzają komórki organizmu i mogą doprowadzać nawet do powstawania nowotworów.

Barwniki dla ochrony nerek

Zawartych w spirulinie barwników roślinnych mogą używać także chorzy na cukrzycę. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym mogą chronić nerki przed uszkodzeniami.

Obniżanie poziomu cholesterolu

Regularne przyjmowanie spiruliny ma także korzystny wpływ na gospodarkę tłuszczową. Powoduje to obniżenie poziomu trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu (LDL) we krwi. Jednocześnie powoduje podniesienie poziomu cholesterolu HDL, który jest korzystny dla zdrowia.

Dzięki temu spirulina działa hepatoprotekcyjnie, czyli chroni wątrobę przed przeciążeniem i uszkodzeniami. Obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi chroni także układ krążenia przed odkładaniem się płytek miażdżycowych, prowadzących do choroby wieńcowej.

Bibliografia

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1755-5922.2010.00200.x/epdf

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/531053/abs/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900710001267

http://www.physiology.org/doi/pdf/10.1152/ajpregu.00648.2011

http://www.lifescienceglobal.com/home/cart?view=product&id=36

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv/56/1/56_1_34/_article/-char/ja/

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Spirulina vs chlorella – zielone algi Olejek marchewkowy Wapń z czerwonych alg morskich Właściwości liści bambusa Przeciwutleniające właściwości Camu camu
Posted in Dieta i odżywianie, Medycyna naturalna, Oczyszczanie organizmu, Witaminy i minerały algi, antyoksydanty, beta-karoten, cholesterol, działanie hepatoprotekcyjne, minerały, nerki, spirulina, wątroba, witaminy, właściwości antynowotworowe, właściwości przeciwutleniające
Zapalenie oskrzeli
Nasiona chia – wiele zmieniający dodatek

Popularne tagi

algiantyoksydantybeta-karotencholesteroldziałanie hepatoprotekcyjneminerałynerkispirulinawitaminywątrobawłaściwości antynowotworowewłaściwości przeciwutleniające
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Kalettes – połączenie jarmużu i brukselki

    Kalettes – połączenie jarmużu i brukselki

  • Probiotyki dobre na trawienie

    Probiotyki dobre na trawienie

  • Fale elektromagnetyczne – wpływ na zdrowie

    Fale elektromagnetyczne – wpływ na zdrowie

Kontakt

(+48) 731 005 507
yango@yango.pl

Dołącz do newslettera

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2020 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Strona wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies). Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności. Treści na stronie mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.OKPolityka Prywatności