Synefryna 
Jest substancją naturalnego pochodzenia, składnikiem suplementów dla sportowców i osób zmagających się z nadwagą lub otyłością. Budowę i właściwości ma zbliżone do efedryny, która z powodu licznych skutków ubocznych została wycofana z szerszego stosowania. Synefryna uznawana jest za dużo bezpieczniejszą, dlatego możliwości jej zastosowania są dyskutowane.
Właściwości
Jest to protoalkaloid znajdujący się głównie w skórce gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium). Jej zawartość w ekstrakcie z tych owoców wynosi około 6%. Jej źródłem mogą być także inne gatunki cytrusów i przygotowane z nich soki czy przetwory (np. dżemy). Synefryna zaliczana jest do termogeników i stymulantów – oddziałuje na receptory adrenergiczne, pobudzając układ nerwowy. Wpływa na: podwyższenie ciśnienia krwi, przyspieszenie akcji serca, usprawnienie krążenia, rozszerzenie oskrzeli. Powoduje również intensywne wytwarzanie ciepła, przyspieszenie tempa metabolizmu i podwyższenie zużycia energii. Jej użyteczność w terapii odchudzającej wynika ponadto z właściwości lipolitycznych i katabolicznych.
Zastosowanie
Synefryna jest stosowana przede wszystkim do redukcji tkanki tłuszczowej, może być więc środkiem wspomagającym odchudzanie. Z jej właściwości często korzystają kulturyści przed zawodami, kiedy trzeba uwidocznić tkankę mięśniową. Związek ten polecany jest sportowcom, którym zależy na zwiększeniu wydolności organizmu i osiąganiu lepszych efektów treningowych. Może pomóc również w leczeniu astmy, alergii i zatok.
Środki ostrożności
Bezpieczeństwo stosowania i właściwe dawkowanie tej substancji wciąż są dyskutowane. Zaleca się, aby jej dzienne spożycie nie przekraczało 27 mg. Nie powinny jej przyjmować osoby po 60. roku życia, pacjenci cierpiący z powodu nadciśnienia i chorób układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na wzajemne interakcje nie należy nigdy łączyć jej z kofeiną, tyroksyną, lekami oddziałującymi na układ nerwowy lub krążenia.