YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Kariera
    • Warunki promocji
    • Regulamin konkursu „Konkurs noworoczny”
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Szpinak – wyjątkowo zdrowe liście
Opublikowany przez
Znany w wielu kuchniach

Szpinak (łac. Spinacia oleracea) jest popularny w nieomal każdej kuchni świata, pojawia się zarówno w daniach restauracyjnych, jak i w zwykłych, codziennych posiłkach. W dzieciństwie pewnie każdy z nas był zachęcany do jedzenia go – niestety najczęściej w formie zdecydowanie zbyt rozgotowanej.

Co jest w liściach

Szpinak jest warzywem pełnym wartościowych składników odżywczych. Zawiera duże ilości witamin, w tym witaminy A, C, E i K, oraz sporo minerałów, w tym magnez, mangan, wapń, cynk, miedź oraz żelazo. Szpinak, jak wiele zielonych liści, zawiera także kwas foliowy. Poza tym można w nim znaleźć antyoksydanty, w tym polifenole oraz karotenoidy, m.in. β-karoten, luteinę i zeaksantynę.

Działanie antyoksydacyjne

Antyoksydanty zawarte w szpinaku zwalczają wolne rodniki powstające w naszych organizmach. Dzięki temu redukują stres oksydacyjny, a co za tym idzie spowalniają procesy starzenia się oraz zmniejszają ilość procesów zapalnych i prawdopodobieństwo powstawania nowotworów.

Działanie przeciwzapalne

Szpinak nie tylko zmniejsza stres oksydacyjny, ale także wpływa na poziom czynników prozapalnych, czyli takich, które wywołują proces zapalny. Dzięki temu, podobnie jak dzięki antyoksydantom, znacznie zmniejsza się ilość procesów zapalnych w organizmie, a to z kolei jest ważne w zapobieganiu niektórym chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca.

Inne właściwości

Poza tym szpinakowi przypisuje się właściwości również:

• przeciwnowotworowe – częściowo poprzez obniżanie stresu oksydacyjnego, a częściowo przez zapobieganie podziałom komórek nowotworów;
• przeciwbakteryjne;
• przeciwwirusowe;
• przeciwpasożytnicze.

Korzyści z jedzenia szpinaku to także:

• ochrona wątroby – usuwanie wolnych rodników odciąża wątrobę, dzięki czemu ulega ona w mniejszym stopniu uszkodzeniom;
• ochrona wzroku, dzięki zawartości luteiny oraz zeaksantyny;
• wspieranie układu odpornościowego.

Nie przesadzaj z gotowaniem

Składniki zawarte w szpinaku są bardzo mało odporne na temperaturę, dlatego tak ważne jest, aby jeść szpinak na surowo albo po krótkotrwałym gotowaniu. Długotrwałe gotowanie i rozgotowywanie odbiera praktycznie wszystkie prozdrowotne właściwości.

W szpinaku znajduje się także dość dużo szczawianów. Związki te wiążą się z jonami wapnia, jako sole tego pierwiastka są nierozpuszczalne w wodzie i mogą osadzać się w nerkach lub też w pęcherzu moczowym. Dlatego dobrze jest dodawać do szpinaku mleko pod koniec gotowania. Dzięki temu szczawiany wytrącą się wcześniej i nie będą wchłaniały się do organizmu.

Bibliografia

Garg V. i in., Anti-inflammatory activity of Spinacia oleracea, International Journal of Pharma Professional’s Research 2010, vol. 1, p. 1, s. 1–4, online.

Karmańska A. i in., Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej szpinaku (Spinacia oleracea L.), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2017, vol. 3, s. 241–245, online.

Metha D., Belemkar S., Pharmacological activity of Spinacia oleracea Linn. – a complete overview, Asian Journal of Pharmaceutical Research and Development 2014, vol. 2, p. 1, s. 83–93, online.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Sarsaparilla – niezwykła roślina Matcha – zielona herbata w innej formie Kłącze tataraku – różnorodne właściwości Szparagi – nie tylko smaczne, ale i zdrowe Amarantus – silnie odżywczy składnik diety i kosmetyk
Posted in Cukrzyca, Dieta i odżywianie, Nowotwory, Pozostałe choroby, Układ odpornościowy, Układ trawienny, Witaminy i minerały, Wzrok cynk, karotenoidy, kwas foliowy, liście szpinaku, luteina, magnez, mangan, minerały, polifenole, przeciwbakteryjne właściwości, szczawiany, szpinak, wapń, witamina A, witamina C, witamina E, witamina K, witaminy, właściwości przeciwwirusowe, żelazo
Morwa – nie tylko dla diabetyków
Pigwa – właściwości polskiej cytryny

Popularne tagi

cynkkarotenoidykwas foliowyliście szpinakuluteinamagnezmanganminerałypolifenoleprzeciwbakteryjne właściwościszczawianyszpinakwapńwitamina Awitamina Cwitamina Ewitamina Kwitaminywłaściwości przeciwwirusoweżelazo
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Wirus opryszczki

    Wirus opryszczki

  • Chlorofil – moc drzemiąca w roślinach

    Chlorofil – moc drzemiąca w roślinach

  • Jak się pozbyć pasożytów?

    Jak się pozbyć pasożytów?

Kontakt

(+48) 731 005 507
yango@yango.pl

Dołącz do newslettera

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2020 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Kariera
    • Warunki promocji
    • Regulamin konkursu „Konkurs noworoczny”
    • Kontakt
Strona wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies). Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności. Treści na stronie mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.OKPolityka Prywatności