YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Wada ogórków, której nie znałeś
Opublikowany przez

Ogórki pomimo swej niewątpliwej popularności w Polsce, mają jedną zasadniczą wadę, która potrafi zniweczyć Twoje plany o zdrowiu na co dzień. Ta wada to…

NIEZNANA WADA OGÓRKÓW

Ogórki zawierają w sobie askorbinazę – jest to enzym utleniający witaminę C. Utlenianie to utrudnia właściwe przyswojenie witaminy C, niezależnie od tego czy dostarczasz ją w posiłkach, sokach, czy suplementach.

KONSEKWENCJE ASKORBINAZY W DIECIE

Pokażmy to na konkretnym przykładzie.

Jeśli przygotujesz sobie surówkę teoretycznie bogatą w witaminę C, np. surówkę z papryki i pomidorów – to dodając do niej ogórka większość witaminy C zawartej w składnikach surówki się utleni – czyli nie przyswoisz jej w formie kwasu askorbinowego, tylko kwasu dehydroaskorbinowego. Kwas dehydroaskorbinowy jest nieaktywny biologicznie, w związku z czym dla Twojego organizmu wpływ witaminy C nie będzie znaczący. Należy wyraźnie zaznaczyć, iż askorbinaza nie tyle co niszczy dietę – natomiast sprawia ona, iż dieta jest bezużyteczna i traci większy sens w wielu przypadkach.

GDZIE TAKŻE ZNAJDZIESZ ASKORBINAZĘ?

Najwięcej znajduje się jej co prawda w surowych ogórkach, natomiast znajdziesz ją też w warzywach dyniowatych takich jak cukinia czy kabaczek. Askorbinaza jest też w ziemniakach – aby ją zniszczyć należy ziemniaki uprzednio przed ugotowaniem zalać wrzącą wodą, która ją “zniszczy”.

NIE CHCESZ REZYGNOWAĆ W DIECIE Z OGÓRKÓW?

Jest na to rozwiązanie. Wystarczy, że przerzucisz się ze świeżych ogórków na ogórki kiszone – ze względu na ich kwaśne środowisko, które niszczy askorbinazę. Smacznego!

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Znaczenie witaminy D3 Witamina K2, a zdrowie Witamina P – nieodzowny towarzysz witaminy C Biotyna – niezbędna witamina Woda w organizmie człowieka
Posted in Dieta i odżywianie askorbinaza, witamina C
Wszystko, co musisz wiedzieć o tranie
Orzechy piorące – ekologiczna alternatywa

Popularne tagi

askorbinazawitamina C
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Apiterapia – leczenie produktami pszczelimi

    Apiterapia – leczenie produktami pszczelimi

  • Grzyb Chaga – co kryją jego składniki?

    Grzyb Chaga – co kryją jego składniki?

  • Ziemniaki, a układ trawienny

    Ziemniaki, a układ trawienny

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt