On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Właściwości i działanie beta-karotenu

Organizm niestety nie potrafi sam syntezować beta-karotenu, dlatego niezbędne jest codzienne dostarczanie go wraz z pożywieniem.

Beta-karoten – zdrowe oczy, piękna opalenizna i aktywność przeciwutleniająca

Beta-karoten to związek organiczny z grupy karotenoidów. Zbudowany jest z 40 atomów węgla z 11 niesprzężonymi i 2 sprzężonymi wiązaniami podwójnymi w cząsteczce. Charakteryzuje się żółtą barwą, jest rozpuszczalny w tłuszczach, ma zdolność absorbowania światła słonecznego. Inna nazwa to prowitamina A, ponieważ przy udziale enzymów wątrobowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) organizm ludzki wytwarza z niej witaminę A.

Żółte, pomarańczowe, czerwone i zielone warzywa i owoce

Organizm człowieka nie potrafi sam syntezować beta-karotenu, dlatego niezbędne jest jego codzienne dostarczanie z pożywieniem. Najwięcej prowitaminy A zwierają: marchew, dynia, słodkie ziemniaki, czerwona papryka, pomidory, morele, brzoskwinie, pomarańcze, śliwki, wiśnie, agrest, melon, arbuz, papaja, szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, natka pietruszki, boćwina, szczaw, szczypiorek, cykoria, sałata i koper.

Początkowe skutki niedoboru witaminy A to: suchość skóry, nieprawidłowe rogowacenie naskórka (kseroftalmia), suchość spojówek i stany zapalne błon śluzowych oczu. Później pojawia się wysychanie błon śluzowych w układzie oddechowym, pokarmowym i moczowo-płciowym, problemy ze wzrokiem, tzw. kurza ślepota, czyli złe widzenie o zmierzchu, lub całkowita jego utrata, zwiększone ryzyko zakażeń w układzie oddechowym i ogólny spadek odporności, a u dzieci i młodzieży: zahamowanie wzrostu i rozwoju zębów.

Cechy antyoksydacyjne i korzyści

Jak wszystkie karotenoidy beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, ma zdolność wychwytywania tlenu oraz jonów biorących udział w tworzeniu się wolnych rodników. Aktywność ta zapobiega degradacji komórek, a tym samym opóźnia procesy starzenia oraz ogranicza ryzyko rozwoju groźnych stanów zapalnych mogących rozwinąć się w nowotwory.

To właśnie bezpośrednio wpływa na prozdrowotne działanie beta-karotenu:

1) wzmocnienie odporności: mobilizuje układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi;
2) wspomaganie funkcjonowania narządu wzroku – witamina A wchodzi w skład barwnika w siatkówce oka ważnego dla widzenia po zmierzchu; zapobieganie uszkodzeniom soczewki; ograniczanie ryzyka rozwoju zespołu suchego oka, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej;
3) ochronę i prawidłowe odżywienie skóry – jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, zapobiega powstawaniu przebarwień oraz wspomaga opalanie, kumulując się w skórze nadaje jej pożądany ciemny koloryt; spowolnienie starzenia się skóry – niszczy wolne rodniki tlenowe zapobiega degradacji elastyny i kolagenu, co opóźnia pojawianie się zmarszczek; zapewnienie odpowiedniego nawilżenia i natłuszczenia skóry;
4) ochronę śluzówki przewodu pokarmowego – współdziała w zapobieganiu powstawania stanów zapalnych przewodu pokarmowego;
5) zmniejszenie ryzyka infekcji dróg oddechowych;
6) działanie kardioprotekcyjne – bierze udział w obniżaniu poziomu złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów we krwi, a więc i w profilaktyce miażdżycy, chorób serca, zawałów i udarów;
7) aktywność antynowotworową – wpływa na wytwarzanie komórek cytotoksycznych, aktywując je do wydzielania dużych ilości cytotokin niszczących komórki rakowe, hamuje promocję i progresję guzów nowotworowych; obniża ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.

Palacze, ostrożnie!

Dłuższe przyjmowanie zwiększonych dawek beta-karotenu, dostępnych w suplementach diety, ale i w formie naturalnej, może wywołać zażółcenie skóry. Nie jest to groźne i ustępuje po odstawieniu preparatów. Innymi objawami przedawkowania są: osłabienie mięśni, ociężałość, utrata apetytu, zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży, owrzodzenie skóry, obrzmieniem powiek, łysienie, wytrzeszcz oczu, częste złamania kości, krwotoki, deformacja czaszki i twarzy, dysfunkcje serca, nerek i centralnego układu nerwowego. Dużo bardziej szkodliwy jest dla palaczy. Badania naukowe dowodzą, że znaczne spożycie beta-karotenoidu w postaci suplementów może powodować wzrost ryzyka rozwoju nowotworu płuc.


Bibliografia

Igielska-Kalwat J., Gościańska J., Nowak I., Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2015, t. 69, s. 418–428

Majewska M., Beta-karoten nie tylko na opalanie. Działanie beta-karotenu, Poradnik Zdrowie 3.07.2017, online: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/bata-karoten-nie-tylko-na-opalanie-dzialanie-beta-karotenu_33649.html [dostęp 7.09.2018]

Niedobór witaminy A – objawy i skutki, MedMe, online: https://www.medme.pl/choroby/niedobor-witaminy-a,248.html [dostęp 7.09.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password