On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Właściwości lucerny siewnej

Alfalfa dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym wspomaga hamowanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych.

Wzmacniająca i prozdrowotna roślina pastewna

Lucerna siewna (Medicago sativa L.), inaczej alfalfa, jest rośliną z rodziny bobowatych. Osiąga wysokość 30–90 cm, ma motylkowate kwiaty o fioletowym kolorze. Pochodzi z Afryki Północnej, a do Europy została przywieziona z Iranu. Obecnie występuje dziko, ale jest też uprawiana w: całej Europie, w krajach Azji (m.in. w Chinach), Afryce (Algierii, Maroko, Tunezji, Libii, Egipcie), Australii i obu Amerykach, na cele pastewne – stanowi podstawowy składnik pasz dla zwierząt. Ma również zastosowanie kulinarne: liście spożywa się na surowo lub podgotowane, a nasiona w postaci kiełków są smacznym dodatkiem do sałatek. Ma niezwykłe właściwości lecznicze.

Mnogość składników odżywczych

Lucerna obfituje w witaminy: B, C, D, E i K oraz pierwiastki bioaktywne: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, mangan i krzem. Zawiera ponadto:

1) betakaroten (prowitaminę A) – naturalny żółty barwnik roślinny, silny przeciwutleniacz;
2) saponiny triterpenowe – głównie glikozydy kwasu: medikagenowego, zanowego oraz sojasapogenolu E i bajogeniny;
3) chlorofil – zielony barwnik roślinny zwiększający produkcję endorfin w organizmie, co wpływa na poprawę zdrowia i dobrego samopoczucia, stymulujący produkcję czerwonych krwinek oraz przyspieszający detoksykację ustroju;
4) związki flawonoidowe – glikozydy: apigeniny, luteoliny, trycyny, metylotrycetyny i chryzoeriolu;
5) kwasy: glukuronowy, ferulowy, p-kumarowy i synapowy;
6) izoflawony: genisteinę i daidzeinę.

Działanie prozdrowotne

Rośliny tej używa się od wielu lat w medycynie ludowej. Jej skład chemiczny odpowiada za niezwykłe właściwości:

1) działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo – saponiny triterpenowe skutecznie hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, m.in. ludzkiego dermatofita Trichophyton mentagrophytes oraz grzyba pleśniowego Scopulariopsis brevicaulis;
2) obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz ogranicza jego wchłanianie w jelicie cienkim, zwiększa też wydzielanie steroidów i kwasów żółciowych – wszystko to znacznie obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń krwionośnych oraz wspomaga jej leczenie (odpowiadają za to saponiny triterpenowe);
3) ma silne właściwości przeciwutleniające – flawonoidy oraz betakaroten wychwytują nadmiar wolnych rodników tlenowych krążących w organizmie, co spowalnia procesy starzenia i degradacji komórek, a tym samym zapobiega rozwojowi groźnych stanów zapalnych, mogących skutkować nawet chorobą nowotworową;
4) łagodzi nieprzyjemne objawy okresu przekwitania – dzięki zawartości izoflawonów o działaniu estrogennym;
5) łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: zaparcia, wzdęcia, brak apetytu, a nawet leczy wrzody żołądka i dwunastnicy;
6) wzmacnia system immunologiczny;
7) zwiększa wydolność fizyczną i siły witalne organizmu oraz poprawia samopoczucie;
8) polepsza jakość snu;
9) przyczynia się do redukcji bólów reumatycznych;
10) pobudza laktację;
11) wspomaga leczenie zapalenia pęcherza moczowego i prostaty;
12) zwiększa ilość hemoglobiny we krwi oraz nasila produkcję czerwonych krwinek – wpływa to na lepsze dotlenienie wszystkich komórek ustroju oraz przyspiesza oczyszczanie krwi – za te właściwości odpowiada obecność chlorofilu;
13) chlorofil wspomaga również usuwanie wszelkiego rodzaju toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Zalecenia stosowania preparatów z lucerną

Włączenie alfalfy do codziennej diety przynosi korzyści zdrowotne. Długotrwała kuracja jej preparatami może jednak spowodować kumulację w organizmie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z uwagi na dużą zawartość tych witamin w częściach nadziemnych rośliny. Z tego względu należy regularnie co 2–3 miesiące odstawiać lucernę na około tydzień. Ponadto osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować z lekarzem stosowanie preparatów alfalfy – wysoka zawartość witaminy K zwiększającej krzepliwość krwi może osłabiać działanie tych leków.


Bibliografia

Głowniak K., Widelski J., Skalicka-Woźniak K., Lucerna – niedoceniony surowiec leczniczy, Panacea 2017, nr 3 (lipiec–wrzesień), s. 10–11, online: https://panacea.pl/articles.php?id=265 [dostęp 31.10.2018]

Nowak-Idzikowska D., Lucerna siewna. Zwyczajna roślina, niezwykłe właściwości, Twój Farmaceuta 2016, nr 7 (wrzesień–październik), online: https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/lucerna-siewna-zwyczajna-roslina-niezwykle-wlasciwosci,4974,n,2669 [dostęp 31.10.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password