Czym jest rzodkiewka
Rzodkiewka, czyli rzodkiew zwyczajna (łac. Raphanus sativus), jest rośliną uprawną należącą do rodziny kapustowatych, jak i kapusta, kalafior, brokuły czy brukselka. Uprawia się różne odmiany, aby uzyskać olej jadalny, korzeń lub kiełki.
Skład kiełków
Kiełki rzodkiewki zawierają dużo polifenoli, β-karotenu i innych karotenoidów, a także witaminy C. Dzięki tym składnikom mają znaczną zdolność neutralizowania wolnych rodników, a przez to zmniejszają ryzyko powstania chorób nowotworowych oraz stanów zapalnych i spowalniają proces starzenia. Niestety kiełki bardzo szybko tracą właściwości, szczególnie jeśli nie są przechowywane w chłodniach.
Korzeń
Również korzeń rzodkiewki, o białym miąższu i czerwonej, różowej lub fioletowej skórce, zawiera wiele witaminy C. Poza tym występuje w nim dużo fenoli – ich poziom zawartości może zależeć od odmiany. Rzodkiewka zawiera też glikozydy, kwasy organiczne oraz olejki eteryczne, m.in. olejek gorczycowy.
Właściwości korzenia:
• przeciwutleniające – neutralizuje wolne rodniki;
• żółciopędne i żółciotwórcze – zwiększa produkcję żółci, co sprawia, że działa hepatoprotekcyjnie, czyli chroni wątrobę i poprawia trawienie, szczególnie tłuszczów;
• bakteriobójcze – jest przydatny w infekcjach bakteryjnych układu pokarmowego, dróg oddechowych oraz moczowych;
• kardioprotekcyjne – wpływa obniżająco na ciśnienie krwi oraz na ściany naczyń krwionośnych, a przez to chroni serce przed przeciążeniami dzięki zawartości nieorganicznych związków azotowych;
• wspierające pracę mięśni – za sprawą dużej zawartości potasu może wpływać korzystnie na siłę mięśni i zapobiegać bolesnym skurczom;
• moczopędne – wzmaga produkcję moczu, a jednocześnie zapewnia oczyszczenie dróg moczowych z bakterii, może więc być pomocny przy zapaleniach dróg moczowych;
• przeciwnowotorowe.
Ekologicznie zdrowsze
Podczas kupowania należy zwrócić uwagę, czy pochodzą z upraw ekologicznych, ponieważ w ich korzeniach kumulują się związki azotowe oraz metale ciężkie, w tym kadm. Związki te mogą mieć zły wpływ na m.in. wątrobę czy układ nerwowy.