YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Właściwości rzodkiewki
Opublikowany przez
Czym jest rzodkiewka

Rzodkiewka, czyli rzodkiew zwyczajna (łac. Raphanus sativus), jest rośliną uprawną należącą do rodziny kapustowatych, jak i kapusta, kalafior, brokuły czy brukselka. Uprawia się różne odmiany, aby uzyskać olej jadalny, korzeń lub kiełki.

Skład kiełków

Kiełki rzodkiewki zawierają dużo polifenoli, β-karotenu i innych karotenoidów, a także witaminy C. Dzięki tym składnikom mają znaczną zdolność neutralizowania wolnych rodników, a przez to zmniejszają ryzyko powstania chorób nowotworowych oraz stanów zapalnych i spowalniają proces starzenia. Niestety kiełki bardzo szybko tracą właściwości, szczególnie jeśli nie są przechowywane w chłodniach.

Korzeń

Również korzeń rzodkiewki, o białym miąższu i czerwonej, różowej lub fioletowej skórce, zawiera wiele witaminy C. Poza tym występuje w nim dużo fenoli – ich poziom zawartości może zależeć od odmiany. Rzodkiewka zawiera też glikozydy, kwasy organiczne oraz olejki eteryczne, m.in. olejek gorczycowy.

Właściwości korzenia:

• przeciwutleniające – neutralizuje wolne rodniki;
• żółciopędne i żółciotwórcze – zwiększa produkcję żółci, co sprawia, że działa hepatoprotekcyjnie, czyli chroni wątrobę i poprawia trawienie, szczególnie tłuszczów;
• bakteriobójcze – jest przydatny w infekcjach bakteryjnych układu pokarmowego, dróg oddechowych oraz moczowych;
• kardioprotekcyjne – wpływa obniżająco na ciśnienie krwi oraz na ściany naczyń krwionośnych, a przez to chroni serce przed przeciążeniami dzięki zawartości nieorganicznych związków azotowych;
• wspierające pracę mięśni – za sprawą dużej zawartości potasu może wpływać korzystnie na siłę mięśni i zapobiegać bolesnym skurczom;
• moczopędne – wzmaga produkcję moczu, a jednocześnie zapewnia oczyszczenie dróg moczowych z bakterii, może więc być pomocny przy zapaleniach dróg moczowych;
• przeciwnowotorowe.

Ekologicznie zdrowsze

Podczas kupowania należy zwrócić uwagę, czy pochodzą z upraw ekologicznych, ponieważ w ich korzeniach kumulują się związki azotowe oraz metale ciężkie, w tym kadm. Związki te mogą mieć zły wpływ na m.in. wątrobę czy układ nerwowy.

Bibliografia

Czarnecka-Gałązka I., Krala L., Zmiany jakości kiełków rzodkiewki Raphanus sativus L. podczas chłodniczego przechowywania w modyfikowanej atmosferze i w powietrzu, Chłodnictwo 2009, t. 44, nr 8, s. 56–59, online
Drużyńska B. i in., Zawartość wybranych składników bioaktywnych i ich aktywność przeciwrodnikowa w kiełkach nasion, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2015, nr 583, s. 45–54, online
Higdon J. i in., Cruciferous vegetables and human cancer risk: epidemiologic evidence and mechanistic basis, Pharmacological Research 2007, vol. 55, p. 3, s. 224–236, online
Machna A. i in., Inorganic nitrate: a major player in the cardiovascular health benefits of vegetables?, Nutrition Reviews 2012, vol. 70, p. 6, s. 367–372, online
Manchali S. i in., Crucial facts about health benefits of popular cruciferous vegetables, Journal of Functional Foods 2012, vol. 4, p. 1, s. 94–106, online
Sgherri C. i in., Phenols and antioxidative status of Raphanus sativus grown in copper excess, Physiologia Plantarum 2003, vol. 118, p. 1, s. 21–28, online
Takaya Y. i in., Antioxidant constituents of radish sprout (Kaiware-daikon), Raphanus sativus L., Journal of Agriculture and Food Chemistry 2003, vol. 51, p. 27, s. 8061–8066, online

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Kłącze tataraku – różnorodne właściwości Mirabelki – właściwości prozdrowotne Bazylia – cudowne właściwości znanego zioła Borówka brusznica – właściwości Pokrzywa zwyczajna – właściwości i działanie
Posted in Dieta i odżywianie, Układ krążenia, Układ moczowy, Układ trawienny kiełki rzodkiewki, rzodkiewka
Oleje MCT – zdrowe kwasy tłuszczowe?
Prozdrowotne działanie czarnego bzu

Popularne tagi

kiełki rzodkiewkirzodkiewka
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Kora sosny – właściwości prozdrowotne

    Kora sosny – właściwości prozdrowotne

  • Mangan – niezbędny element diety

    Mangan – niezbędny element diety

  • Wiosenne alergie

    Wiosenne alergie

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2023 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt