
WYJĄTKOWE WARZYWO, KTÓRE WSPIERA ZDROWIE
Buraki zawierają cenne składniki odżywcze, pozwalające redukować ciśnienie krwi i stany zapalne, zwiększać wytrzymałość organizmu oraz wspierać oczyszczanie organizmu (detoksykacja). Stymulują do pracy układ odpornościowy, wspierają też pracę mózgu i zdrowie kości. Buraki posiadają niestety nadzwyczaj wysokie stężenie cukru, dlatego też należy spożywać je z umiarem.
KRÓTKA HISTORIA BURAKA
Buraki znane są ludzkości od wieków, występowały głównie na obszarze Europy, Azji, oraz wzdłuż wybrzeży Afryki Północnej. Dawniej występowały jednak głównie w formie “ziemniaków buraczanych”, a formę słodkich, czerwonych, znanym dziś wszystkim buraków przyjęły dopiero za czasów ich uprawy w starożytnym Rzymie.
Dlaczego warto jeść buraki? 5 najważniejszych powodów
Chociaż buraki zawierają potężne ilości cukru, w porównaniu do innych warzyw, większość osób z powodzeniem może spożywać je kilka razy w tygodniu, doświadczając nie tylko ich wyśmienitego smaku, lecz również składników odżywczych cennych dla poprawy stanu zdrowia.
1.OBNIŻ CIŚNIENIE KRWI
Już w ciągu kilku godzin po wypiciu soku z buraków można zaobserwować spadek ciśnienia krwi. Badania wykazały, że wypicie zaledwie jednej szklanki soku z buraków zmniejszyło skurczowe ciśnienie krwi u badanych osób o średnio 4-5 pkt.
W burakach występują azotany, które przekształcane są w organizmie ludzkim w tlenek azotu. Tlenek azotu pomaga rozluźnić naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i obniżając jej ciśnienie.
2. ZWIĘKSZ SWOJĄ WYTRZYMAŁOŚĆ
Sok z buraka może okazać się cenny, jeśli potrzebujesz zwiększenia sił witalnych i pokładów energii – wypicie jednej szklanki pozwala na wydłużenie czasu trwania treningu nawet o 16%. Tutaj również zasługi spływają do azotanów >> tlenek azotu zwiększa Twoją tolerancję na intensywny trening oraz zmniejsza potrzeby tlenowe organizmu w trakcie wykonywania ćwiczeń.
3. ZWALCZ STAN ZAPALNY
Buraki stanowią unikalne źródło betainy, która pomaga chronić komórki, białka i enzymy przed stresem środowiskowym. Betaina pomaga też w zwalczaniu stanów zapalnych, chroni również narządy wewnętrzne. Badania wskazują na to, iż betaina może dodatkowo zapobiegać licznym chorobom przewlekłym. Betaina ułatwia również oczyszczenie krwi i wątroby, co jest korzystne przy detoksykacji organizmu.
4. DZIAŁANIE ANTYNOWOTWOROWE
Badania wykazały, że ekstrakt z buraka zmniejszył liczbę guzów występujących w wielu narządach chorych grup badanych zwierząt. W przypadku schorzeń nowotworowych występujących u ludzi, ekstrakt z buraka ma zastosowanie w leczeniu raka trzustki, raka piersi, oraz raka gruczołu krokowego.
5. CENNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Buraki zawierają błonnik, oraz niezbędne minerały takie jak potas, który jest potrzebny do poprawnego funkcjonowania nerwów i mięśni, oraz mangan, który wspiera zdrowie kości, wątroby, nerek i trzustki. Buraki zawierają też witaminę C stymulującą układ odpornościowy, a także witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy.

SEKRET KRYJE SIĘ W LIŚCIACH
Jeżeli tak jak większość osób zwyczajnie wyrzucasz do śmieci zielone liście buraków, popełniasz zasadniczy błąd, gdyż liście należą do najzdrowszej części tej rośliny.
Liście buraków zawierają istotne witaminy, takie jak wit. A, C, czy B6. Zawierają też składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo, białko, fosfor, cynk, błonnik, magnez, potas, miedź i mangan. Stężenie żelaza w liściach buraków jest o wiele wyższe niż w np. w szpinaku.
Możesz się zdziwić, lecz badania sugerują iż liście buraków mogą znajdować zastosowanie w:
- Walce z chorobą Alzheimera
- Zapobieganiu osteoporozie poprzez wzmacnianie kości
- Wzmocnieniu odporności poprzez stymulację produkcji przeciwciał i białych krwinek
Jeżeli do tej pory nie próbowałeś buraczanych liści, nie przejmuj się. Ich zastosowanie w kuchni jest dość proste: wystarczy dodawać je do soków warzywnych lub sałatek.