YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Woda w organizmie człowieka
Opublikowany przez

Woda w organizmie człowieka

U noworodków stanowi ona aż 75% masy ciała. W miarę rozwoju organizmu jej procentowa zawartość zmniejsza się – po ukończeniu pierwszego roku życia jest to około 65%. Woda w organizmie dorosłego mężczyzny stanowi około 60%, w przypadku kobiet jest to około 54%. Odsetek ten spada ponownie dopiero w okresie starzenia się po 60-tym roku życia – u mężczyzn do 54%, u kobiet do 46%.

U osób otyłych odsetek wody jest zazwyczaj o kilka procent mniejszy, ze względu na tkankę tłuszczową, która zawiera niewielkie ilości wody. Analogicznie odsetek wody u osób bardzo szczupłych jest o kilka procent wyższy. Stąd również bierze się statystycznie niższy odsetek wody u kobiet w stosunku do mężczyzn.

Zawartość wody w poszczególnych narządach i tkankach

Tkanka tłuszczowa – 10%

Kości – 22%

Mięśnie – 50%

Wątroba – 68%

Serce, płuca – 79%

Nerki – 83%

Funkcje wody w organizmie

Woda w organizmie jest niezbędna. Pełni rolę materiału budulcowego, jako składnik komórek i płynów ustrojowych. Jako iż jest świetnym rozpuszczalnikiem, to właśnie w jej środowisku dochodzi do wszystkich reakcji biochemicznych organizmu. Bierze też udział w spalaniu białek, tłuszczów i węglowodanów.

Przesuwanie pożywienia wzdłuż przewodu pokarmowego i jego trawienie wymaga środowiska wodnego. Umożliwia ona także przemieszczanie się w organizmie rozpuszczonych w niej substancji – np. składników odżywczych.

Woda pozwala na poprawne wydalanie nielotnych końcowych produktów przemiany materii (w moczu).

Dzięki wodzie otrzymujemy poprawną termoregulację. Najważniejszymi jej cechami w tym przypadku są: bardzo dobre przewodnictwo cieplne, wysoka temperatura parowania oraz duża pojemność cieplna.

Woda jest nieściśliwa – dzięki temu stanowi ochronę dla mózgu, rdzenia kręgowego oraz gałki ocznej, a w przypadku kobiet ciężarnych także dla płodu.

Źródło: Woda w żywieniu i jej źródła, Anna Brzozowska i Jan Gawęcki, 2015

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Woda – podstawa życia InozytolWitaminaB8Działanie inozytolu w organizmie człowieka KorzeńMacaKorzeń maca i jego działanie na zdrowie człowieka Nie zapominaj o wodzie latem! Rola choliny w organizmie człowieka
Posted in Dieta i odżywianie kości, mięśnie, mózg, nerki, płuca, serce, temperatura, tkanka tłuszczowa, wątroba, woda
Jakie korzyści przynoszą “superfoods”?
Wszystko, co musisz wiedzieć o tranie

Popularne tagi

kościmięśniemózgnerkipłucasercetemperaturatkanka tłuszczowawodawątroba
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Schisandra – jagody wiecznej młodości

    Schisandra – jagody wiecznej młodości

  • Zdrowotne właściwości liści malin

    Zdrowotne właściwości liści malin

  • Dyslipidemia – nadmiar lipidów we krwi

    Dyslipidemia – nadmiar lipidów we krwi

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2023 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt