YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Zagrożenia wynikające ze stosowania słodzików
Opublikowany przez
Ciemna strona słodyczy

Substancje intensywnie słodzące to związki nadające produktom spożywczym słodki smak lub stosowane w słodzikach stołowych. Należą do najczęściej używanych dodatków do żywności, wchodzą w skład m.in.: napojów bezalkoholowych, gum do żucia, dżemów czy deserów. Ich stosowanie zamiast sacharozy jest rekomendowane osobom zmagającym się z cukrzycą i otyłością. Substancje słodzące, zwłaszcza przyjmowane w nadmiarze, mogą jednak stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Pozytywne i negatywne oblicze słodzików

Stosowanie sztucznych substancji słodzących jako zamienników sacharozy wynika przede wszystkim z ich niskiej wartości energetycznej i dużej siły słodzącej. Nie powodują one gwałtownych zmian stężenia glukozy i insuliny we krwi. Niektóre słodziki dodatkowo wzmacniają smak i zapach produktów żywnościowych.

Z obserwacji na zwierzętach wynika jednak, że substancje intensywnie słodzące, przyjmowane w dużych dawkach, mogą powodować zmiany w funkcjonowaniu narządów wewnętrznych, zaburzenia wydzielania i aktywności enzymów, mutacje genetyczne czy uszkodzenia komórek płodu.

W Polsce jako słodziki stosuje się m.in.: acesulfam K, aspartam, kwas cyklaminowy i jego sole (sodową oraz wapniową), neohesperydynę, sacharynę, sukralozę.

Aspartam

Jest najczęściej stosowaną substancją intensywnie słodzącą. W organizmie ulega rozkładowi do kwasu asparaginowego, metanolu i fenyloalaniny. Aspartam odznacza się czystym smakiem, pozbawionym goryczy. Jest 200 razy słodszy od sacharozy. Ma zdolność do wzmacniania innych smaków. Jest jednak nietrwały chemicznie i termicznie oraz słabo rozpuszczalny w wodzie.

Ogrzewanie i długotrwałe przechowywanie aspartamu powoduje zmiany chemiczne, w wyniku których powstaje toksyczna diketopiperazyna. Zagrożenie dla zdrowia stanowi także metanol, będący produktem metabolizmu aspartamu. Ulega on przekształceniu w formaldehyd, wykazujący działanie teratogenne (toksyczne dla zarodka lub płodu) i mutagenne (wywołujące mutacje w komórkach rozrodczych mogą być przekazane potomstwu).

Przyjmowanie aspartamu skutkuje wzrostem stresu oksydacyjnego i nasileniem apoptozy (zaprogramowanej śmierci) komórek. Substancja może również zaburzać równowagę jonową organizmu i wpływać negatywnie na sprawność umysłową.

Ze względu na zawartość fenyloalaniny aspartam nie może być stosowany przez osoby chorujące na fenyloketonurię.

Za bezpieczną dzienną dawkę substancji uznaje się 40 mg/kg m.c.

Acesulfam K

Jest 150-200 razy słodszy od sacharozy. Wyróżnia się dużą stabilnością termiczną, dobrą rozpuszczalnością w wodzie i niską wartością energetyczną (4 kcal/g). Acesulfam K powoduje szybkie i długo utrzymujące się wrażenie słodyczy, jest trwały nawet w kwaśnych napojach.

Substancja ta jest prawie całkowicie wydalana z moczem i nie ulega kumulacji w organizmie. Według Mukherjee i wsp., może jednak powodować uszkodzenia chromosomów i komórek. Bezpieczna dla zdrowia dzienna dawka substancji wynosi 15 mg/kg m.c.

 Sacharyna

Sacharyna jest najstarszą syntetyczną substancją słodzącą. Uważa się, że ma 250–500 razy większą siłę słodzącą od sacharozy. Nie ulega wchłanianiu, jest wydalana z moczem w niezmienionej postaci. Ma nieprzyjemny gorzkawy posmak, co znacznie ogranicza jej stosowanie. Najczęściej używa się jej w mieszaninie z solami cyklaminianu.nowotwo

Sacharyna może przenikać przez łożysko i kumulować się w tkankach płodu, dlatego nie powinny przyjmować jej kobiety w ciąży. U gryzoni duże dawki substancji indukują rozwój raka pęcherza moczowego. Nie potwierdzono jednak podobnego działania u ludzi. Za dopuszczalną dzienną dawkę sacharyny uważa się 5 mg/kg m.c.

Cyklaminian sodu

Spośród sztucznych substancji słodzących jego smak jest najmniej intensywny (jest tylko 30–50 razy słodszy od sacharozy). Odznacza się jednak dużą termostabilnością i dobrą rozpuszczalnością w wodzie. Jest częściowo przyswajany przez organizm. Nie powinny spożywać go kobiety ciężarne ani karmiące. Produktami jego metabolizmu są cykloheksyloaminy, które mogą działać rakotwórczo. Dzienna dawka cyklaminianu sodu nie może przekraczać 7 mg/kg m. c.

Bibliografia

Zdrojewicz Z. Kocjan O., Idzior A., Substancje intensywnie słodzące. Alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy, Medycyna Rodzinna 2015, nr 2 (18), s. 89–93.

Przygoda B., Słodziki – czy są bezpieczne, Medycyna Praktyczna 10.05.2016, online: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63310,slodziki-czy-sa-bezpieczne [dostęp: 22.08.2019].

Piątkiewicz P., Maksymiuk-Kłos A., Substancje słodzące – fakty i mity, Podyplomie.pl 19.01.2017, online: https://podyplomie.pl/aktualnosci/04873,substancje-slodzace-fakty-i-mity [dostęp: 22.08.2919].

Świerczek U., Borowiecka A., Feder-Kubis J., Struktura, właściwości i przykłady zastosowań syntetycznych substancji słodzących, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2016, nr 4 (107), s. 15–25.

Myszkowska-Ryciak J., Harton A., Gajewska D. i in., Środki słodzące w profilaktyce i leczeniu otyłości, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2010, t. 59, nr 3–4 (288–289), s. 365–374.

Koszowska A., Dittfeld A., Nowak J. i in., Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi, Nowa Medycyna 2014, nr 1, s. 36–41.

Czajkowska-Mysłek A., Ocena zawartości substancji intensywnie słodzących w słodzikach i tabletkach, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2016, t. 71, nr 1, s. 52–64.

Kozłowska K., Charakterystyka użytkowa i toksykologiczna sztucznych środków słodzących, w: Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń, Brzozowska A. (red.), Warszawa 2004, s. 108–118.

Świąder K., Waszkiewicz-Robak B., Świderski F., Substancje intensywnie słodzące. Korzyści i zagrożenia, Problemy Higieny i Epidemiologii 2011, nr 92 (3), s. 392–396.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Syrop glukozowo-fruktozowy – słodkie niebezpieczeństwo Badanie RTG – korzyści i zagrożenia Alternatywa dla cukru Aspartam – nienaturalna słodycz Synefryna – odchudzająca moc cytrusów
Posted in Cukrzyca, Dieta i odżywianie, Pozostałe choroby, Układ nerwowy, Układ trawienny acesulfam K, antocyjany, cukrzyca, cyklaminian sodu, dieta cukrzycowa, otyłość, sacharoza, sacharyna, smak, stres oksydacyjny, szkodliwe substancje, sztuczne słodziki, upośledzenie funkcji poznawczych, walka z otyłością, wspomaganie leczenia cukrzycy, zagrożenia w ciąży, zapobieganie otyłości, zwalczanie otyłości
Trychologia – terapia dla włosów
Kinesiotaping – plastry w walce z bólem

Popularne tagi

acesulfam Kantocyjanycukrzycacyklaminian sodudieta cukrzycowaotyłośćsacharozasacharynasmakstres oksydacyjnyszkodliwe substancjesztuczne słodzikiupośledzenie funkcji poznawczychwalka z otyłościąwspomaganie leczenia cukrzycyzagrożenia w ciążyzapobieganie otyłościzwalczanie otyłości
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Propolis pszczeli – zwalcza drobnoustroje i pielęgnuje

    Propolis pszczeli – zwalcza drobnoustroje i pielęgnuje

  • Adaptogenne właściwości bajkaliny

    Adaptogenne właściwości bajkaliny

  • Kwas hialuronowy – ważny, naturalny składnik skóry

    Kwas hialuronowy – ważny, naturalny składnik skóry

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt