YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Zdrowa przyprawa kuchni śródziemnomorskiej
Opublikowany przez
Oregano – z kuchni do domowej apteczki

Oregano, lebiodka pospolita (Origanum vulgare) jest jedną z najpopularniejszych przypraw stosowanych w kuchni śródziemnomorskiej. Ze względu na charakterystyczny smak stanowi ważny dodatek do wielu dań, np. zapiekanek, ryb, mięs, pizzy, potraw z pomidorów. Oregano warto mieć jednak nie tylko w kuchni, ale również w domowej apteczce. Pomoże przy kaszlu, bezsenności czy problemach trawiennych.

Pachnące i użyteczne

Lebiodka pospolita jest rośliną miododajną i olejkodajną, zaliczaną do rodziny jasnotowatych. Osiąga wysokość 20-80 cm. Występuje na terenie Europy i Azji Środkowej. Preferuje stanowiska słoneczne, rośnie w zaroślach i na piaszczystych zboczach. Kwitnie od czerwca do września. Surowcem leczniczym jest kwitnące ziele lebiodki, pozyskiwane głównie ze stanowisk naturalnych.

Leczniczy olejek

Główną substancją czynną ziela oregano jest olejek eteryczny, którego zawartość wynosi do 3%. Zawiera on m.in. karwakrol, tymol, p-cymen, octan tymolu, γ-terpinen, seskwiterpeny, katechinę, kwasy fenolowe (p-hydrobenzoesowy, wanilinowy, kawowy, o- i p-kumarowy, ferulowy, galusowy, rozmarynowy, chlorogenowy, dihydroksy-kawowy), flawonoidy (apigenina, luteolina, kwercetyna, kemferol, eriodykcjol, naryngenina), garbniki, fitosterole. Lebiodka pospolita jest również źródłem minerałów (Ca, K, Mg, P, S, Fe, Zn, Cu) i witamin (A, E, K i C).

Na kaszel i problemy z oddychaniem

Oregano ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne, wykrztuśne. Napar z oregano może być używany do inhalacji. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli. Zwiększa wydzielanie śluzu w drogach oddechowych. Ułatwia odkrztuszanie i oddychanie, łagodzi kaszel. Dzięki temu może wspomóc leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, przeziębień, zapalenia oskrzeli, gardła, zatok.

Na ukojenie nerwów

Oregano ma działanie uspokajające. Substancje znajdujące się w olejku z oregano – tymol i karwakrol – wykazują aktywność przeciwlękową. Ekstrakt z oregano hamuje wychwyt zwrotny i degradację neuroprzekaźników monoaminowych i podnosi poziom serotoniny w mózgu. Poprawia jakość snu, łagodzi objawy depresji, nerwicy, histerii i bóle głowy na tle nerwowym.

Na odporność i stany zapalne

Oregano wykazuje działanie przeciwzapalne. Znajdujący się w nim karwakrol powoduje zmniejszenie poziomu mediatorów prozapalnych IL-1β i prostaglandyn oraz zwiększenie poziomu cytokin przeciwzapalnych (IL-10). Olejek z oregano może wspomóc leczenie stanów zapalnych i ograniczyć rozwój chorób na tle zapalnym.

Zawarty w oregano tymol wzmacnia odporność. Oregano ma właściwości antyoksydacyjne i immunostymulujące. Może być użyteczne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i infekcji.

Na trawienie i chore drogi żółciowe

Lebiodka pospolita wpływa dobroczynnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Działa rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego. Pobudza wydzielanie śliny, żółci i soku żołądkowego. Usprawnia przepływ żółci i usuwanie toksyn przez wątrobę. Działa przeciwbiegunkowo i wiatropędnie. Ogranicza rozwój patogennych bakterii powodujących zatrucia pokarmowe, np. Salmonella typhimurium, Enterococcus faecali, Escherichia coli. Polecane jest do stosowania przy chorobach dróg żółciowych (przebiegających z niedostatecznym wydzielaniem żółci), kamicy żółciowej, nieżycie żołądka, atonii jelit, niestrawności.

Przeciwwskazania

Olejku z oregano nie powinny stosować dzieci, kobiety ciężarne i karmiące. Jego długotrwałe stosowanie może spowodować podrażnienia układu pokarmowego i niekorzystne zmiany w mikroflorze jelitowej.

Bibliografia

Ben-Arye E., Dudai N., Eini A. i in., Treatment of upper respiratory tract infections in primary care: a randomized study using aromatic herbs, Evid Based Complement Alternative Medicine 2011, doi:10.1155/2011/690346.

Mechan AO., Fowler A., Seifert N. i in. Monoamine reuptake inhibition and mood-enhancing potential of a specified oregano extract, The British Journal of Nutrition 2011, nr 105 (8), s. 1150-1163.

Mścisz A., Czosnowska E., Oregano – fascynująca przyprawa, ale czy tylko? Możliwe zastosowania, substancje aktywne, właściwości terapeutyczne, Postępy Fitoterapii 2008, nr 4, s. 233-239.

Kiedos P., Wójcik-Stopczyńska B., Siła oregano, Panacea 2016, nr 1, s. 30-32.

Król SK., Skalicka-Woźniak K., Kandefer-Szerszeń M. i in., Aktywność biologiczna i farmakologiczna olejków eterycznych w leczeniu i profilaktyce chorób infekcyjnych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2013, nr 67, s. 1000-1007.

Leyva-López N., Gutiérrez-Grijalva EP., Vazquez-Olivo G. i in., Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties, Molecules 2017, nr 22 (6), doi:10.3390/molecules22060989.

Kudełka W., Kosowska A., Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 2008, nr 781, s. 83-111.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Macierzanka w apteczce i kuchni Tymianek – aromatyczny lek Szafran – szlachetna przyprawa Wanilia – słodka tropikalna przyprawa Przyprawy w kuchni nie tylko od święta
Posted in Dieta i odżywianie, Medycyna naturalna, Oczyszczanie organizmu, Układ oddechowy, Układ odpornościowy, Układ trawienny antyoksydanty, depresja, detoksykacja, drogi żółciowe, działanie immunostymulujące, działanie wykrztuśne, inhalacje aromaterapeutyczne, minerały, odporność, olejek eteryczny, oregano, przyprawy, rośliny lecznicze, toksyny, tymol, układ nerwowy, usuwanie toksyn, witaminy, właściwości antyoksydacyjne, właściwości przeciwdepresyjne, właściwości przeciwkaszlowe, właściwości przeciwlękowe, właściwości przeciwutleniające, właściwości przeciwzapalne, właściwości rozkurczowe, wsparcie układu pokarmowego
Zioła wspomagające odchudzanie
Rośliny i witaminy w walce ze stresem

Popularne tagi

antyoksydantydepresjadetoksykacjadrogi żółciowedziałanie immunostymulującedziałanie wykrztuśneinhalacje aromaterapeutyczneminerałyodpornośćolejek eterycznyoreganoprzyprawyrośliny leczniczetoksynytymolukład nerwowyusuwanie toksynwitaminywłaściwości antyoksydacyjnewłaściwości przeciwdepresyjne
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Znaczenie witaminy D3

    Znaczenie witaminy D3

  • Migdały, orzechy nerkowca i orzechy laskowe – właściwości zdrowotne

    Migdały, orzechy nerkowca i orzechy laskowe – właściwości zdrowotne

  • Niedoczynność tarczycy – przyczyny i leczenie

    Niedoczynność tarczycy – przyczyny i leczenie

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt