Czy kawa jest zdrowa?
Zalety i wady kawy Codziennie na całym świecie miliony ludzi pije kawę. Większość docenia jej pyszny smak i właściwości pobudzające ...
Czytaj
Czytaj
Właściwości lecznicze gurmaru
Gurmar – indyjski pogromca cukru Gurmar (Gymnema sylvestris) jest indyjską rośliną leczniczą, należącą do rodziny toinowatych (Apocynaceae). W medycynie ajurwedyjskiej ...
Czytaj
Czytaj
Terapia hormonalna w zgodzie z naturą
Fitoestrogeny – hormony ukryte w roślinach Fitoestrogeny to niesteroidowe związki pochodzenia roślinnego, o budowie zbliżonej do estradiolu, wykazujące aktywność estrogenną ...
Czytaj
Czytaj
Wapń z czerwonych alg morskich
Lithothamnium calcareum – cenne źródło wapnia Algi stanowią bogate źródło mikro- i makroelementów, witamin oraz substancji o właściwościach przeciwutleniających (m.in ...
Czytaj
Czytaj
Astragalus membranaceus w sporcie
Traganek błoniasty – tajna broń sportowców Traganek błoniasty (Astragalus membranaceus) jest rośliną należącą do rodziny bobowatych, występującą na terenie Chin ...
Czytaj
Czytaj
Najskuteczniejsze i najzdrowsze zmniejszenie wagi
Zdrowe odchudzanie Prawie każdy w pewnym momencie życia postanowił lub postanowi zrzucić kilka zbędnych kilogramów. W internecie można znaleźć wiele ...
Czytaj
Czytaj
Forskolina na odchudzanie i obniżenie ciśnienia
Forskolina – lek ukryty w pokrzywie Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii Briq) jest forskolina tradycyjnie stosowaną w leczeniu chorób układu krążenia, ...
Czytaj
Czytaj
Liście oliwki europejskiej w leczeniu
Oliwka europejska - lekarstwo znad Morza Śródziemnego Oliwka europejska (Olea europaea L.) to charakterystyczna roślina regionu śródziemnomorskiego. Jej owoce i ...
Czytaj
Czytaj
Święta bazylia na stres
Tulsi – siła adaptogenu Przewlekły stres zaburza homeostazę organizmu i przyczynia się do rozwoju wielu chorób. W walce z nim ...
Czytaj
Czytaj
Nattokinaza – enzym w walce z zakrzepami
Japońska potrawa dobra przy chorobach układu krążenia Natto, czyli sfermentowane przez bakterie Bacillus subtilis ziarna soi, to tradycyjna potrawa kuchni ...
Czytaj
Czytaj
Mikroelementy w diecie – miedź i cynk
Miedź Miedź jest jednym z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział we wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego, odgrywa ...
Czytaj
Czytaj
Dzięgiel chiński – na kobiece dolegliwości
Kobiecy żeń-szeń Dzięgiel chiński (Angelica sinensis) jest popularną rośliną leczniczą stosowaną w tradycyjnej medycynie chińskiej. Należy do rodziny selerowatych. Występuje ...
Czytaj
Czytaj