Naturalne źródło krzemu
Bambusy to rośliny wieloletnie należące do rodziny wiechlinowatych. Są one szeroko rozpowszechnione w różnych strefach klimatycznych. W stanie naturalnym rosną na terenie Azji, Afryki, Ameryki Północnej i Południowej. W tradycyjnej medycynie chińskiej bambus był stosowany jako środek uspokajający, obniżający gorączkę i wspomagający leczenie chorób układu oddechowego oraz pokarmowego. Szczególne właściwości bambusa związane są m.in. z dużą zawartością krzemu.
Roślina dobra na wszystko
Bambus osiąga wysokość od 1 do 20 m. Może mieć pokrój drzewiasty lub krzewiasty. Odznacza się szybkim tempem wzrostu. Jego charakterystyczną cechą są drewniejące łodygi. Bambus jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu przemysłowym. Wykorzystuje się go do produkcji mebli, akcesoriów domowych, galanterii, instrumentów muzycznych. Młode pędy bambusa są używane w kulinariach – służą jako przekąska, dodatek do sałatek i zup. W celach leczniczych stosuje się ekstrakty z liści, pędów i łodyg rośliny. Wykazują one m.in. właściwości przeciwutleniające, antynowotworowe, detoksykacyjne, przeciwzapalne, kardioochronne, obniżające poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi.
Bambus jest cennym źródłem składników mineralnych (m.in. wapnia, żelaza, jodu, potasu). Wyróżnia się dużą zawartością krzemionki, czyli naturalnego łatwoprzyswajalnego krzemu. Akumulacja tego pierwiastka jest różna u poszczególnych gatunków rośliny. Bambusy sympodialne (wieloosiowe) gromadzą więcej krzemu niż monopodialne (jednoosiowe). Najwięcej krzemu znajduje się w liściach roślin.
Znaczenie krzemu
Krzem jest pierwiastkiem wpływającym na wiele procesów zachodzących w organizmie. Uczestniczy w syntezie kolagenu, wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Wspomaga regenerację naskórka i oddziałuje na strukturę tkanki łącznej. Ma właściwości mineralizujące, wzmacniające i odmładzające. Dzienne zapotrzebowanie na krzem u osób dorosłych wynosi 20-30 mg.
Bambus w walce z niedoborami krzemu
Zapotrzebowanie na krzem mogą częściowo pokryć warzywa. W ostatnich latach zmniejsza się jednak zawartość w nich mikroelementów. Ma to związek z intensyfikacją rolnictwa, nieracjonalnym używaniem nawozów sztucznych i środków ochrony roślin, stosowaniem monokultur. Zabiegi te powodują wyjałowienie gleby. W procesie produkcji może dojść także do zanieczyszczenia warzyw i owoców metalami ciężkim, w tym glinem wpływającym na rozwój chorób neurodegeneracyjnych. Suplementy z bambusem mogą pomóc uzupełnić niedobory krzemu i zahamować wchłanianie glinu przez organizm.