On:
list W: Alergie person Dodane przez:

Mirra - współczesny składnik kosmetyków

Mirra posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne dzięki czemu wspomaga leczenie schorzeń skórnych.

Nazwa „mirra” pochodzi od armejskiego słowa mura, oznaczającego „gorzki”. Jest to żywica powstająca w kanałach wydzielniczych tkanki roślinnej niewielkich drzew balsamowców należących do rodzaju Commiphory (główny gatunek, z którego uzyskiwana jest mirra to Commiphora abyssinica występująca w Północnej Abisynii). W korze około 10 odmian tych tropikalnych roślin (rosnących w Abisynii, Arabii, Somalii i Indiach), mających cierniste gałęzie i czerwone owoce, wytwarzana jest oleista substancja o żółtawym kolorzewłaśnie żywica. Wydobywana jest ona poprzez wykonanie specjalnych nacięć, aby spłynęła do naczyń, a następnie osuszana. Nabiera wtedy ciemno-żółtego, a niekiedy brunatno-czerwonego lub brązowego koloru i przybiera postać granulek, które mają świeży orientalny zapach, są gorzkie w smaku.

Starożytny lek, balsam i środek leczniczy

W starożytności mirry używano jako pachnidła. Wchodziła w skład quetoret (wonnej mieszaniny złożonej z około 13 substancji, w tym mirry i aloesu), pachnidła stosowanego podczas obrzędów religijnych i ceremonii (m.in. przez Egipcjan). Mirrą perfumowały się kobiety (nosiły woreczek na piersi) i perscy królowie. Stosowano ją do skrapiania ubrań i odświeżania łóżek. Swoją historię mirra ma również w Biblii – była składnikiem świętego oleju do namaszczania oraz jednym z trzech darów przyniesionych przez Trzech Króli ze Wschodu narodzonemu Jezusowi. Starożytni Egipcjanie z kolei stosowali ją jako jeden ze składników środka do balsamowania zwłok (wierzyli, że mirra ułatwia duszy przejście na tamten świat). Była też środkiem leczniczym: przeciwbólowym, odkażającym, pomocnym przy dolegliwościach żołądkowych i oddechowych, przyspieszającym gojenie się ran oraz pozwalającym utrzymać higienę jamy ustnej. Była też panaceum na czerwonkę i trąd.

Współczesny składnik kosmetyków i leków

Obecnie mirra również znajduje szerokie zastosowanie, najczęściej w formie olejku eterycznego, otrzymywanego z destylacji żywicy:

1) dodawana jest do kosmetyków (głównie balsamów i olejków do ciała), gdyż posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne (leczy drożdżycę Candida) oraz ściągające i antyseptyczne; odkaża skórę, przyspiesza gojenie się ran, zapobiega pękaniu naskórka i odbudowuje strukturę skóry oraz obkurcza rozszerzone pory; dodawana jest do naturalnych antyperspirantów, gdyż ogranicza wydzielanie potu; hamuje wydzielanie nadmiernych ilości łoju, przez co leczy trądzik; jest substancją odmładzającą i ujędrniającą oraz wspomaga leczenie schorzeń skórnych, m.in. egzemy;
2) wspomaga leczenie cukrzycy, gdyż znacząco obniża poziom cukru we krwi;
3) obniża poziom złego cholesterolu w krwi, przez co zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych;
4) wykazuje działanie przeciwbólowe, a także działając obkurczająco, tamuje krwawienia, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na hemoroidy;
5) z uwagi na zdolność tamowania krwawienia jest też dodatkiem do past do zębów i płynów do płukania ust, mających ograniczać krwawienie dziąseł i przyspieszyć regenerację błony śluzowej jamy ustnej; pomaga przy bólu zębów, pleśniawkach, ropnym zapaleniu gardła i języka oraz niweluje nieprzyjemny zapach z ust;
6) działanie przeciwbólowe spowodowało, że dodaje się ją do maści na stłuczenia, otarcia czy bóle stawów po urazach; leczy artretyzm i reumatyzm;
7) poprawia samopoczucie, pomaga się zrelaksować, niweluje stany przemęczenia i stres, dlatego przeciwdziała depresji, działa oczyszczająco na umysł i emocje;
8) pozytywnie oddziałuje na żeński układ rozrodczy: usuwa skrzepy krwi z macicy i przyspiesza przyrost nowej tkanki w tym organie, leczy też nadżerki, dawniej stosowana po porodzie jako środek przeciwbólowy i przyspieszający obkurczanie się macicy;
9) działa wykrztuśnie w schorzeniach układu oddechowego, usuwa nadmiar śluzu i osusza oskrzela, polecana jest więc przy astmie, bronchicie czy kaszlu, ale też przy dolegliwościach ze strony zatok;
10) pomaga przy bólach żołądka i biegunkach oraz odbudowuje śluzówkę w przewodzie pokarmowym, niszczy też bytujące w nim pasożyty;
11) unieszkodliwia bakterie gronkowca złocistego oraz może być lekiem ratującym życie przy sepsie;
12) sprzyja detoksykacji krwi i wątroby, wzmaga wydzielanie żółci;
13) ma działanie antynowotworowe;
14) działa antyalergicznie;
15) odkaża i odświeża powietrze w pomieszczeniach.

Substancje bioaktywne

Prozdrowotne właściwości mirry wynikają z bioflawonoidów roślinnych, będących silnymi antyoksydantami. Występują one w postaci kompleksu flawonoliganów, zwanego sylimaryną. Obejmuje ona następujące związki: sylibinę, izosylibinę, sylikrystynę, sylidaninę i taksyfolinę. Oprócz tego mirra zawiera seskwiterpeny (węglowodory w postaci oleistych cieczy lub substancji stałych), wśród których szczególnie ważny jest furanoseskwiterpen, wykazujący zdolności do hamowania wzrostu raka piersi i prostaty. Do seskwiterpenów znajdujących się w olejku mirrowym należą też: β-elemen i δ-elemen. Ponadto żywica ta zawiera znaczne ilości minerałów (sód, potas, krzem, cynk, chlor) i witamin. W skład mirry wchodzą też trójterpeny, kwasy trójterpenowe i fenole.

Rozważne ilości

Pomimo że mirra należy do substancji bezpiecznych, jej przedawkowanie może wywołać dolegliwości żołądkowe (mdłości, wymioty, biegunki) i przyspieszenie akcji serca. Nie jest zalecana również dla kobiet w ciąży.


Bibliografia

Różański H., Mirra, olejek mirrowy – Mirrhae Oleum Mirrhae, online: http://rozanski.li/447/mirra-olejek-mirrowy-myrrhae-oleum-myrrhae/ [dostęp 23.03.2018]

Gać J., Złoto, kadzidło i mirra, online: http://www.pch24.pl/zloto--kadzidlo-i-mirra------------------------------,20313,i.html, dostęp [6.05.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password