On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Olej migdałowy w codziennej pielęgnacji

Olej z migdałów, który tłoczony jest na zimno posiada wiele właściwości pielęgnacyjnych i prozdrowotnych.

Olej migdałowy, który tłoczony jest na zimno posiada doskonałe właściwości pielęgnacyjne i prozdrowotne.

Działanie na skórę

Jednym z najczęstszych zastosowań olejku migdałowego jest pielęgnacja skóry. Można go nakładać bezpośrednio na twarz i ciało. Posiada właściwości nawilżające i pomaga zapobiegać utracie wody, dlatego świetnie nadaje się do cery suchej i wrażliwej. Szybko się wchłania, wygładza skórę i nadaje jej miękkość.

Można go użyć do demakijażu. Pomaga usuwać zanieczyszczenia z porów i mieszków włosowych, działa przeciwzapalnie, wspomaga zatem zwalczanie trądziku.

Dzięki dużej zawartości witaminy E zapobiega starzeniu skóry, chroni ją przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem słonecznym. Wspomaga też produkcję kolagenu. Redukuje cienie i opuchliznę pod oczami oraz blizny i rozstępy.

Nawilżające, przeciwzapalne i łagodzące właściwości olejku przynoszą ulgę w poparzeniach słonecznych, egzemie czy łuszczycy. Może być używany do gojenia niewielkich otarć, ran i skaleczeń, także u dzieci.

Działanie na włosy i paznokcie

Olej migdałowy jest naturalną odżywką dla włosów i skóry głowy. Nawilża i odżywia skórę, wzmacnia i wygładza włosy, chroni je przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych. Posiada działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Podobny wpływ olejek migdałowy ma na paznokcie. Zawiera duże ilości witamin i minerałów, które odżywiają i wzmacniają paznokcie.

Działanie na układ sercowo-naczyniowy

Dzięki zawartości kwasów omega-3 i witaminy E olej migdałowy przyjmowany wewnętrznie pomaga zapobiegać chorobom serca. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu (LDL), a zwiększa poziom dobrego (HDL). Stabilizuje też poziom cukru we krwi.

Pozostałe działanie

Używany do masażu olejek migdałowy rozluźnia, łagodzi stres i bóle mięśni.

Dodany do codziennej diety wzmacnia odporność, a także poprawia pamięć. Przeciwdziała uszkodzeniom oksydacyjnym, co pomaga zapobiegać chorobom serca i nowotworom. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczy pomaga zachować prawidłową wagę i wspomaga odchudzanie. U osób starszych zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, co prowadzi do ślepoty, oraz zaburzeniom funkcji poznawczych.

Przeciwwskazania

Może wywołać reakcje alergiczne u osób nadwrażliwych na orzechy, powinny więc one zachować ostrożność.


Bibliografia

Nowak K., Olszańska M., Ogonowski J., Migdały jako surowce w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym, Chemik, 2005, tom 58, nr 11-12, s. 594-597

Ferreira M., The Benefits of Almond Oil for Skin, Hair, and Cooking, Healthline 26.05.2016, online: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/almond-oil [dostęp 6.01.2019]

Kubala J., Health Benefits and Uses of Almond Oil, Healthline 30.12.2017, online: https://www.healthline.com/nutrition/almond-oil [dostęp 6.01.2019]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password