Czym jest persymona
Persymona (łac. Diospyros kaki) to roślina uprawiana dla owoców główne w Chinach, Korei Południowej, Japonii, Brazylii, Hiszpanii i Włoszech. Owoce sprzedawane są pod wieloma nazwami – na straganach i w sklepach znane są pod nazwami: kaki, sharon albo hurma – są to duże, pomarańczowe owoce jagodowe.
Silne działanie antyoksydacyjne
Owoce zawierają dużo substancji antyoksydacyjnych, w tym: kwas askorbinowy, karotenoidy oraz polifenole. Związki te kumulują się przede wszystkim w skórce owocu, najlepiej więc nie obierać owocu przed jedzeniem. Antyoksydanty zmniejszają stres oksydacyjny w tkankach organizmu, dlatego spowalniają procesy starzenia, a ponadto zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów.
Właściwości przeciwnowotworowe
Tradycyjnie w medycynie chińskiej używane było do ochrony przeciwnowotworowej, a także u już chorych do ograniczenia objawów choroby. Coraz częściej bada się właściwości tego owocu, aby sprawdzić, w których chorobach nowotworowych można by go wykorzystać. Z całą pewnością persymona może być użyta do walki z niektórymi rodzajami białaczki.
Nie tylko owoce
Również liście rośliny są używane od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej, przede wszystkim dla zapewnienia zdrowia układu krążeniowo-naczyniowego. Pomagają zapobiegać i leczyć nadciśnienie tętnicze, wewnętrzne krwotoki, miażdżycę oraz zmniejszają ryzyko udarów.
Liście kaki zawierają także dużo flawonoidów, które są silnymi antyoksydantami, dlatego zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za stres oksydacyjny.
Kwiaty nie tylko pachną
Kwiaty także mogą mieć działanie prozdrowotne. Wykazano, że ekstrakt z płatków kwiatowych hamują podziały komórek niektórych ludzkich nowotworów, a w kilku z nich mogą wręcz powodować obumieranie komórek. Działanie cytotoksyczne udowodniono w komórkach raka jelita grubego, raka szyjki macicy oraz nowotworu trzustki.