On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Persymona – owoc o wielu imionach

Kaki zawierają dużo substancji antyoksydacyjnych, a związki te kumulują się przede wszystkim w skórce owocu.

Czym jest persymona

Persymona (łac. Diospyros kaki) to roślina uprawiana dla owoców główne w Chinach, Korei Południowej, Japonii, Brazylii, Hiszpanii i Włoszech. Owoce sprzedawane są pod wieloma nazwami – na straganach i w sklepach znane są pod nazwami: kaki, sharon albo hurma – są to duże, pomarańczowe owoce jagodowe.

Silne działanie antyoksydacyjne

Owoce zawierają dużo substancji antyoksydacyjnych, w tym: kwas askorbinowy, karotenoidy oraz polifenole. Związki te kumulują się przede wszystkim w skórce owocu, najlepiej więc nie obierać owocu przed jedzeniem. Antyoksydanty zmniejszają stres oksydacyjny w tkankach organizmu, dlatego spowalniają procesy starzenia, a ponadto zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów.

Właściwości przeciwnowotworowe

Tradycyjnie w medycynie chińskiej używane było do ochrony przeciwnowotworowej, a także u już chorych do ograniczenia objawów choroby. Coraz częściej bada się właściwości tego owocu, aby sprawdzić, w których chorobach nowotworowych można by go wykorzystać. Z całą pewnością persymona może być użyta do walki z niektórymi rodzajami białaczki.

Nie tylko owoce

Również liście rośliny są używane od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej, przede wszystkim dla zapewnienia zdrowia układu krążeniowo-naczyniowego. Pomagają zapobiegać i leczyć nadciśnienie tętnicze, wewnętrzne krwotoki, miażdżycę oraz zmniejszają ryzyko udarów.

Liście kaki zawierają także dużo flawonoidów, które są silnymi antyoksydantami, dlatego zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za stres oksydacyjny.

Kwiaty nie tylko pachną

Kwiaty także mogą mieć działanie prozdrowotne. Wykazano, że ekstrakt z płatków kwiatowych hamują podziały komórek niektórych ludzkich nowotworów, a w kilku z nich mogą wręcz powodować obumieranie komórek. Działanie cytotoksyczne udowodniono w komórkach raka jelita grubego, raka szyjki macicy oraz nowotworu trzustki.


Bibliografia

Achiwa Y. i in., Inhibitory effects of persimmon (Diospyros kaki) extract and related polyphenol compounds on growth of human lymphoid leukemia cells, Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 1997, vol. 61, p. 7, s. 1099–1101, online.

Kyung-Jin J. i in., Anticancer activity of persimmon (Diospyros kaki L.) calyx extract on human cancer cells, Journal of Medicinal Plants Research 2011, vol. 5, p. 12, s. 2546–2550, online.

Ochmian I. i in., Wpływ przechowywania owoców persymony (Diospyros kaki) w warunkach shelf life na wybrane cechy fizyczne i skład chemiczny, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2016, vol. 1, p. 104, s. 155–166, online.

Sun L. i in., Evaluation to the antioxidant activity of total flavonoids extract from persimmon (Diospyros kaki L.) leaves, Food and Chemical Toxicology, 2011, vol. 49, p. 10, s. 2689–2696, online.

Xie Ch. i in., Persimmon (Diospyros kaki L.) leaves: a review on traditional uses, phytochemistry and pharmacological properties, Journal of Ethnopharmacology 2015, vol. 163, p. 229–240, online.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password