
Czym jest sprzężony kwas linolowy CLA?
Sprzężony kwas linolowy CLA jest naturalnym tłuszczem występującym w wielu produktach zwierzęcych i przetworach mlecznych. Zawierają go również olej szafranowy i słonecznikowy. Sprzężony kwas linolowy posiada działanie prozdrowotne, co oznacza, że ma wpływ na ochronę zdrowia człowieka.
Problem z otyłością
W ostatnich latach liczba ludzi otyłych na całym świecie gwałtownie wzrosła. Leczenie otyłości jest dość kosztowne i uciążliwe. Co więcej, borykający się z nią ludzie często mają obniżone poczucie własnej wartości oraz są bardziej podatni na różne choroby. W walce z otyłością może pomóc CLA, które posiada właściwości redukujące tkankę tłuszczową.
CLA nie tylko na otyłość
Badania wykazały, że sprzężony kwas linolowy przy odpowiedniej suplementacji pomaga zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej w organizmie, zazwyczaj w granicach 0,4–0,7 kg na tydzień przez okres około 6 miesięcy. Dodatkowo CLA może pomóc również w przyroście masy mięśniowej. Sprzężony kwas linolowy działa jako przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki, obniża w organizmie poziom złego cholesterolu oraz może mieć pozytywny wpływ przy problemach skórnych czy stwardnieniu rozsianym. Naukowcy donoszą, że jego regularne spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka piersi. W innym badaniu przeprowadzonym na Purdue University w Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że CLA poprawia poziom insuliny średnio u 70% pacjentów mających problem z cukrzycą. Dodatkowo, stosując CLA, możemy spodziewać się obniżenia poziomu glukozy we krwi oraz stężenia triglicerydów.
Czy warto stosować?
Przyjmowanie sprzężonego kwasu linolowego CLA jest zalecane u sportowców oraz osób mających problemy z nadwagą, które chcą pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej, zwłaszcza na brzuchu. Przy komponowaniu zbalansowanej diety warto mieć na uwadze suplementy zawierające ten naturalny tłuszcz.