On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Biotyna - niezbędna witamina

Biotyna wytwarzana jest przez florę bakteryjną jelit, dlatego rzadko występują jej niedobory w organizmie.

Biotyna – witamina niezbędna w procesach przemiany materii

Nazwa „biotyna” pochodzi od greckiego słowa bios – życie i w pełni oddaje rolę tej substancji w organizmie – bierze udział w wielu ważnych procesach życiowych. Znana jest również jako witamina H lub witamina B7, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pod względem chemicznym – to heterocykliczny związek pierścieniowy z bocznym łańcuchem zakończonym grupą karboksylową (COOH). Zawiera też siarkę. Jest to substancja wrażliwa na promieniowanie UV, wysokie temperatury oraz kontakt z tlenem i związkami zasadowymi.

Bioprocesy warunkujące życie

Witamina B7 wchodzi w skład wielu ważnych enzymów, dlatego bierze udział w istotnych procesach biochemicznych, jak:
1) glukogeogeneza (proces tworzenia glukozy) – biotyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi;
2) metabolizm białek, tłuszczów i synteza kwasów tłuszczowych,;
3) wchłanianie witaminy C – zwiększa jej przyswajalność,;
4) cykl kwasu cytrynowego, inaczej cykl Krebsa, umożliwiający utlenianie związków organicznych w celu wytworzenia energii niezbędnej do życia, zapewnienia to m.in. niezakłóconą pracę układu nerwowego;
5) synteza protrombiny odpowiedzialnej za krzepliwość krwi – bierze udział razem z witaminą K;
6) wspomaganie pracy tarczycy;
7) pomoc w utrzymaniu zdrowego stanu skóry i włosów (dzięki zawartości siarki);
8) przemiana dwutlenku węgla w organizmie, w których pełni rolę przenośnika tego gazu;
9) procesy wzrostu i podziału komórek.

Zastosowanie i szczególne znaczenie w cukrzycy

Ze względu na bezpośredni udział w procesie tworzenia glukozy oraz zapewnienia jej odpowiedniego stężenia we krwi biotyna jest ważna w łagodzeniu objawów i leczeniu cukrzycy typu 2. U diabetyków zatem obserwuje się wyraźnie zwiększone zapotrzebowanie na biotynę. Witamina ta może okazać się pomocna również w anemii, przy wypadaniu włosów, w problemach z tarczycą czy w chorobach skóry. Jej odpowiednia ilość jest też istotna dla kobiet w ciąży, gdyż niedobór biotyny może być jednym z czynników warunkujących wystąpienie wad wrodzonych płodu.

Biotyna stosowana jest w wielu kosmetykach pielęgnujących skórę, które mają zazwyczaj w składzie witaminę A i E. Związek ten głęboko nawilża skórę, likwiduje przebarwienia, przywraca jędrność i wygładza zmarszczki. Witamina H pomocna jest także przy bardziej nasilonych problemach skórnych, jak stany zapalne, trądzik i łojotok.

Groźny niedobór i nieistotny nadmiar

W odróżnieniu od innych witamin biotyna wytwarzana jest przez florę bakteryjną jelit, dlatego rzadko występują jej niedobory. Jeżeli już do nich dochodzi, to nie wynikają one z braku w pożywieniu, a z osłabienia lub zniszczenia mikroflory bakteryjnej spowodowanego np.: antybiotykoterapią czy żywieniem pozajelitowym. U takich chorych mogą pojawić się następujące objawy: zmiany skórne w postaci wysypki czy łuszczenia się naskórka, wypadanie włosów, osłabienie i rozdwajanie się paznokci, bóle mięśni i stawów, drętwienie kończyn, zapalenie spojówek oraz senność, lękliwość, obniżenie nastroju z depresją i halucynacjami włącznie. Podwyższony poziom cholesterolu i powiększona wątroba również świadczą o poważnym niedoborze biotyny. Co ciekawe, nie stwierdzono skutków jej nadmiaru. Jeżeli decydujemy się na suplementację, to należy pamiętać o przyjmowaniu jej wraz z innymi witaminami z grupy B, witaminami A i E oraz magnezem i manganem, gdyż z tymi mikroskładnikami działa najlepiej. Dobowe zapotrzebowanie na biotynę wynosi: 5–6 µg dla niemowląt, 8 µg dla dzieci do 3 roku życia, 12 µg dla dzieci od 4 do 6 roku życia, 20 µg dla dzieci od 7 do 9 roku życia, 25 µg dla nastolatków, 30 µg dla dorosłych oraz 35 µg dla kobiet ciężarnych i karmiących.

Produkty bogate w biotynę

1) mięso wieprzowe wołowe i drobiowe – najwięcej biotyny jest w wątrobie (100–200 µg/100 g wątroby) oraz nerkach,
2) soja (65 µg/100 g),
3) żółtko jaja (60 µg/100 g),
4) orzechy włoskie (25,5 µg/100 g),
5) sardynki (21 µg/100 g),
6) migdały (17 µg/100 g),
7) grzyby (15 µg/100 g),
8) ryż brązowy (9 µg/100 g),
9) produkty zbożowe pełnoziarniste (7 µg/100 g),
10) szpinak (6 µg/100 g),
11) marchew (3 µg/100 g),
12) pomidory (2 µg/100 g).

Oprócz tego znajdziemy ją w: mleku i jego przetworach, drożdżach, kukurydzy, kalafiorze, cebuli, burakach, grochu, bananach, arbuzach, melonach, grejpfrutach, brzoskwiniach, winogronach oraz nierafinowanych i tłoczonych na zimno olejach rzepakowym i słonecznikowym.


Bibliografia

Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii 2009, nr 4, s. 229–238, online: http://www.czytelniamedyczna.pl/2659,witaminy-z-grupy-b-naturalne-zrodla-rola-w-organizmie-skutki-awitaminozy.html, [dostęp 5.02.2018]

Peszko B., Witaminy – mój sposób na zdrowie, Warszawa 2014


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password