On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Wapń – fundament zdrowego organizmu

Budulec kości i zębów, odpowiedzialny za działanie licznych mechanizmów.

Powszechnie wiadomo, że wapń jest istotnym składnikiem kości i zębów – obliczono, że ciało dorosłego człowieka zawiera nawet do 1,2 kg tego pierwiastka. Rola wapnia w organizmie nie ogranicza się jednak do funkcji budulcowej – odpowiedzialny jest za poprawne działanie licznych mechanizmów nieustannie zachodzących w ciele każdego z nas.

Nie tylko jako budulec

Analizując skład ludzkiego ciała, naukowcy wyodrębnili dwie postaci, pod którymi kryje się wapń. W układzie szkieletowym gromadzony jest hydroksyapatyt – związana forma, odpowiedzialna za wytrzymałość kości i poprawną budowę zębów. Stanowiące jedynie 1% zawartego w organizmie pierwiastka jony wapniowe pełnią nie mniej istotną funkcję – regulują liczne procesy, takie jak:

  • krzepnięcie krwi,
  • kurczenie się włókien mięśniowych,
  • reakcje zapalne,
  • rozmnażanie komórek i regeneracja,
  • aktywacja enzymów i stymulacja wydzielania hormonów.

Dzienne zapotrzebowanie

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami rekomendowana dzienna dawka wapnia to 1000 mg dla osób dorosłych. Podaż pierwiastka powinna być podwyższona do 1200–1300 mg w okresie intensywnego wzrostu oraz w podeszłym wieku. Prawidłowy poziom wapnia we krwi oscyuje w granicach 8,5–10,5 mg/dl.

Fizjologiczne wchłanianie zawartego w pożywieniu wapnia uzależnione jest od obecności i aktywności witaminy D.

Nie za mało, nie za dużo

Niedobór wapnia może pojawić się w wyniku niewystarczającej podaży tego metalu wraz z pożywieniem bądź nieprawidłowego stopnia przyswajania i wydalania pierwiastka. Do skutków hipokalcemii należą:

  • bóle mięśniowe,
  • łamliwość kości i osteoporoza,
  • krwotoki z nosa,
  • zaburzenia pracy serca i krzepnięcia krwi,
  • wahania ciśnienia tętniczego,
  • krzywica,
  • tężyczka,
  • złe samopoczucie i stany lękowe.

Nadmiary wapnia w organizmie występują rzadko, lecz wzmożoną uwagę powinny zwracać symptomy takie jak zaparcia i nudności. Przewlekła hiperkalcemia może prowadzić do formowania się kamieni nerkowych i zaburzenia wchłaniania mikroskładników.

Wapń w codziennej diecie

Do produktów o wysokiej zawartości omawianego pierwiastka należą przede wszystkim: nabiał, jaja, ryby i konserwy rybne. Wapń obecny w produktach mlecznych cechuje się szczególnie wysoką wchłanialnością, dotyczy to głównie kefirów i jogurtów. Należy mieć na uwadze, że ten pierwiastek zawarty w produktach niskotłuszczowych jest gorzej przyswajalny – z tego powodu warto sięgać po produkty półtłuste bądź pełnotłuste. Osoby na diecie wegańskiej powinny dbać o podaż wapnia, spożywając: kasze, kakao, kapustę włoską, szczypior, ciemnoziarniste pieczywo oraz suche nasiona roślin strączkowych. Cenne źródła wapnia to także: orzechy, suszone figi, mleko sojowe oraz tofu. Należy mieć na uwadze, że przyswajalność pierwiastka z produktów roślinnych jest istotnie niższa.


Bibliografia

Tagi: wapń
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password