On:
list W: Alergie person Dodane przez:

Witamina P – nieodzowny towarzysz witaminy C

Citryn (witamina P) zwiększa przyswajalność i wzmacnia działanie kwasu askorbinowego.

Witamina P (citryn) to nie jeden związek chemiczny, lecz kilkadziesiąt zaliczanych do grupy bioflawonoidów. Zostały one odkryte i nazwane w 1936 roku przez węgierskiego biochemika Alberta Szent-György, który 3 lata wcześniej odkrył również witaminę C (kwas askorbinowy).

Ustalenie istnienia witaminy P w cytrynie było następstwem badań nad witaminą C. Węgierski badacz chciał bowiem ustalić, czy witamina C występująca w cytrusach wykazuje większą aktywność biologiczną od tej wyizolowanej. Okazało się, że to właśnie citryn zwiększa przyswajalność i wzmacnia działanie kwasu askorbinowego.

Skąd wzięła się nazwa

Witamina P pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, a jedną z nich jest zmniejszanie przepuszczalności ścianek naczyń krwionośnych (citryn uszczelnia je przez zwiększenie mocy kapilarnej). To właśnie od angielskiego słowa permeability (przepuszczalność) pochodzi nazwa witaminy P. Z kolei określenie zamienne (citryn) wskazuje źródło występowania tych związków (cytrusy). Obecnie bioflawonoidy stanowią osobną grupę związków i nie są zaliczane do witamin, ponieważ ich niedobór nie wywołuje zespołu objawów typowych dla niedoboru witamin. Określenie witamina P funkcjonuje jednak do dziś jako nazwa umowna.

Rola w organizmie

Citryn odpowiada za wiele ważnych funkcji fizjologicznych:

1) z witaminą C (wzmacniając jej działanie):
usprawnia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, działając na nie rozkurczowo,
• zmniejsza ich kruchość (uszczelnia je), co reguluje przepuszczalność naczyń włosowatych,
• obniża ciśnienie krwi;

2) reguluje poziom cukru we krwi;

3) pomaga utrzymać właściwy poziom dobrego cholesterolu (HDL);

4) bierze udział w procesie metabolizmu węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych;

5) rozluźnia mięśnie gładkie w przewodach żółciowych;

6) ogranicza rozwój wrzodów żołądka i dwunastnicy;

7) zapobiega powstawaniu siniaków i obrzęków;

8) działa antyalergicznie;

9) ma właściwości grzybobójcze;

10) ma silne właściwości antyoksydacyjne – bioflawonoidy są grupą związków neutralizujących wolne rodniki tlenowe, których nadmiar uszkadza komórki, prowadząc do rozwoju licznych stanów zapalnych, co z kolei może przyczynić się do wystąpienia wielu schorzeń (miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zawału serca, chorób neurodegeneracyjnych, a nawet nowotworów);

11) poprawia samopoczucie, bo podwyższa poziom adrenaliny stymulującej organizm do działania;

12) łagodzi objawy menopauzy.

Nie tylko w cytrusach

Bioflawonoidy występują w wielu owocach (nie tylko w cytrusach) – znajdują się tuż pod skórką i pełnią funkcję barwników i przeciwutleniaczy oraz chronią przed atakiem grzybów i owadów. Witaminę P znajdziemy w: cytrynach, pomarańczach, grejpfrutach, morelach, śliwkach węgierkach, jeżynach, czarnych porzeczkach, wiśniach, aronii, owocach dzikiej róży, berberysu, głogu i czarnego bzu. Flawonoidy są też w warzywach (papryce, kaparach i szpinaku) i ziołach (szczawiu, fiołku trójbarwnym, dziurawcu, mięcie, rumianku, lukrecji) oraz w gryce i czerwonym winie. Warto wiedzieć, że citryn rozpuszcza się w wodzie, dlatego wydalany jest z moczem, trudno więc doprowadzić do jego nadmiaru w organizmie. Niedobór natomiast może przyczyniać się do pękania naczyń włosowatych, co widoczne jest w postaci siniaków i wybroczyn. Mogą też krwawić dziąsła. Brak odpowiedniej ilości witaminy P znacznie zwiększa ryzyko dolegliwości ze strony układu krwionośnego. Oprócz tego pojawić się mogą bóle głowy, ogólne zmęczenie, bezsenność, problemy z pamięcią i koncentracją, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunki, wymioty) oraz nadwrażliwość na światło słoneczne i ciągłe uczucie zimna.

Bardzo ważne jest synergiczne działanie citrynu z witaminą C, którą chroni on przed utlenianiem. Biodostępność kwasu askorbinowego znacznie zwiększa się przy współudziale witaminy P. Oba te związki znacznie podnoszą odporność organizmu. Idealny stosunek witaminy C do flawonoidów wynosi 5:1.


Bibliografia

Błasiak J., Witamina P (citryn) – właściwości, źródła i wpływ na organizm, online: http://www.biomedical.pl/witaminy-i-mineraly/witamina-p-6622.html [dostęp 6.04.2018]

Hickey S., Saul A., Witamina C – historia prawdziwa, Rzeszów 2017


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password