WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY D3
Jest to organiczny związek chemiczny, który odpowiada za prawidłową mineralizację kości. Witamina D3 zwana jest potocznie ” witaminą słońca”, ponieważ powstaje w organizmie pod wpływem działania promieni słonecznych. Ponadto związek ten wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, a także odpowiada za prawidłową pracę mięśni. Witamina ta wykazuje działanie bardzo podobne do hormonów, ponieważ jej metabolity są syntetyzowane w nerkach, a następnie transportowane wraz z krwią do wszelkich tkanek. Głównymi miejscami działania witaminy D3 są jelito, nerki i układ kostny.
ŹRÓDŁA D3 W ŻYWNOŚCI, SUPLEMENTACJA
Dobrym źródłem witaminy D3 są oleje z wątroby ryb, mleko i jego przetwory, a także produkty zbożowe. W Polsce wzbogaca się w ten związek margaryny i mleko w proszku dla niemowląt. Podczas spożywania witaminy z tej grupy należy pamiętać, iż jest ona rozpuszczalna tylko w tłuszczach, co ma duże znaczenie do wchłaniania jej w organizmie. Z uwagi na to, iż witamina D3 występuje w bardzo małych ilościach w pożywieniu, zaleca się stosowanie jej w postaci suplementów diety w dawkach 100-500 ug cholekalcyferolu w preparatach wieloskładnikowych.
NIEDOBÓR, A NADMIAR WIT. D3
Niedobory tej witaminy zdarzają się dosyć często, a przyczyn ich powstawania jest wiele. Zbyt mała ilość w organizmie cholekalcyferolu powoduje demineralizacje kości, objawiającej się u dzieci krzywicą, natomiast u dorosłych objawia się to podatnością na łamliwość kości (osteoporoza). Ponadto jej niedobory mogą powodować rozmiękczanie kości (osteomalacje), a także silne osłabienie włókien mięśniowych.
Nadmierne ilości witaminy D3 mogą powodować silne osłabienie organizmu, biegunkę, wielomocz, powstawanie silne trujących nadtlenków, zwapnienie niektórych tkanek np.: serca, nerek czy płuc.