Egzotyczny owoc długowieczności
Jagody goji uznawane są za superżywność ze względu na dużą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy.
Małe, niepozorne skarby
Jagody goji to owoce dwóch spokrewnionych gatunków roślin z rodziny psiankowatych – kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum) i kolcowoju chińskiego (Lycium chinense). W medycynie chińskiej używane od ponad 2000 lat i uznawane za źródło długowieczności i siły życiowej. Zawierają wiele substancji o dużej aktywności biologicznej, dlatego zalicza się je do grupy superżywności.
Bogactwo owoców goji
Jest w nich dużo substancji odżywczych i prozdrowotnych: liczne witaminy (m.in. C, E, B1, B2, B6), minerały (m.in. żelazo, wapń, cynk, selen), nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy (β-karoten, zeaksantyna, luteina, likopen), flawonoidy (kemferol, kwercetyna, mirycetyna), fitosterole (β-sitosterol). Za najważniejszy składnik bioaktywny uznawany jest jednak kompleks polisacharydowy (LBP), który wykazuje wielokierunkowe działanie na organizm; jego zawartość w owocach wynosi 5–8%.
Egzotyczne źródło zdrowia i długowieczności
Kompleks polisacharydowy stymuluje pracę układu immunologicznego, hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, m.in.: raka żołądka, okrężnicy, płuc, sutka, gruczołu krokowego, i pobudza ich apoptozę (śmierć komórki). Wykazuje również działanie przeciwutleniające i ochronne na komórki wątroby.
Jagody goji regulują gospodarkę węglowodanową i tłuszczową. Mają działanie hipoglikemiczne. Stymulują namnażanie się komórek β wysp trzustkowych oraz powodują zwiększenie wychwytu glukozy w tkankach obwodowych. Obniżają poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL, trójglicerydów, a także podwyższają poziom cholesterolu HDL. Zawarty w owocach cyperon wpływa korzystnie na pracę serca i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki temu jagody goji mogą wspomagać profilaktykę chorób układu krążenia i cukrzycy.
Ekstrakt z jagód jest bogaty w zeaksantynę i luteinę, które działają ochronnie na komórki nerwowe siatkówki oka oraz zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Regularne jedzenie tych owoców wzmacnia kości i stawy, łagodzi bóle reumatyczne, opóźnia procesy starzenia, wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego i poprawia jakość snu.
Smaczna przekąska
Jagody mają smak zbliżony do żurawiny z dodatkiem nut pomidorów i ziół. Można je jeść suszone jako przekąskę między posiłkami. Z gotowanych owoców warto przygotować herbatę. Będą również dobrym dodatkiem do warzyw, ryżu, kurczaka, wieprzowiny czy zup. Zalecane dzienne spożycie suszonych owoców to 5–12 g.
Przeciwwskazania
Z powodu ryzyka zatrucia wywołującego zaburzenia przewodu pokarmowego i nerwowego, nie należy spożywać niedojrzałych owoców. Nie zaleca się ich jedzenia osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe, kobietom ciężarnym i karmiącym. Ostrożność powinni zachować alergicy, u których owoce mogą wywołać krzyżowe reakcje alergiczne.
Bibliografia
Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury, Postępy Fitoterapii 2014, nr 4, s. 247–251.
Paradowska K., Czerniejewska M., Zielińska A. i in., Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z suszonych owoców goji, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2016, nr 4 (107), s. 115–124.
Kulczyński B., Groszczyk B., Cerba A. i in., Owoce goi (Lycium barbarum) jako źródło związków bioaktywnych w żywności – przegląd literatury, Nauka. Przyroda. Technologie 2014, t. 8, nr 2 (19), s. 1–11.
Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii 2012, nr 2, s. 93–100.
Braun L., Cohens M., Herbs and Natural Supplements Inkling: An Evidence-Based Guide,
Sydney 2010, s. 552–554.
In Same Category