Rośliny przeciw rakowi - poznaj naturalne sposoby na raka
Choroba nowotworowa to jedna z najczęstszych chorób XXI wieku. Rośliny są od tysięcy lat wykorzystywane są do zapobiegania i leczenia różnych chorób. Niektóre składniki roślin zostały potwierdzone pod kątem działania przeciwnowotworowego. Obecnie część osób chorych na raka stosuje wyłącznie naturalne substancje lub łączy je z konwencjonalnymi metodami leczenia. Jakie rośliny i substancje mogą być wsparciem dla organizmu w trakcie choroby nowotworowej?
Rośliny jako wsparcie w leczeniu choroby nowotworowej
Obecnie rośliny i zioła są cenione nie tylko za ich walory smakowe, ale też za potencjalne właściwości zdrowotne. Stosowane są jako wsparcie wielu problemów zdrowotnych, w tym również choroby nowotworowej. Odnalezienie skutecznego, nietoksycznego leku na raka stanowi jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Według ankiety przeprowadzonej w amerykańskich szpitalach onkologicznych 33,3% spośród 3118 chorych potwierdziło stosowanie alternatywnych terapii w trakcie choroby nowotworowej. W większości przypadków (35,8%) były to właśnie preparaty ziołowe.
Podczas chemioterapii często pojawia się szereg niepożądanych skutków ubocznych. Zastosowanie naturalnych terapii może zmniejszyć niepożądane skutki uboczne lub zapobiec powstaniu
Ale jak to się dzieje, że roślina może być uzupełnieniem leczenia choroby nowotworowej lub jej zapobiegać? Niektóre rośliny i związki w nich zawarte mają silne działanie przeciwnowotworowe, które jest znane już od wieków!
Jakie grzyby wspierają w leczeniu choroby nowotworowej? Naturalne sposoby na raka
Kordyceps
Kordyceps (zwany maczużnikiem chińskim) to rzadko występujący, rosnący w górzystych terenach Tybetu. Naukowcy sugerują, że regularne spożywanie kordycepsu odgrywa istotną rolę w zapobieganiu powstawania i leczeniu choroby nowotworowej.
Maczużnik chiński zawdzięcza swoje antyrakowe właściwości kordycepinie. Najnowsze badania dowodzą, że kordycepina może stymulować komórki nowotworowe do apoptozy – programowanej śmierci.
Stosowanie kordycepsu obniża efektywność wydzielanie VEGF – czynniku wzrostu śródbłonka naczyniowego. Dzięki temu pogorszone jest ukrwienie formującego się raka, co znacznie spowalnia tempo jego wzrostu.
Analiza składu grzyba wykazała, że kordyceps cechuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Substancje o charakterze antyoksydacyjnym zmniejszają stężenie wolnych rodników indukujących powstawanie i progresję niektórych typów raka.
Kordyceps jest dużym wsparciem dla osób w trakcie konwencjonalnej terapii przeciwnowotworowej. Zaobserwowano, że w przypadku zażywania go podczas stosowania Taxolu, substancje zawarte w maczużniku chińskim przyspieszają regenerację szpiku kostnego i przywracając fizjologiczną liczbę białych krwinek.
Grzyb maitake
Grzyb maitake (żagwica listkowata) jest kolejnym naturalnym sposobem na raka. Znany jest w medycynie naturalnej z silnego działania przeciwrakowego. Po latach leczniczego stosowania na Dalekim Wschodzie grzyb ten zdobywa coraz większą popularność w instytutach medycznych całego świata. Onkolodzy wykazują wysoką skuteczność kliniczną, potwierdzoną przez prace badawcze. Składniki maitake poprawiły stan zdrowia aż 68% chorych na raka piersi i 62% chorych na raka płuc.
Do najskuteczniejszych składników żagwicy listkowatej należy bioaktywny związek zwany frakcją D. W badaniach laboratoryjnych udowodniono, że D-frakcja jest w stanie doprowadzić komórki nowotworowe do apoptozy. To powoduje, że maitake ma działanie nie tylko hamujące raka, lecz także częściowo odwracające jego rozwój. Poza tym stwierdzono, że D-frakcja stymuluje przeciwrakowe mechanizmy obronne organizmu, pobudzając do działania makrofagi i limfocyty T, a także limfocyty NK wyspecjalizowane do zabijania komórek nowotworowych.
Odkryto, że spożywanie maitake zwiększa skuteczność chemioterapii. W niektórych przypadkach klinicznych pozwala to obniżyć dawki przyjmowanych leków, co przekłada się na osłabienie dokuczliwych skutków ubocznych i podwyższenie jakości życia pacjenta
Żagwica listkowata należy do nielicznej grupy grzybów witalnych, które podawane doustnie zachowują swoją pełną skuteczność. Jest to niezwykle istotne przy stosowaniu maitake w trakcie leczenia nowotworów lub jako środka zapobiegawczego.
Grzyb Shitake
Inaczej twardnik japoński. Jego przeciwnowotworowe właściwości są od lat przedmiotem badań wielu instytutów naukowych na całym świecie.
Lekarze zaobserwowali, że zachorowalność na raka jest mniejsza w regionach, w których twardnik stanowi powszechny element diety. Grzyb zawdzięcza swoją efektywność w walce z rakiem lentinanowi. Co ciekawe, shitake jest jedynym organizmem żywym, z którego wyizolowano ten wielocukier.
Lentinan hamuje wzrost komórek nowotworowych, dlatego może być stosowany w terapii choroby nowotworowej. Co więcej, oddziałując na układ immunologiczny - stymuluje produkcję i uwalnianie białek odpornościowych, które mogą zatrzymywać rozwój guza już w początkowych stadiach jego formowania. Lentinan, uaktywniając limfocyty T pomocnicze oraz zwiększając wydzielanie interleukin i interferonu, pośrednio likwiduje zmiany nowotworowe.
Lentinan obecny w shitake jest bezpieczny dla ludzkiego organizmu i nie wykazuje istotnej toksyczności. Na podstawie wieloletnich badań można stwierdzić, że regularne spożywanie twardnika japońskiego jest istotnym wsparciem organizmu we wsparciu leczenia konwencjonalnego choroby nowotworowej.
Grzyb Reishi
Reishi to jeden z najbardziej znanych grzybów leczniczych. Jego właściwości są od dawna cenione przez tradycyjną medycynę chińską i japońską. Obecnie ze względu na właściwości przeciwnowotworowe, budzi szczególne zainteresowanie naukowców. Prozdrowotne działanie wykazują nie tylko jego owocniki, ale również zarodniki.
Zarodniki reishi zawierają m.in. prozdrowotne związki zwane polisacharydami i triterpenami. Mają one właściwości immunomodulujące i przeciwnowotworowe. Zmniejszają inwazyjność komórek nowotworowych i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Polisacharydy znajdujące się w zarodnikach reishi powodują zwiększenie stężenia TNF-α, IFN-γ, odgrywających ważną rolę w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych i indukowaniu ich apoptozy (śmierci).
Wrośniak różnobarwny naturalnym sposobem na raka
Wrośniak różnobarwny wykazuje wielokierunkową aktywność biologiczną. Zawarte w nim polisacharydy i związki polisacharydowo-białkowo działają immunomodulująco i przeciwnowotworowo. Do głównych substancji czynnych wrośniaka różnobarwnego należą: polisacharydy, kompleksy polisacharydowo-białkowe, polifenole i terpeny.
Pozyskiwane z wrośniaka związki stosowane są w leczeniu nowotworów, jako uzupełnienie chemio- i radioterapii. Wpływają one na przebieg procesu nowotworowego. Wydłużają okres remisji i długość życia. Pomagają złagodzić niepożądane skutki terapii przeciwnowotworowych.
Polisacharydy znajdujące się we wrośniaku różnobarwnym hamują adhezję i migrację komórek guza, wywołują apoptozę komórek nowotworowych (m.in. chłoniaka, białaczki, raka piersi), ograniczają angiogenezę i aktywność transformującego czynnika wzrostu-β1 (TGF-β1). Dodatkowo ograniczają działanie substancji immunosupresyjnych i stymulują odpowiedź immunologiczną typu komórkowego.Wpływają także na aktywność enzymów odpowiedzialnych za neutralizację wolnych rodników tlenowych (uznawanych za jeden z czynników pobudzających rozwój choroby nowotworowej).
Inne rośliny, które wspierają w leczeniu raka
Kadzidłowiec Boswellia serrata
Boswellia serrata, nazywana również indyjskim kadzidłowcem, to roślina pochodząca z Indii. Pozyskiwana z kory kadzidłowca żywica (po oczyszczeniu) stosowana jest jako surowiec leczniczy. Aktywne składniki znajdujące się w żywicy kadzidłowca – kwasy bosweliowe – wykazują działanie antyrakowe i przeciwzapalne. Przyśpieszają apoptozę komórek rakowych, czyli ich naturalnie zaprogramowanego obumierania. Badania naukowe pokazują skuteczność kwasów bosweliowych zwłaszcza w stosunku do guzów mózgu, raka jelita grubego i białaczki.
Przeciwzapalne i antynowotworowe właściwości kwasów bosweliowych przemawiają za stosowaniem ekstraktu z kadzidłowca nie tylko w celach leczniczych, lecz także profilaktycznych.
Bylica roczna naturalnym sposobem na raka
Bylica roczna zawiera m.in. flawonoidy, kumaryny, terpeny. Główną substancją czynną bylicy jest artemizyna, która wykazuje aktywność przeciwutleniającą i przeciwnowotworową. Może ona reagować z wewnątrzkomórkowymi jonami żelaza, powodując wytwarzanie, uszkadzających komórki, wolnych rodników tlenowych. Na działanie artemizyny szczególnie podatne są komórki nowotworowe. Działa ona w sposób selektywny, nie uszkadzając w znacznym stopniu zdrowych komórek i nie wywołując skutków ubocznych obserwowanych przy chemioterapii.
Artemizyna może indukować śmierć komórek nowotworowych na drodze apoptozy i nekrozy, zatrzymywać cykl komórkowy w fazach G1 i G2, hamować angiogenezę (tworzenie naczyń), szlaki sygnałowe (m.in. szlak Wnt / β-katenina, szlak AMPK, szlaki przerzutowe) i aktywność czynników transkrypcyjnych (NF-κB, MYC / MAX, AP-1, CREBP, mTOR) związanych z procesem karcynogenezy.
Na działanie artemizyny i jej pochodnych wrażliwych jest wiele linii komórkowych nowotworów. Wykazuje ona aktywność przeciwnowotworową wobec komórek m.in.: raka piersi, prostaty, jajnika, jelita grubego, nerki, płuc, wątroby, szyjki macicy, skóry.
Dieta w chorobie nowotworowej - jakich produktów unikać, a jakie będą dobrym wyborem?
Naturalne sposoby na raka to nie tylko uwzględnienie roślin. Dieta jest równie ważna w trakcie leczenie choroby nowotworowej lub jej zapobiegania.
W trakcie choroby nowotworowej dieta zmienia się, w zależności od tego, jakiego rodzaju jest to nowotwór. Inne potrzeby żywieniowe ma osoba, która ma raka żołądka, a inne - kiedy osoba ma raka piersi.
Czego unikać?
- Produktów, które zawierają barwniki i aromaty, syrop glukozowo-fruktozowy.
- Spożywania w dużych ilościach cukru i soli
- Spożywania dużej ilości nabiału i tłustego mięsa tj. wieprzowina, baranina, wołowina czy jagnięcina
Co warto jeść?
W diecie osoby chorej na nowotwór powinno się znaleźć dużo warzyw i owoców, bogatych w składniki bioaktywne, które mogą działać ochronnie na organizm. Należy wybierać produkty naturalne, jak najmniej przetworzone. Korzystne będą zdrowe tłuszcze (bardziej pochodzenia roślinnego, niż zwierzęcego) - pestki, nasiona, zdrowe oleje, awokado, kakao, ryby.
Mimo że naturalne sposoby na raka są obiecujące i poniekąd skuteczne, to należy pamiętać, że choroby nowotworowe są skomplikowanymi schorzeniami i wszelkie decyzje dotyczące metod leczenia powinny zostać podjęte na podstawie rzetelnej oceny przypadku przez lekarza i wykwalifikowany personel medyczny.