
Tropikalny owoc na zdrowie
Longan nazywany "smoczym okiem" ma kuliste owoce o żółto-brunatnej barwie, a wewnątrz słodki przeźroczysty miąższ i ciemne nasiono.
Charakterystyka
Longan (Dimocarpus longan) jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae Juss.). Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jako roślina uprawna jest popularny w: Chinach, Indiach, Tajlandii, Indonezji i Malezji. Owoce są bogate w związki o właściwościach przeciwutleniających, mogą więc być cennym składnikiem diety.
Smocze oko
Longan jest drzewem rosnącym do 12 m, o szerokiej koronie i obfitych kwiatostanach. Nazwę „smocze oko” zawdzięcza charakterystycznym owocom. Pod ich żółtawo-czerwono-brunatną skorupką znajduje się ciemnobrunatne nasienie, otoczone białoperłowym galaretowatym miąższem. Owoce można jeść na surowo lub suszone. Ich słodkawy miąższ ma właściwości orzeźwiające i energetyzujące. Jest używany jako dodatek do zup, sałatek, deserów i kompotów.
Najważniejsze substancje
Owoce zawierają wiele witamin (m.in.: C, A, E, K, B1, B2, B3, B4, B9) i minerałów (m.in.: cynk, magnez, fosfor, potas, żelazo), mają dużą zawartość błonnika. Znajdują się w nich związki fenolowe (m.in.: kwas galusowy, kwas elagowy) oraz flawonoidy (m.in.: glikozydy kwercetyny i kemferolu) – wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
Właściwości prozdrowotne
Longan jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy neutralizujących niekorzystne działanie wolnych rodników. Pozyskany z niego ekstrakt redukuje stres oksydacyjny i działa przeciwzapalnie, dlatego może wspomóc profilaktykę chorób nowotworowych czy reumatycznych.
Polisacharydy natomiast ograniczają proces glikacji białek i hamują aktywność enzymu tyrozynazy. Dzięki temu mogą być użyteczne w dermatologii i kosmetyce jako składniki preparatów redukujących przebarwienia i opóźniających procesy starzenia skóry. Znajdują również potencjalne zastosowanie w terapii cukrzycy, w szczególności w zapobieganiu powikłaniom.
Ekstrakt z owoców ma korzystny wpływ na pamięć i koncentrację. Stymuluje aktywność osteoblastów, dlatego można go wykorzystać w profilaktyce i terapii osteoporozy. W tradycyjnej medycynie chińskiej longan podaje się osobom cierpiącym na bezsenność, osom z depresją lub z nadmiernym pobudzeniem.
Bezpieczeństwo stosowania
Nie są znane żadne ogólne przeciwwskazania do jedzenia tych owoców, dlatego większość może je jeść bezpiecznie. Zaleca się jednak ostrożność osobom z objawami ze strony przewodu pokarmowego.
Bibliografia
Yang B., Jiang Y.M., Shi J. i in., Extraction and pharmacological properties of bioactive compounds from longan (Dimocarpus longan Lour.) fruit – A review, Food Research International 2010, nr 44 (7), s. 1837–1842.
Musiał K., Owoce tropikalne Azji Południowo-Wschodniej w kulturze lokalnej i lecznictwie, Wieś i Doradztwo 2016, nr 5, s. 20–27.
Park S., Kim J.H., Son Y. i in., Longan (Dimocarpus longan Lour.) Fruit Extract Stimulates Osteoblast Differentiation via Erk1/2-Dependent RUNX2 Activation, Microbial Biotechnology 2016, nr 6 (26), s. 1063–1066.
Pavlinec A., Longan owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze longanu, Ekologia.pl, online: https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/longan-owoc-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-longanu,24868.html [dostęp: 15.05.2019].