On:
list In: Ból person Posted By:

Balsamka ogórkowata – owoce w walce z cukrzycą

Regularnie spożywane balsamki ogórkowatej może przyczynić się do zwiększenia tolerancji tkanek na glukozę.

Krewna dyni

Balsamka ogórkowata (łac. Momordica charantia) to roślina z rodziny dyniowatych. W stanie naturalnym występuje w Azji Południowo-Wschodniej oraz w Ameryce Południowej. Znana jest także jako gorzki melon oraz przepękla ogórkowata. W tradycyjnej medycynie używa się jej owoców i liści, zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej, oraz oleju wyciskanego z jej nasion.

Składniki balsamki

Zielone, pokryte naroślami owoce o białym miąższu posiadają duże ilości glikozydów, w tym charantyny oraz momordyny, a także polifenoli, flawonoidów, karotenoidów i witaminy C. W oleju wyciskanym z nasion balsamki znajduje się dużo kwasu α-eleostearynowego.

Silne działanie przeciwutleniające

Balsamka ma silne działanie przeciwutleniające – neutralizuje wolne rodniki i uniemożliwia ich działanie. Przez to zmniejsza ryzyko procesów zapalnych, które potrafią przyczyniać się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy typu 2. Co więcej, przeciwutleniacze w balsamce mogą spowalniać procesy starzenia się tkanek oraz zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów.

Walka z cukrzycą

Owoce i liście balsamki mają ponadto zastosowanie w leczeniu cukrzycy. Regularnie spożywane mogą przyczynić się do zwiększenia tolerancji tkanek na glukozę. Balsamka nie blokuje wchłaniania glukozy w jelitach, ale sprawia, że organizm lepiej ją wykorzystuje, przez co nie dochodzi do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Co więcej, balsamka powoduje zmniejszenie poziomu glukozy we krwi na czczo.

Wspieranie trzustki

Badania wskazują, że składniki balsamki wykazują działanie podobne do insuliny, a oprócz tego zwiększają zdolność trzustki do produkowania i wydzielania insuliny. Regularne stosowanie balsamki, szczególnie w formie świeżego soku lub świeżych owoców, zmienia morfologię wysepek Langerhansa w trzustce, które odpowiadają właśnie za produkcję insuliny.

Inne ważne właściwości balsamki

W medycynie tradycyjnej balsamkę stosowano także w wielu innych celach, w tym do leczenia żółtaczki, egzemy, zapalenia płuc oraz zapobiegania ciąży. Badania współczesne potwierdziły jej następujące działania:

• przeciwbakteryjne – w tym w zwalczanie Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za rozwój choroby wrzodowej żołądka;
• przeciwwirusowe – w tym zwalczanie wirusa HIV;
• przeciwpasożytnicze;
• przeciwnowotworowe – w tym względem chłoniaków, raka kosmówki, raka prostaty, raka piersi, raka skóry i białaczki limfatycznej;
• poronne – dlatego kobiety chcące zajść w ciążę lub ciężarne nie powinny używać balsamki.


Bibliografia

Ahmed I. i in., Effects of Momordica charantia fruit juice on islet morphology in the pancreas of the streptozotocin-diabetic rat, Diabetes Research and Clinical Practice 1998, vol. 40, p. 3, s. 145–151, online.

Grover J., Yadav S., Pharmacological actions and potential uses of Momordica charantia: a review, Journal of Ethnopharmacology 2004, vol. 93, p. 1, s. 123–132, online.

Kubola J., Siriamornpun S., Phenolic contents and antioxidant activities of bitter gourd (Momordica charantia L.) leaf, stem and fruit fraction extracts in vitro, Food Chemistry 2008, vol. 110, p. 4, s. 881–890, online.

Leatherdale B. i in., Improvement in glucose tolerance due to Momordica charantia (karela), British Medical Journal 1981, vol. 282, s. 1823–1824, online.

Raman A., Lau C., Anti-diabetic properties and phytochemistry of Momordica charantia L. (Cucurbitaceae), Phytomedicine 1996, vol. 2, p. 4, s. 349–362, online.


Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password