Fioletowy owoc dla zdrowia
Bakłażan należący do rodziny psiankowatych korzystnie wpływa na wzrok i układ pokarmowy oraz na obniżenie poziomu cholesterolu.
Bakłażan lub inaczej oberżyna
Bakłażan i oberżyna to zwyczajowe nazwy psianki podłużnej (łac. Solanum melongena), rośliny z rodziny psiankowatych. Jest ona powszechnie uprawiana w strefie tropikalnej i subtropikalnej, na terenie: Indii, Pakistanu, Bangladeszu, Chin i Filipin jako roślina jednoroczna. Osiąga wysokość 20–90 cm, częścią jadalną jest mięsista jagoda przybierająca różne kształty: jajowaty, wydłużony, wężowaty, cylindryczny czy gruszkowaty. Owoce najczęściej są fioletowe, choć znane są też odmiany o białym i zielonym zabarwieniu. Zbiera się je w fazie dojrzałości użytkowej, czyli kiedy ich wielkość wynosi 3/4 wielkości ostatecznej. Powinny być przechowywane w temperaturze 10–12℃ i wilgotności względnej 90–95% przez maksymalnie 2–3 tygodnie.
Smakowity dodatek do dań
Ze względu na walory smakowe i dietetyczne owoce są bardzo popularne w różnych kuchniach świata. Podaje się je z powodu właściwości prozdrowotnych. Bakłażan może być dodatkiem do wielu potraw. Nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania, marynowania i faszerowania.
Niskokaloryczny i zdrowy
Owoce oberżyny mają niską wartość energetyczną (15–24 kcal/100 g). Są dobrym źródłem błonnika i minerałów. Cechuje je duża zawartość potasu, wapnia, żelaza i fosforu. Do najważniejszych substancji prozdrowotnych zawartych w oberżynie należą: flawonoidy, alkaloidy, saponiny. Duży wpływ mają antocyjany, które warunkują fioletowe zabarwienie owoców. Jednym z nich jest nasunin, który hamuje rozwój nowotworów.
Obniża cholesterol i chroni oczy
Bakłażan wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwbólowe, przeciwzapalne, nic więc dziwnego, że pomaga w obniżaniu poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Wpływa też pozytywnie na wzrok i powoduje obniżenie ciśnienia wewnątrzgałkowego. Obniża ciśnienie krwi i ogranicza agregację (zlepianie się) płytek krwi. Łagodzi objawy astmy i hamuje reakcje anafilaktyczne. Ze względu na dużą zawartość błonnika i wody może usprawnić pracę przewodu pokarmowego i wspomóc detoksykację organizmu.
W walce z toksynami i zbędnymi kilogramami
Bakłażan może być użyteczny w profilaktyce i terapii miażdżycy, chorób układu krążenia, chorób oczu (jaskry, zaćmy), nowotworów. Do swojej diety powinny włączyć go osoby ciepiące z powodu zaparć czy upośledzonej diurezy. Warto stosować go także w kuracjach oczyszczających i odchudzających.
Środki ostrożności
Nie zaleca się bakłażanów kobietom ciężarnym, dzieciom, osobom zmagającym się z reumatyzmem, chorobami zapalnymi przewodu pokarmowego czy niewydolnością nerek. Zawarta w bakłażanach toksyczna solanina rozkłada się pod wpływem temperatury, dlatego warzywa można jeść po obróbce termicznej.
Bibliografia
Das M., Barua N., Pharmacological activities of Solanum melongena Linn. (Brinjal plant). International Journal of Green Pharmacy 2013, nr 7, s. 274–277.
Majewska M., Bakłażan – właściwości odżywcze, Poradnikzdrowie.pl 18.07.2019, online:
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/baklazan-wlasciwosci-odzywcze-aa-HsZ8-s8Js-3Ayh.html [dostep: 20.09.2019].
Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Świetlikowska K. (red.), Warszawa 2008, s. 147–149.
Markiewicz B., Golcz A., Bosiacki M. i in., Wpływ nawożenia azotem, fosforem i potasem na zawartość mikroelementów w owocach oberżyny (Solanum melongena L.) uprawianej w podłożach organicznych, Nauka. Przyroda. Technologie 2012, t. 6, nr 3, s. 1–7.
In Same Category